A 29-a ediție ASTRA FILM FESTIVAL
Festivalul Astra Film din Sibiu , care va avea loc în perioada 9-16 octombrie, prezintă o selecție a ceea ce este mai nou și mai valoros în filmul documentar românesc al momentului. În total, vor fi proiectate 17 filme non-ficțiune despre România reală, dintre care 14 vor putea fi văzute pentru prima oară în România, la Sibiu. Toate, alcătuiesc un puzzle al societății românești. Proiecțiile vor avea loc în prezența realizatorilor, care vor intra în dialog cu publicul. După desfășurarea celei de-a 29-a ediții #AFF, unele filme vor putea fi vizionate online pe teritoriul României, iar organizatorii Astra Film vor putea face nominalizări directe pentru European Film Awards, din rândul filmelor premiate.

„Ediția din această toamnă va fi cu adevărat un festival, în toate sensurile luminoase ale acestui cuvânt, dacă ne gândim la faptul că majoritatea filmelor din selecția oficială sunt premiere și aduc pe marele ecran un conținut nemaivăzut. Sunt producții cu finanțare precară, la care se lucrează ani de zile, ceea ce înseamnă un argument în plus că vorbim despre filme cu un conținut relevant, valoros. Iar atunci când se lansează filme românești, care s-au dezvoltat în Sibiu, în „laboratoarele” festivalului, reușita lor este o sărbătoare pentru toata comunitatea cinemaului românesc” , a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Filmul din deschiderea #AFF2022, „The Chalice. Of Sons and Daughters” , de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu (2022 - premieră națională), expune, pentru prima dată în cinema, interesanta lume a cortorarilor. Filmul arata dinăuntru lumea acestei comunități tradiționale de romi din Transilvania, explorând obiceiuri străvechi, marcate de căsătorii aranjate, în centrul cărora se află, simbolic, un pocal de aur transmis din generație în generație. Filmul a fost gândit în urmă cu câțiva ani în cadrul programului-laborator DokTank Astra Film, iar pentru a se documenta, Cătălina Tesăr, doctor în antropologie la University College Londra, și-a petrecut doi ani în mijlocul cortorarilor, timp în care le-a învățat limba și obiceiurile.
ASTRA FILM FESTIVAL este un festival internațional de film documentar cu misiunea de a conștientiza realitățile lumii noastre și de a inspira înțelegerea diferitelor culturi și societăți prin promovarea acelui tip de cinema documentar care filtrează în mod complex și creativ preocupările lumii de azi. Programul Festivalului îi celebrează pe cineaștii care transformă cu îndemânare și talent poveștile umane în filme documentare relevante. Pentru perseverența cu care își continuă munca în ciuda impedimentelor de orice fel, festivalul consideră de datoria sa să aducă filmele lor în atenția publicului.
Descoperă mai multe despre istoria de aproape trei decenii a festivalului în scurtmetrajul premiat