SUPEREROU de Bandă Desenată!

Fii personajul propriei tale benzi desenate în galeria noastră online!

Anul acesta, revine încă un program îndrăgit al Astra Film Junior, „Fii personajul propriei tale benzi desenate!”, ce îi provoacă pe elevii din clasele primare să realizeze o bandă desenată pornind de la unul dintre filmele din programul Astra Film Junior 2022.
Ținând cont de câteva elemente de bază pentru conceperea unui „scenariu ilustrat”, şi anume: personaje, decoruri şi firul acţiunii, copiii îşi vor da frâu liber imaginaţiei şi vor crea propria lor poveste, alegând una dintre temele din programul de filme selectate pentru clasele primare (6+).
Cele mai reuşite benzi desenate înscrise conform indicaţiilor de mai jos vor fi publicate în galeria „Supererou BD“ de pe site-ul nostru, www.astrafilm.ro/astra-film-junior.
1. Regele-Maimuţă
Yang, un băiat din Beijing, în vârstă de 11 ani, este pasionat de teatrul tradiţional chinez şi se pregăteşte intens pentru primul său rol principal într-un spectacol ce va avea premiera la Opera chinezească. Sub stricta supraveghere a mamei sale şi a profesorului său, Yang face sacrificii foarte mari pentru a învăţa să intre în pielea Regelui-Maimuţă: nu are prieteni, nu are voie să se joace în voie pe telefon.
Fă o bandă desenată despre o pasiune de-a ta sau despre un vis care ai dori să devină realitate, dar şi despre felul în care tu te dedici să îl realizezi.
2. Azat şi youtuberii din Tatarstan
Un grup de elevi de la o şcoală din provincia rusă Tatarstan au făcut un canal YouTube al şcolii, pe care publică filme realizate de către ei. Întreg conţinutul este creat de către ei, de la subiectele alese, până la texte şi filmări, editarea şi publicarea filmelor pe internet. Temele preferate de ei sunt activităţile din şcoală, vizitele la intreprinderi şi muzee, interviuri etc. Prin pasiunea sa pentru jurnalism, Azat reuşeşte să prezinte lumii, în cel mai frumos mod, locurile natale.
Imaginează-ţi că ai propriul tău canal de YouTube şi că trebuie să scrii reportaje şi să creezi conţinut audiovizual. Fă o bandă desenată în care să schiţezi ce ai prezenta într-un video despre şcoală, oraşul şi ţara în care locuieşti, ce va publicat apoi pe YouTube.
3. Aatos şi lumea
Aatos este un copil foarte curios despre lumea în care trăieşte şi îşi petrece foarte mult timp cu cei doi prieteni ai săi, Armine şi Flo, cercetând locurile din jurul casei, purtând discuţii despre zei şi despre tot ceea ce ne înconjoară şi încercând să găsească împreună răspunsuri.
Fă o bandă desenată despre cea mai interesantă discuţie pe care ai avut-o cu prietenii tăi.
4. Străjerii Deltei
Cu toate că sunt încă mici, un grup de copii ştiu deja ce înseamnă natura şi vieţuitoarele ei pentru sănătatea planetei noastre şi cât de important este să protejăm mediul înconjurător. Aflându-se în tabără, lucrurile iau o întorsătură neaşteptată pentru cei mici atunci când descoperă doi braconieri şi se aventurează în urmărirea şi prinderea lor.
Imaginează-ţi o situaţie în care îi suprinzi, singur ori împreună cu prietenii tăi, pe cei care nu păstrează curaţenia în natură, apoi fă o bandă desenată despre planul pe care îl ai (de exemplu, încerci să îi ajuţi să îndrepte lucrurile sau îi denunţi?).
5. #Pe net
Mitzi și Noah vor să afle cum funcţionează net-ul şi vor să înveţe despre pericolele la care se expun atunci când îl folosesc şi despre cum să le ocolească ori să le controleze.
Imaginează-ţi că intri pe internet şi arată-ne printr-o bandă desenată ce anume descoperi şi ce reguli trebuie să respecţi pentru a putea explora şi împărtăşi lucruri noi, în siguranţă, cu prietenii.
Filme de animaţie Full Dome
6. 321 Decolăm!
Elon găseşte un robot care a căzut din spaţiu, apoi, îşi ia inima în dinţi şi se aventurează într-o călătorie spaţială neaşteptată pentru a ajuta robotul să ajungă înapoi pe naveta spaţială din care a căzut.
Imaginează-ţi că trebuie să călătoreşti în spaţiu. Inspiră-te din filmul văzut în Dome, şi arată-ne printr-o bandă desenată ce vezi tu în călătoria ta în spaţiu.
7. Globul magic – o poveste a anotimpurilor
După ce găseşte un obiect misterios provenit de la o instalaţie spaţială, în curtea bunicului său, Mia este atrasă într-o capcană de către unchiul ei excentric care o păcăleşte să folosească obiectul găsit pentru a schimba anotimpurile.
Ce ar fi dacă ai avea o unealtă care poate schimba ordinea anotimpurilor? Fă o bandă desenată în care să ne arăţi ce ai face dacă ai avea ocazia să te joci cu aşa ceva.
8. Legenda recifului fermecat
Apele oceanelor sunt foarte importante pentru planeta noastră, de aceea trebuie să avem grijă ca ele să rămână curate. Shorty şi prietenii săi din recif sunt nevoiţi să îşi găsească altă casă, şi în aventura pe care o încep împreună descoperă cât de poluate sunt oceanele.
Imaginează-ţi ce s-ar întâmpla dacă apa din oceane ar fi atât de poluată încât s-ar pune în pericol viaţa marină. Fă o bandă desenată în care redai soluţii miraculoase prin care s-ar putea extrage din oceane toate deşeurile, în special cele din plastic.
Benzile desenate care nu respectă următoarele cerințe nu vor fi luate în considerare:
- format hârtie A3, cu 6 cadrane, fiecare ilustrând o nouă acțiune;
- existența bulei de dialog în fiecare cadran (bula poate conține: text, desen, semne de punctuație sau simboluri);
- folosirea exclusivă a creioanelor (negre și colorate), fără acuarele sau carioci;
- să nu fie o „povestire“ a filmului vizionat, să fie evident că autorul benzii desenate este și personaj al ei;
- lucrarea să nu conțină elemente desenate de adulţi;
- să aibă ca subiect una dintre temele de mai sus.
După selectarea benzilor desenate care respectă toate cerințele de mai sus, acestea vor fi evaluate de către juriu pentru galeria „Supereroul BD“ din punct de vedere al:
- creativității;
- originalității (să nu copieze desenele colegilor);
- abundenței detaliilor;
- înlănțuirii logice a scenelor desenate.
Lucrările trebuie să aibă înscrise pe verso următoarele informații:
o numele, prenumele elevului/elevei;
o denumirea şcolii și clasa la care este înscris elevul/eleva;
o datele de contact ale cadrului didactic (nume, prenume, adresa de e-mail și numărul de telefon);
o titlul filmului din care este inspirată banda desenată.

Important: Desenele nu vor fi returnate, iar predarea către noi reprezintă acordul tacit pentru publicarea lor și a datelor personale conținute și păstrarea lor în arhivă.

Benzile desenele se predau de către cadrele didactice la sediul Bibliotecii Judeţene Astra Sibiu – Corp B, str. George Bariţiu nr. 5, în perioadele 10-14 octombrie 2022 și 17-19 octombrie 2022, în intervalul orar 9-18. După evaluarea de către juriul alcătuit din: Coralie de Gonzaga, Silviu Tomișteanu și Andrea Bernath, lansarea online a galeriei benzilor desenate va avea loc vineri, 21 octombrie 2022.