Astra Film Chișinău

 Filmul documentar este drumul care apropie destine și comunități

Astra Film Chișinău a fost o adevărată sărbătoare a filmului documentar, care a durat trei zile, ca în povești, aducând publicului din capitala Moldovei ceva din farmecul prestigiosului festival care are loc neîntrerupt la Sibiu, din 1993. Spectatorii au avut ocazia să întâlnească regizori români, cu care au avut oportunitatea de a viziona câteva dintre cele mai bune filme de non-ficțiune din selecția Astra Film Festival. Un farmec aparte au avut filmele dedicate tinerilor, care au fost urmate de ateliere de film literacy, și concertul „Floare de Maidan” (Centrul Cultural Subcarpați). Evenimentul Astra Film Chișinău a fost organizat de Astra Film și CNM Astra și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, și de Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa la Chișinău.

Filmele proiectate la Astra Film Chișinău, multe dintre ele cu premii importante la festivalul de la Sibiu, au fost grupate în două tematici cu profunde semnificații („Drumuri care ne apropie” și „Destine & comunități”). Au venit să vadă filme documentare sute de spectatori, iar la filmul din deschidere, „Transalpina - Drumul regilor”, proiectat în prezența regizorului Dumitru Budrala, Sala Mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei a fost arhiplină.

„Am fost foarte încântat de felul în care ne-au primit oamenii din Chișinău și de interesul manifestat de publicul de aici, care a venit în număr atât de mare să vadă film de non-ficțiune. Am stat de vorbă cu mulți oameni fascinanți și mi-a fost întărită convingerea că filmul documentar este un limbaj cultural care merge direct la sufletul și în mintea privitorului. Un drum care apropie destine și comunități”, a declarat Dumitru Budrala, Director-Fondator Astra Film Festival.
„Succesul de anul acesta al ediției de la Chișinău ne-a convins să depunem toate eforturile pentru a continua și în anii viitori colaborarea cu Astra Film în Republica Moldova”, a declarat Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM.

Printre spectatorii de toate vârstele s-au aflat înalți oficiali precum Adrian Dupu (Secretar de Stat, DRRM), Sergiu Prodan (Ministrul Culturii), Anatolie Topală (Ministerul Educației și Cercetării), Cristian-Leon Țurcanu (Ambasadorul României în Republica Moldova) și Graham Paul (Ambasadorul Franței în Republica Moldova), numeroși oameni de cultură din Republica Moldova, precum Virgil Mărgineanu (Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova), Valentina Iusuphodjaev (Director al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova), Tudor Zbârnea (Director al Muzeului Național de Artă al Moldovei), regizorul și scenaristul Dumitru Olărescu și mulți alții.

Entuziasmul publicului prezent la proiecțiile din cadrul Astra Film Chișinău a dovedit din nou cât de importante sunt legăturile culturale, care reprezintă adevărate „drumuri care apropie destine și comunități”.

Tinerii din Chișinău – „sensibilitate și maturitate a percepției artistice”

De o participare deosebită s-au bucurat și proiecțiile de film dedicate tinerilor, aduse direct din selecția ediției din acest an a „festivalului în festival” Astra Film Junior, cel mai îndrăgit și complet program de educație prin film documentar din România. La fiecare proiecție de la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu au venit zeci de adolescenți, unii dintre ei cu părinții sau cu profesorii, alții pe cont propriu. Cei mai mulți au rămas, după proiecții, la atelierele de film literacy susținute de regizoarea Lidia Ilie.

„M-am bucurat să văd la tinerii din Chișinău sensibilitate și maturitate a percepției artistice asupra filmelor proiectate. Am întâlnit tineri talentați și curioși, cu care am avut discuții rodnice in cadrul atelierelor. Nădăjduiesc că a fost de folos și pentru ei această întâlnire și că, poate, i-a inspirat pe unii în vederea urmării unei cariere în cinematografie”, a declarat regizoarea Lidia Ilie.
„M-ați ajutat să descopăr o altă latură a artei, cinematografia. Am aflat multe lucruri noi pe care nu le știam și faptul că cinematografia nu înseamnă numai a crea, ci și a privi din punctul de vedere al regizorului și al spectacolului”, a spus Maria, o elevă venită la una dintre proiecții.
Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Chișinău este un program organizat de Astra Film, CNM Astra și de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova
Parteneri instituționali: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Institutul Cultural Român (prin reprezentanța sa de la Chișinău)
Parteneri: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, Cronograf, CNC Chișinău, Centrul Cultural Subcarpați, Cărturești, Moldarte, Hotel Bristol

Parteneri media: TVR Moldova, Moldova 1, Radio Moldova, Radio Chișinău, Jurnal TV, Jurnal FM, Axial TV, Deschide.md, Ziarul Național, Nordnews, Realitatea.md, Gazeta Satelor

Partener de comunicare: PiArt Vision
Alte știri
/images/AFF2023_full-dome_foto AFF.jpeg
Ediția aniversară Astra Film Festival, teleportare în viitorul cinematografiei, cu filme imersive și proiecții full-dome
21 sept. 2023
Piața Mare din Sibiu devine toamna aceasta punctul zero al cinematografiei viitorului, prin intermediul celor două cinemauri tip dome și a unei instalații imersive Infinity Mirror Room, care vor fi instalate în centrul orașului în timpul ediției aniversare Astra Film Festival (15-22 octombrie), eveniment cultural care împlinește 30 de ani.
Citește mai mult>
/images/AF Junior (1)_Foto AFF.jpeg
Astra Film Junior. Copiii și adolescenții, chemați la aventuri cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar
18 sept. 2023
Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul și cel mai complex program de educație prin film documentar din România, cheamă copiii și adolescenții la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producțiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema și în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi și mai bune de pe piața filmelor documentare narative pentru copii și adolescenți. Programul de proiecții este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+ și le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaște un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior: http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior.
Citește mai mult>
/images/292157092_7724352707639727_4205100847160020932_n.jpg
Acreditări de presă
14 sept. 2023
Jurnaliștii care doresc acreditări de presă pentru ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, sunt rugați să completeze formularul de mai jos până în data de 5 octombrie 2023, ora 23:59.
Citește mai mult>
/images/workshop unatc.jpg
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți
07 sept. 2023
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți Astra Film Festival 2023 împreună cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, secția Master Film Documentar, organizează, în cadrul celei de-a 30-a ediții, un atelier de film documentar pentru studenți cu vârste între 18 și 25 de ani.
Citește mai mult>
/images/Amar_Foto AFF2023.png
Ediția aniversară Astra Film Festival 30 propune o selecție a celor mai noi și mai bune documentare românești
07 sept. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, provoacă publicul să-și activeze toate simțurile și să privească filmele documentare ca pe o oglindă a propriei lumi interioare. Poveștile de viață care vor fi proiectate pe ecranele Astra Film Festival abordează subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Așa sunt și cele 17 producții românești selectate în trei dintre secțiunile competiționale de anul acesta, România, Voci Emergente ale filmului documentar și DocSchool, care propun incursiuni într-un carusel de emoții umane. Lista completă a tuturor filmelor din selecția oficială, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/news/selectia-oficiala-aff-2023.
Citește mai mult>
/images/AFIȘUL AFF2023.jpeg
Premiere de top la ediția aniversară a AFF 2023
24 aug. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, propune publicului peste 250 de evenimente cinematografice de top. Cei 30 de ani, în care Sibiul s-a consacrat ca o redutabilă casă a filmului documentar, au impus o tradiție respectată și în acest an, aceea că numeroși realizatori de film documentar aleg să își lanseze producțiile în fața unui public avizat; trei sferturi din filmele selectate în competiție sunt premiere. An de an, Astra Film Fes
Citește mai mult>
/images/WhatsApp Image 2023-08-24 at 19.33.03.jpeg
SELECȚIA OFICIALĂ AFF 2023
24 aug. 2023
NEW VOICES / VOCI EMERGENTE Orlando, my political biography | Orlando, biografia mea politică | Paul B. Preciado | France | 2023 | 98 The mother of all lies | La început a fost minciuna | Asmae El Moudir | Morocco, Egypt, Saudi Arabia, Qatar | 2023 | 97 ANQA | Supravieţuitoarele | Helin Celik | Austria, Spain | 2023 | 91 A Holy Family | Sacru şi profan în bucătărie | Elvis A-Liang Lu | Taiwan, France | 2022 | 88 Between Revolutions | Între Revoluţii | Vlad Petri | Romania, Croatia, Qatar, Iran
Citește mai mult>
/images/Voluntar Astra Film Festival1.jpeg
Fii voluntar la ediția aniversară Astra Film Festival!
11 iul. 2023
Festivalul Internațional de Film Documentar Astra din Sibiu deschide programul de voluntariat pentru cea de-a 30-a ediție, care va avea loc în perioada 15-22 octombrie 2023. Se pot înscrie tineri din toată țara, cunoscători de limbi străine (cunoașterea limbii engleze este obligatorie), responsabili, motivați, creativi și sociabili. Aceștia pot aplica până în data de 17 septembrie în cadrul unor departamente precum info-point, guest, public speaking, logistică, locații și spații de proiecție, i
Citește mai mult>