parallax background

ASTRA FILM Junior


Loc de întâlnire vital și interesant pentru cinematografia mondială a realității în ultimul sfert de secol, Astra Film Festivalul Internațional de Film Sibiu, evenimentul care a consacrat acest gen de film în România, a fost preocupat de formarea noilor generații de producători de filme documentare, atât prin crearea unor oportunități de formare unice, cât și prin educarea unui public tânăr din ce în ce mai larg și mai diversificat. Programul de inițiere în filmul documentar implementat pentru publicul tânăr și foarte tânăr a devenit în timp un festival independent, Astra Film Junior, un eveniment național cu zeci de mii de participanți în fiecare an.

Astra Film Junior 2019, un festival-în-festival dedicat formării generației următoare de cinefili și realizatori de film documentar, revine pentru a 11-a oară la Sibiu în cadrul Astra Film, în perioada 14-20 octombrie 2019.

Astra Film Junior a fost inițiat în urmă cu 10 ani de directorul Astra Film Festival, Dumitru Budrala. „Juniorul“ s-a lansat și dezvoltat continuu, ca un proiect unic de educație cinematografică în România.

De-a lungul anilor, Astra Film Junior a cunoscut o creștere exponențială a publicului. În 2018, interesul față de această formă de educație prin film a depășit așteptările organizatorilor: pe perioada unei săptămâni de festival, filmele documentare pentru copii și despre copii au fost vizionate de peste 25.000 de tineri.

Pentru a promova și dezvolta educația prin film, în ultimii ani Astra Film Junior a pornit în turneu. S-au bucurat de întâlnirea cu filmele de non-ficțiune copii din zeci de localități din țară: București, Cluj, Iași, Timișoara, Baia Mare, Deva, Hunedoara, Brasov, Ploiesti, Ludoș, Loamneș, Bruiu, Agnita, Iacobeni, Avrig, Racovița, Cârțișoara, Ațel, Dumbrăveni, Hoghilag, Valea Viilor, Poiana, Săliște, Râul Sadului etc.

Programul Astra Film Junior este acreditat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară în baza unui protocol oficial încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

LOCAȚII

Astra Film Junior își va găzdui proiecțiile în patru săli cu ecran tradițional: Astra Film Cinema, Teatrul Gong, Centrul Cultural Ion Besoiu, Sala Thalia, precum și într-un dom special amenajat pentru festival în Piața Mare, în care se vor desfășura proiecțiile 360˚.