Centrul Astra Film
Ro / En

                                                              

Astra Film Festival

Changa Revisited

Peter Biella, Leonard Kamerling,  USA 2016 60'

Cinematography: Peter Biella and Leonard Kamerling
Editing: Peter Biella, Daniel Chein, Leonard Kamerling
Producer: Peter Biella, Leonard Kamerling
Film Presentation:
Îmbinând înregistrări contemporane cu fotografii și înregistrări audio din anii ’80, documentarul etnografic CHANGA REVISITED urmărește dinamica trecut-prezent a unei comunități de Ilparakuyo Maasai din Tanzania, formate în jurul actualului pater familias, Toreto di Koisenge. Observarea vieții cotidiane a familiei lui Toreto, care trăiește din creșterea de animale și practicarea unui tip de agricultură de subzistență, reflectă la nivel micro impactul pe care schimbările socio-economice din regiune l-au avut asupra conservării unui mod de viață tradițional. Cineaștii Leonard Kamerling și Peter Biella au o abordare similară tradiției documentarului participativ; relația strânsă pe care pare că au legat-o cu membrii comunității „revizitate” după 30 de ani face ca aceștia să vorbească deschis în fața camerei despre temeri cu privire la râspândirea alcoolismului, creșterea sărăciei, violența domestică, disiparea sentimentului de solidaritate între Maasai sau accesul redus la educație al copiilor. Un portret de familie intim și imersiv, axat pe textura relațiilor dintre membrii comunității și pe redarea unui ritm de viață sub semnul incertitudinii, care surprinde la nivel antropologic felul în care schimbările din lume determină în prezent modificarea viziunii asupra acesteia.
Festivals/Awards:
Royal Anthropological Film Festival (2016)
Film's Website: www.changarevisited.org
Director's Bio-Filmography:
PETER BIELLA conduce Programul de Antropologie Vizuală în cadrul San Francisco State University. A realizat filme în SUA, Egipt, Costa Rica, Peru, România și Haiti. Între 2008-2010 a supervizat o serie de șapte scurtmetraje documentare, filmate în Tanzania cu scopul de a educa populația urbană și rurală de Maasai despre consecințele migrației și despre felul în care influențează nivelul de sărăcie și răspândirea virusului HIV. LEONARD KAMERLING este curator de film în cadrul University of Alaska Museum of the North. A produs numeroase filme premiate despre populația indigenă din Alaska precum UKSUUM CAUYAI: THE DRUMS OF WINTER (1989). De-a lungul carierei, a fost interesat de problematici care țin de reprezentare culturală și de explorarea posibilităților documentarului în reprezentarea transculturală.
Director's / Curator's Statement:
„Luându-mi rămas-bun de la suburbiile Californiei la vârsta de 14 ani, viaţa mea ca cineast antropolog a început când familia mea s-a mutat în Cairo. Acolo, mi-am descoperit pasiunea pentru antropologie şi fotografie şi curând am adăugat iubirea faţă de film şi ficţiune. Munca mea pe teren din 1980 cu o familie Maasai din Changa, Tanzania, a combinat antropologia cu un amestec de fotografii şi sunet înregistrat simultan. Eu şi Len Kamerling am vizitat din nou această familie Maasai 30 de ani mai târziu, adăugând mişcare şi ficţiune amestecului. Co-operatorul nostru de imagine, Daniel Chein, ne-a ajutat apoi să descoperim Changa Revisited undeva în intervalul de 30 de ani dintre înregistrări, fotografii şi film.“ (Peter Biella). „Seminţele carierei mele a cineast etnolog au fost plantate în urmă cu zeci de ani, când locuiam într-un sat mic de eschimoşi din Alaska. Din această experienţă am învăţat că rutina liniştită, obişnuită este cea care vorbeşte cel mai autentic despre o cultură – nuanţele dintre oamenii care s-au cunoscut între ei de-o viaţă, oscilaţiile subtile din tonul emoţional, pe care le poate aduce chiar vremea schimbătoare. Acest lucru m-a mişcat pe mine ca cineast. Mi-a spus odată un profesor: „Imaginea din film este o mărturie nepieritoare a relaţiei dintre cineast şi subiect. Când această relaţie se bazează pe încredere, filmul are potenţialul de a-şi purta subiectul adânc în lumea interioară a subiectului.” M-am dedicat acestei filosofii şi, la începutul anilor ’70, mi-am dezvoltat o abordare bazată pe împărţirea paternităţii filmului şi luarea deciziilor împreună cu subiectul. Acesta a rămas principiul central al activităţii mele de regizor. Colaborarea cu Peter Biella şi Daniel Chein la Changa Revisited a fost o experienţă creativă şi intelectuală deosebită. A pus la încercare convingeri vechi şi a făurit altele noi, invitându-ne să realizăm un film care ne-a împins spre teritorii neexplorate. Sunt recunoscător pentru colaborare şi prietenie.“ (Leonard Kamerling)
Media:
World sales:
Program:
Miercuri 19.10.2016 19:00, GONG
Sâmbătă 22.10.2016 12:00, AUDITORIUM
Duminică 23.10.2016 13:00, THALIA
Films in this section: