Centrul Astra Film 

Sibiu International Documentary Film Festival, 17-23 October 2016

Astra Film Festival

Despre AFF

Primul festival internațional de film din România, Astra Film Festival (AFF), se desfășoară la Sibiu și este o sărbătoare a filmului documentar contemporan.

Cele mai recente și remarcabile producții internaționale, premierele documentare românești și cele din spațiul Est-European își dau întâlnire la AFF Sibiu!

Într-o atmosferă multiculturală, ce reunește profesioniștii de cinema și publicul entuziast, se dezbat problematici actuale ale transpunerii realității pe ecran prin intermediul filmului documentar.

Renumit pentru originalitatea în programare și atmosfera deschisă pe care o creează, Festivalul aduce în atenția publicului o secțiune competițională inedită și o gamă largă de programe adiționale: portrete, programe tematice, proiecții speciale și o serie de evenimente paralele.

Dialogul direct dintre publicul profesionist și publicul larg devine posibil. AFF creează astfel, contextul perfect pentru conexiunea dintre spectator și regizor, preferând formula interacțiunii directe sesiunilor de pitching sau activităților de tip târg de filme.

Urmărind o viziune realistă asupra modului de viață al societății actuale, AFF își propune educarea publicului prin film documentar și promovarea înțelegerii dimensiunii culturale și multiculturale a lumii în care trăim.

Te invităm să te alături în această toamnă spiritului Astra Film la Sibiu!

O scurtă istorie

În cei peste 20 de ani de existență, AFF Sibiu a devenit un brand cultural recunoscut în țară și în străinătate prin calitatea filmelor, multitudinea programelor prezentate și varietatea workshop-urilor de specialitate. Pe bună dreptate, Festivalul este considerat cel mai important forum al filmului documentar din România.

 

AFF Sibiu este cunoscut ca un spaţiu de dezbatere, unde filmele au o viaţă lungă de arhivă şi sunt prezentate şi promovate online (webcatalog) şi în programe tematice (Cinemateca Astra Film).

În 2009, AFF Sibiu a obținut suport financiar din partea Uniunii Europene prin fondurile Media Desk. Dintre sutele de festivaluri europene înscrise, au fost selectate pentru finanţare doar patruzeci şi trei, AFF fiind unul dintre cele patru festivaluri de documentar selecţionate.

În acelaşi an, Astra Film a creat Astra Film Junior, singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România destinat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, Festivalul de film documentar pentru copiii și adolescenți Astra Film Junior a avut patru ediții la Sibiu şi două ediții la nivel național, la care au participat zeci de mii de elevi, devenind una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare din țară. Astra Film Junior este laureat al Galei Societăţii Civile în 2012 la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare.

AFF Sibiu s-a remarcat pentru organizarea excelentă, iar preocuparea pentru interactivitate a atras un public tânăr de pe cuprinsul României şi din ţările vecine. AFF a fost invitat ca proiect cultural de sine stătător în Paris (Jean Rouch International Film Festival 2008), Polonia (la Krakovia şi Poznan) şi în Novosibirsk (Siberia, Federaţia Rusă). AFF Sibiu a fost sursa de inspiraţie pentru festivalul London Open City Documentary Film Festival.

AFF este festivalul de film al Sibiului, iar performanţele înregistrate de-a lungul timpului au reprezentat un atu important în procesul de aplicare pentru obţinerea titulaturii Sibiu – Capitală Culturală Europeană în 2007. Cu o ritmicitate zilnică, Cinemateca Astra Film a fost singurul program cultural derulat de la un capăt la celălalt al anului. De asemenea, ediţia specială a festivalului care a avut loc în luna octombrie a fost un eveniment pilon al programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană.

Prin programul Portret al festivalului, mari personalităţi ale filmului documentar din întreaga lume au fost prezente în cele douăsprezece ediţii de până acum: John Marshall (SUA), David MacDougall (Australia), Robert Gardner (SUA), Kim Longinotto(Anglia), Michael Yorke (Anglia), Mircea Săucan (România – Israel), Leonard Retel Helmrich (Olanda), Bob Conolly (Australia). De asemenea, din juriul internaţional au făcut parte între alţii: Cristi Puiu (România), Michael Stewart (Anglia), Pavel Pawlikowski (Anglia), Thierry Garrel (Franţa), Mark Soosar (Estonia), Andrei Shemyakin (Rusia), Kaori Sakagami (Japonia),Renate Roginas (Germania), Dan Alexe (Belgia), Sorin Botoşeneanu (România), Antonio Delgado Liz (Spania), Galia Bador(Israel), Stéphane Breton (Franţa), Emmanuel Chicon (Franţa), Luciano Barisone (Italia), Hanka Kastelicová (Cehia). Premiile decernate la fiecare final de ediţie AFF cresc cota producţiilor câştigătoare.

AFF Sibiu este organizat de ASTRA FILM (Centru de film documentar, cercetare antropologică şi educaţie vizuală) – departament al CN Muzeal Astra, şi de Fundaţia Astra Film. Director fondator al festivalului este Dumitru Budrala, cineast şi doctor în antropologie vizuală. ASTRA FILM FESTIVAL a  fost iniţiat în 1993  ca festival de film etnografic / antropologic, extinzându-şi aria către documentarul creativ  şi devenind un eveniment de referinţă pentru profesionişti, pentru zona academică şi pentru publicul cinefil.