DESPRE ASTRA FILM JUNIOR

Loc de întâlnire vital și interesant pentru cinematografia mondială a realității în ultimii 25 de ani, ASTRA FILM Festivalul Internațional de Film Sibiu, evenimentul care a consacrat acest gen de film în România, a fost preocupat de formarea noilor generații de producători de filme documentare, atât prin crearea unor oportunități de formare unice, cât și prin educarea unui public tânăr din ce în ce mai larg și mai diversificat. Programul de inițiere în filmul documentar implementat pentru publicul tânăr și foarte tânăr a devenit în timp un festival independent, ASTRA FILM Junior, un eveniment național cu zeci de mii de participanți în fiecare an.

ASTRA FILM Junior 2018, un festival-în-festival dedicat formării generației următoare de cinefili și realizatori de film documentar, revine pentru a 10-a oară la Sibiu în cadrul Astra Film, în perioada 15-21 octombrie 2018.

Într-o lume în care tot mai mult conținut audiovizual nefiltrat ne bombardează zilnic, iar copiii și tinerii sunt expuși non-stop la consumul materialelor audiovizuale prin ecranele telefoanelor mobile, ale calculatoarelor sau televizoarelor, necesitatea unui set de instrumente care să-i învețe pe tineri cum să selecționeze și să discearnă corect din invazia de conținut audiovizual, fără să cadă pradă manipulării și dezinformării, este mai importantă ca oricând. Există deja directive europene privind educația de film și media, pe care majoritatea țărilor europene le-a inclus în curricula școlară, nu și România.

ASTRA FILM Junior Sibiu și-a asumat misiunea de a contribui la educarea copiilor și tinerilor din România în domeniul media și al filmului, prin programe anuale, încă din 2009. Ca promotor al acestei forme de educație, ASTRA FILM Junior a inițiat și stimulat experiența de vizionare a filmelor în săli de cinema, activități de inițiere în tainele filmului după vizionare, pregătirea cadrelor didactice care să ghideze elevii în aceste activități și, nu în ultimul rând, a dezvoltat un atelier dedicat pregătirii și susținerii elevilor în producția propriilor filme.

La Astra Film Junior, filmele documentare sunt proiectate în săli de cinema, o experiență tot mai rară pentru copiii și tinerii României.  Experiența de cinema, proiecția pe marele ecran și cu public, stă la baza formării noilor generații de cinefili, iar vizionarea filmelor împărtășită cu prieteni și colegi rămâne în continuare un moment magic pentru orice tânăr.

În acest sens, în fiecare an, programul educativ oferit de ASTRA FILM Junior începe cu proiecția filmelor special selecționate pentru trei grupe de vârstă (elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal). De asemenea, Astra Film Junior vine în ajutorul profesorilor cu un program de ghidaj special, cu care să îndrume elevii să reflecte asupra filmelor, cu metode adecvate vârstei lor. Pentru școlile primare, Astra Film Junior oferă și un concurs de benzi desenate, prin care copiii au prilejul să “re-povestească” prin imagini firul narativ al filmului vizionat, sau chiar să creeze o poveste imaginară pe baza celor văzute (mai multe detalii aici). În acest sens, Astra Film organizează training-uri pentru profesori în domeniul cinematografiei.

În ultimii ani, publicul ASTRA FILM Junior are ocazia să vizioneze filme și în format de cinema experimental, prin proiecții 360 de grade la Dome și proiecții VR, contribuind la îmbogățirea experienței de vizionare, precum și a conceptului de noi formate de cinema posibile.

Programul educațional care se bucură de succes maxim este cel creat pentru liceeni și anume un program/atelier prin care elevii sunt inițiați în producția de film –  Atelierul Primul Meu Film. Aici se realizează anual între 5 și 10 documentare scurte, care sunt apoi prezentate în cadrul unei Gale, în timpul Festivalului. Acest Atelier familiarizează tinerii nu doar cu tehnicile și metodele de realizare de film, ci și cu documentarea socială și pe teren. Un moment extraordinar pentru tinerii participanți la Atelier este proiecția cu public – scurtmetrajul finalizat de elevi în cadrul Atelierului fiind proiectat în cadrul Astra Film într-o sesiune special dedicată, în fața unui public de cinema entuziast și cunoscător.

ASTRA FILM Junior a fost inițiat în urmă cu 10 ani de directorul Astra Film Festival, Dumitru Budrala. „Juniorul“ s-a lansat și dezvoltat continuu în cadrul Astra Film, ca un proiect unic de educație cinematografică  în România.

De-a lungul anilor, ASTRA FILM Junior a cunoscut o creștere exponențială a publicului. În 2017, interesul față de această formă de educație prin film a depășit așteptările organizatorilor: pe perioada unei săptămâni de festival, filmele documentare pentru copii și despre copii au fost vizionate de peste 25.000 de tineri.

Pentru a promova și dezvolta educația prin film, în ultimii ani ASTRA FILM Junior a pornit în turneu. S-au bucurat de întâlnirea cu filmele de non-ficțiune copii din zeci de localități din țară: București, Cluj, Iași, Timișoara, Baia Mare, Deva, Hunedoara, Brasov, Ploiesti, Ludoș, Loamneș, Bruiu, Agnita, Iacobeni, Avrig, Racovița, Cârțișoara, Ațel, Dumbrăveni, Hoghilag, Valea Viilor, Poiana, Săliște, Râul Sadului etc.

Programul ASTRA FILM Junior este acreditat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară în baza unui protocol oficial încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

ASTRA FILM JUNIOR ÎN IMAGINI

Astra Film Junior la Sala Thalia
Astra Film Junior - educație prin film documentar
Ne grăbim spre Astra Film