Supererou BD

Fii personajul propriei tale benzi desenate în galeria noastră online!

Cel mai colorat proiect al nostru, „Fii personajul propriei tale benzi desenate!”, îi provoacă pe elevii din clasele primare să realizeze o bandă desenată pornind de la unul dintre filmele vizionate la Astra Film Junior 2019. Ținând cont de câteva elemente de bază pentru conceperea unui „scenariu ilustrat”, şi anume: personaje, decoruri şi firul acţiunii, copiii îşi vor urma imaginaţia şi vor crea propria lor poveste, alegând una dintre temele de la punctele 1-6 de mai jos. 100 de benzi desenate vor fi publicate în galeria „Supererou BD“.

 1.  Fata care sfidează gravitația
  Pentru Erdenchimeg, o fată ambiţioasă din capitala mongoleză Ulan Bator, dorinţa de a-şi susţine familia săracă atunci când va creşte şi va fi celebră este o motivaţie foarte puternică pentru a-şi îndeplini visul de a deveni contorsionist profesionist. Tu ce visezi să te faci când vei fi mare? Cum te pregătești pentru asta? Dacă ai fi celebru, ce ai face cu banii câştigaţi? Fă o bandă desenată care să ilustreze răspunsurile tale.  
 2. Frederic vorbește limba calculatoarelor
  Frederic poate crea propriile jocuri computerizate şi știe să scrie coduri de programare pentru aplicații simple, făcând viața mai ușoară pentru el și pentru cei din jur. Imaginează-ţi că lucrezi pentru o firmă IT şi că trebuie să creezi o aplicaţie care să îi ajute pe oameni în viaţa de zi de zi. În ce domeniu ţi-ar plăcea să funcţioneze aplicaţia creată de către tine şi în ce fel i-ar ajuta acest instrument pe oameni?
 3. Fata din satul plutitor
  Vi trăieşte într-o casă plutitoare şi îşi petrece foarte mult timp cu familia, făcând diverse activităţi împreună. Dacă ai avea acces limitat la televizor şi calculator şi ai sta mai mult timp cu familia, ce ţi-ar plăcea să faceți împreună? Cum îţi ajuţi părinţii şi bunicii? Ilustrează aceste activităţi într-o bandă desenată.
 4. Pien, regina albinelor
  La vârsta ei fragedă, Pien are nevoie de îngrijire medicală permanentă, la fel cum ea, la rândul ei, are grijă de familiile de albine, considerate a fi în pericol de dispariţie de pe Terra. Tu ai iniţiat sau ai făcut parte din vreo acţiune prin care să contribui la salvarea ori îngrijirea mediului înconjurător? Creează o bandă desenată din care să reiasă acest lucru.
 5. Bachir în ţara minunilor
  Bachir trăiește într-o tabără de refugiaţi din deşertul Sahara, împreună cu familia lui. Îşi doreşte să înveţe să înoate în mare şi să descopere lumea acvatică pe care a văzut-o doar în cărţi. Imaginează-ţi că ajungi pentru prima dată într-o ţară nouă care te fascinează şi arată-ne printr-o bandă desenată cum descoperi şi explorezi lucruri noi.
 6. Merna – în lumina reflectoarelor
  Merna a fost nevoită să fugă din ţara ei natală din cauza războiului şi a religiei ei creștine, iar prin cântecele sale îşi exprimă dorinţa de pace şi dorul de casă. Te-ai gândit vreodată cum ar fi viața ta dacă în Sibiu și în toată România ar fi război și ai fi nevoit să pleci în altă țară? Ce ai lua cu tine? De ce anume ți-ar fi dor? Arată-ne printr-o bandă desenată.

Benzile desenate care nu respectă următoarele cerințe nu vor fi luate în considerare:

 • format hârtie A3, cu 6 cadrane, fiecare ilustrând o nouă acțiune;
 • existența bulei de dialog în fiecare cadran (bula poate conține: text, desen, semne de punctuație sau simboluri);
 • folosirea exclusivă a creioanelor (negre și colorate), fără acuarele sau carioci;
 • să nu fie o „povestire“ a filmului vizionat, să fie evident că autorul benzii desenate este și personaj al ei;
 • lucrarea să nu conțină elemente desenate de adulţi;
 • să aibă ca subiect una dintre temele de la punctele 1-6 de mai sus.

După selectarea benzilor desenate care respectă toate cerințele de mai sus, acestea vor fi evaluate de către juriu pentru galeria „Supereroul BD“ din punct de vedere al:

 • Creativității;
 • Originalității (să nu copieze desenele colegilor);
 • Abundenței detaliilor;
 • Înlănțuirii logice a scenelor desenate.

Lucrările trebuie să aibă înscrise pe verso următoarele informații:

 • Numele, prenumele elevului/elevei
 • denumirea şcolii și clasa la care este înscris elevul
 • numele, prenumele și numărul de telefon al cadrului didactic
 • titlul filmului din care este inspirată banda desenată

Important: Desenele nu vor fi returnate, iar predarea către noi reprezintă acordul tacit pentru publicarea lor și a datelor personale conținute și păstrarea lor în arhivă.

Desenele se predau de către cadrele didactice la sediul Astra Film din Piața Mică nr. 12, în perioadele 14-18 octombrie 2019 și 21-23 octombrie 2019, între orele 10-18. După evaluarea de către juriul alcătuit din Coralie de Gonzaga, Silviu Tomișteanu și Francois Montier, lansarea online a galeriei benzilor desenate va avea loc  vineri, 25 octombrie 2019.