Awards

Premiul de excelență al Astra Film Festival

Michael Stewart

JURY'S MOTIVATION

Festivalul ASTRA FILM s-a născut sub o stea norocoasă, deși nu părea să fie așa, mai ales în primii ani ai existenței sale. Cum altfel am putea explica întâmplarea care a adus laolaltă, în Transilvania, la începutul anilor 1990, un cineast român cu un proiect imposibil în condițiile de atunci, inițierea unui festival internațional de film documentar-antropolgic, și un antropolog, și producător de film documentar din Marea Britanie? Doar doi oameni au parcurs traseul complet, de la prima ediție de acum 25 de ani, cu filme proiectate pe un televizor de pe casete VHS, până la tot ceea ce am trăit în această săptămână. Ei sunt Dumitru Budrala și Michael Stewart. În toți acești ani, Michael a fost prietenul și consultantul cel mai valoros al festivalului. Experiența lui de antropolog s-a concretizat în programe tematice speciale și programe de masterclass; în calitate de producător de film, a facilitat relația festivalului cu lumea internațională a industriei cinematografice; pe linie academică, a contribuit la organizarea de ateliere pentru tinerii cineaști români dornici să facă documentar. Nu în ultimul rând, a susținut cu pasiune cauza festivalului pe lângă autoritățile britanice, obținând sprijin pentru festival și pentru promovarea documentarului românesc pe plan internațional. Michael Stewart a înființat la Londra Open City Documentary Festival, dedicat cinema-ului de non-ficțiune. Conduce Future Media Studio din cadrul Univsersity College London, un program de specializare în toate categoriile cinema-ului de non-ficțiune. Este antropolog și a lucrat timp de mai mulți ani ca producător pentru posturi de televiziune din Marea Britanie. Pentru noi, însă, este în primul rând un prețios membru al familiei Astra Film. ''Ceea ce consider că merită toată admirația - spunea Michael într-un interviu acum câțiva ani - este faptul că acest festival are o personalitate proprie, care îl distinge dintre toate festivalurile din Europa'' Salutăm contribuția lui Michael Stewart la construirea acestei personalități și suntem mândri să îi acordăm Premiul de excelență al ediției care aniversează 25 de ani de Astra Film Festival.
.

Cel Mai Bun Film din Competiția Internațională

I AM ANOTHER YOU / EU SUNT UN ALT TU
Nanfu Wang ᛫ SUA ᛫ 2017

JURY'S MOTIVATION

Am apreciat măiestria cu care regizoarea conduce povestea și hotărârea ei de a pătrunde dincolo de suprafață. E un film cu profunzimi, imersiv și sensibil. O călătorie personală, care dezvăluie noi și noi fațete ale unei realități profund umane.
Pagina filmului

Mențiune Specială a Juriului din Competiția Internațională

SAND AND BLOOD / NISIP ȘI SÂNGE
Matthias Krepp, Angelika Spangel ᛫ Austria ᛫ 2017

JURY'S MOTIVATION

Juriul a decis să acorde o Mențiune specială unui film care pătrunde în adâncimea unei situații complicate a zilelor noastre.
Pagina filmului

Cel Mai Bun Film din Competiția Europa Centrală și de Est

WHEN THE WAR COMES / DE VA FI RĂZBOI
Jan Gebert ᛫ Croatia, Cehia ᛫ 2018

JURY'S MOTIVATION

Filmul ne face martorii rutinei zilnice din viața unui grup paramilitar extremist în plină creștere, urmărindu-l pe conducătorul grupului, care interacționează nestingherit cu un sistem ce normalizează xenofobia. Filmul poate fi citit ca un semnal de alarmă, deoarece arată pregătirile minuțioase pentru o confruntare ce devine din ce în ce mai probabilă.
Pagina filmului

Cea Mai Bună Regie în Competiția Europa Centrală și de Est

SRBENKA / SÂRBOAICA
Nebojsa Slijepcevic ᛫ Croatia ᛫ 2018

JURY'S MOTIVATION

Cu filmul ”Sârboaica” trecem prin experiența unor trăiri care ne împing într-un spațiu emoțional intim, uneori deranjant de brutal și dureros, în care sunt explorate răni cenu pot fi vindecate decât prin adevăr. Autorul explorează procesul artistic ca metodă de vindecare colectivă și ne arată că adevărul și reconcilierea sunt instrumente ce pot pune punct suferinței.
Pagina filmului

Cel Mai Bun Film Din Competiția România

CAISĂ
Alexandru Mavrodineanu ᛫ Romania ᛫ 2018

JURY'S MOTIVATION

Într-o perioadă inundată de știri despre suferințe greu de descris, e reconfortant să descoperi un film care celebrează gesturi umane simple: bunătatea, dăruirea și dragostea, într-un mediu dintre cele mai aspre. Filmul oferă o perspectivă tulburătoare asupra societății românești, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general și oferă unor tineri un refugiu și o șansă. Premiul se acordă filmului CAISĂ de Alexandru Mavrodineanu.
Pagina filmului

Inovatie si originalitate cinematografica intr-un documentar romanesc

ANNIVERSARY / ANIVERSARE
Claudiu Mitcu ᛫ Romania ᛫ 2017

JURY'S MOTIVATION

După 25 de ani de filme antropologice la Astra Film, s-ar putea crede că am văzut tot ce se poate vedea despre bătrânețe șă viața rurală în România. Acest film, însă, reușește să emoționeze și să surprindă cu o compoziție minunată a secvențelor și imaginii. Pentru portretul unui nonagenar puternic, hazliu și senin, realizat fără a recurge la clișee nostalgice, premiul se acordă filmului ANIVERSARE de Claudiu Mitcu.
Pagina filmului

Cel Mai Bun Film din Competiția Scurtmetraj

THEY JUST COME AND GO / TOȚI SUNT TRECĂTORI
Boris Poljak ᛫ Croatia ᛫ 2017

JURY'S MOTIVATION

Un film de autor care surprinde și emoționează prin simplitate, umor și, într-un final prin mesajul său universal despre existența noastră efemeră și pasageră. Excelent filmat, fiecare cadru conține câte o mică poveste, rezultând o înlănțuire de momente aparent obișnuite, însă în felul lor unice, irepetabile care recreează un spațiu, transmit o stare și în care cuvintele sunt de prisos.
Pagina filmului

Cel mai bun film din Competiția DocSchool

INK OF YAM / POVEȘTI TATUATE
Tom Fröhlich ᛫ Germania ᛫ 2017

JURY'S MOTIVATION

Pentru gingășia și inteligența plină de căldură cu care a reușit să se strecoare printer clișee și locuri comune, pentru a înregistra fragmentele de gînd și vibrațiile subtile ale unor suflete plutind în imponderabilitatea timpului prezent.
Pagina filmului

Cea mai bună regie în Competiția DocSchool

MARIE
Letiția Popa ᛫ Romania ᛫ 2018

JURY'S MOTIVATION

Pentru dragostea, inocența, curajul și franchețea care, fuzionînd în mod tainic, devin jalonul și pecetea primilor pași făcuți de tînărul cineast însuflețit de dragoste de oameni.
Pagina filmului
JURY

Ally Derks

Fondator și, din 1989, director al Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA).

 

Competiția: International

 

Haruka Hama

Coordonator la Festivalului Internaţional de Film Documentar din Yamagata (YIDFF) începând din 2001, iar din 2015 directoarul biroului din Tokyo al festivalului.

 

Competiția: International

 

Liviu Tipuriță

Regizor şi producător. A lucrat pentru BBC, Channel 4, ITV şi CNN. Este membrul Academiei Britanice de Film şi Televiziune (BAFTA), al Directors UK şi al Societăţii Regale de Televiziune.

 

Competiția: International

 

Simon Kilmurry

Directorul executiv al International Documentary Association (IDA), membru al Academiei Americane de Film, al Asociaţiei producătorilor americani şi al Academiei britanice de film şi televiziune.

 

Competiția: Central & Eastern Europe

 

Dina Iordanova

Profesor universitar de Studii Filmice la Universitatea St. Andrews. A publicat numeroase articole şi cărţi despre cinema-ul est-european şi balcanic și despre industria globală a filmului.

 

Competiția: Central &Eastern Europe

 

Cristian Tudor Popescu

Critic şi istoric de film, Cristian Tudor Popescu are un doctorat în film şi media. Este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor din România.

 

Competiția: Central & Eastern Europe

Alexandru Solomon

Regizor, director de imagine şi producător. Este membru al Reţelei de Documentar Europene.

 

Competiția: Romania

Michael Stewart

Directorul şi fondatorul Festivalului de Film Documentar Open City din Londra şi directorul şcolii de film documentar Open City Docs din cadrul University College London.

 

Competiția: Romania

Marin Martschewski

Regizor de filme documentare şi timp de peste două decenii rectorul Facultăţii de Regie din cadrul Academiei Germane de Film şi Televiziune (dffb) din Berlin.

 

Competiția: Romania

Vintilă Mihăilescu

Directorul Muzeului Ţăranului Român, șeful programului de master în Antropologie al SNSPA și unul dintre cei mai respectaţi antropologi culturali ai României.

 

Competiția: Shorts

Adina Popescu

Regizor de documentare și jurnalist. Articolele şi reportajele ei au câştigat premii importante. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o trilogie fantastică.

 

Competiția: Shorts

Ruben Vermeersch

Regizor de documentare. A câștigat premiul Cel mai bun documentar belgian la Docville, Leuven, şi premiul Cel mai bun documentar la Festivalul de film din Ostend.

 

Competiția: Shorts

 

Cristi Puiu

Primul său lung-metraj Marfa şi banii, este considerat de mulți critici filmul care a dat naştere Noului Val Românesc. Cu Moartea domnului Lăzărescu a câştigat premiul Un Certain Regard la festivalul de la Cannes. În 2016 lungmetrajul Sieranevada a fost selecţionat în competiţia oficială a festivalului de la Cannes.

 

Competiția: DocSchool