Astra Film Festival dă startul la înscrieri

Cel mai longeviv festival de film din România, aflat la cea de a 30-a ediție,
va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023

Cel mai longeviv festival de film din România dă startul la înscrieri pentru cea de a 30-a ediție, care va avea loc la Sibiu, în perioada 15-22 octombrie 2023. Sunt așteptate producții românești și străine finalizate după 1 ianuarie 2022. Filmele selectate în programul oficial AFF2023 vor concura în patru secțiuni competiționale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool). Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial mai cuprinde secțiuni non-competitive, selecții curatoriale, secțiuni tematice și programe speciale.

Înscrierile se pot face până pe data de 1 aprilie 2023.

„Iată că se împlinesc 30 de ani de când Astra Film Festival oferă publicului film documentar de calitate. Din 1993 și până astăzi am reușit să găsim calea de a păstra neîntreruptă legătura cu publicul, indiferent de vremurile și încercările pe care le-am traversat. Ne propunem să fim, și în următorii 30 de ani, locul pe care cineaști din România și din toată lumea îl aleg pentru a-și lansa în premieră documentarele. Avem un public fidel, educat, cunoscător, pe care îl respectăm în acest fel și căruia îi adăugăm an de an noi și noi prieteni ai cinemaului documentar de calitate”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Filmele trimise la AFF2023 trebuie să facă parte din genul documentar și să fi fost finalizate după data de 1 ianuarie 2022. Cele patru categorii competiționale sunt:

• Voci emergente ale documentarului, pentru filme documentare de lungmetraj (peste de 50 minute) semnate de autori aflați la primul, al doilea sau cel mult al treilea film. Se acordă Premiul „Voci emergente ale documentarului”.
• Europa centrală & de est, la care sunt eligibile documentare de lungmetraj (peste 50 de minute), care abordează problematici specifice zonei blocului ex-comunist; se acordă Premiul pentru „Cel mai bun documentar al secțiunii Europa Centrală&de Est”.
• România, secțiune deschisă documentarelor produse sau co-produse în România și producțiilor / co-producțiilor internaționale care abordează problematici specifice României, indiferent de durata acestora; se acordă Premiul pentru „Cel mai bun documentar al secțiunii Romania Open”.
• DocSchool, pentru filme produse sau co-produse de universități/institute de film sau în cadrul unor programe post-universitare de specializare în cinema, indiferent de durata acestora. Se acordă Premiul pentru „Cel mai bun documentar al competiției DocSchool”.

Mai multe detalii despre eligibilitate și condiții de înscriere, pe site-ul festivalului: https://www.astrafilm.ro/form/inscriere-film.
Selecția oficială va fi publicată pe site-ul Festivalului. Juriile care vor acorda premiile vor fi alcătuite din specialiști și profesioniști respectați ai lumii cinematografice și academice internaționale.

Înființat în 1993 ca proiect inovator, Festivalul Astra Film a devenit una dintre platformele principale ale filmului documentar din România și din Europa. Se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Alte știri
https://api.astrafilm.ro/images/20221015_AFF_Gala Final_foto Alex Damian-02108.jpg
Înscrieri AFF 2023
Industrie 29 dec. 2022
Festivalul Astra Film va avea loc în perioada 15 - 22 octombrie 2023, în format fizic. Ulterior, o selecție din programul oficial va fi disponibilă online. Înfiinţat în 1993, Festivalul Astra Film a devenit una dintre platformele principale ale documentarului din România şi din Europa. AFF este în căutare de filme documentare cu o prezenţă puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât şi în conţinut. Sunt apreciate în mod deosebit calităţile cinematografice şi onestitatea, curajul de
https://api.astrafilm.ro/images/WhatsApp Image 2022-11-15 at 3.24.50 PM (2).jpeg
Astra Film Chișinău. Filmul documentar este drumul care apropie destine și comunități
16 nov. 2022
Astra Film Chișinău a fost o adevărată sărbătoare a filmului documentar, care a durat trei zile, ca în povești, aducând publicului din capitala Moldovei ceva din farmecul prestigiosului festival care are loc neîntrerupt la Sibiu, din 1993. Spectatorii au avut ocazia să întâlnească regizori români, cu care au avut oportunitatea de a viziona câteva dintre cele mai bune filme de non-ficțiune din selecția Astra Film Festival. Un farmec aparte au avut filmele dedicate tinerilor, care au fost urmate
https://api.astrafilm.ro/images/521A8141.jpg
Azi începe Astra Film Chișinău
11 nov. 2022
Astra Film Chișinău începe astăzi cu o proiecție-eveniment: filmul documentar „Transalpina - Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, care va avea loc de la ora 18:00 la Sala Mare a Muzeului de Artă al Republicii Moldova. Proiecțiile filmelor aduse la Chișinău direct din selecția Astra Film Festival vor continua sâmbătă și duminică. Detalii și program, aici: https://www.astrafilm.ro/program-orar. Astra Film Chișinău este un eveniment organizat de Astra Film și finanțat de Departamentul pentru Relaț
https://api.astrafilm.ro/images/1384_2018 Transalpina Still1.jpg
Astra Film Festival vine în premieră în Republica Moldova. Program
01 nov. 2022
Astra Film Festival, cel mai important festival de film documentar din România, aduce la Chișinău, î n premier ă , o selec ție a celor mai apreciate filme de la ediția din acest an a festivalului. Programul Astra Film Chișinău include proiecția filmului-eveniment „Transalpina - Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, precum și un concert „Floare de Maidan”, al Centrului Cultural Subcarpați. Evenimentul are ș i o component ă educațională : adolescen ții vor avea ocazia să vadă filme venite direct d
https://api.astrafilm.ro/images/20221015_AFF_Thalia_De ce_foto Alex Damian-01243.jpg
Astra Film Festival oferă acces online la 41 de filme documentare
21 oct. 2022
Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu continuă online până în data de 30 octombrie, ora 23:59, perioadă în care orice persoană aflată pe teritoriul României poate vedea 41 dintre filmele aflate î n selec ția oficială Astra Film Festival 2022. Un bilet pentru vizionarea unui film costă 20 de lei, iar un abonament pentru toate filmele 200 de lei. Detalii despre bilete și programul complet, aici: https://www.astrafilm.ro/astra-film-online. „ Ne străduim să arătăm filme
https://api.astrafilm.ro/images/AFF2022-Day7-GALA AFF-106.jpg
Astra Film Festival 2022 și-a ales câștigătorii
19 oct. 2022
Juriul celei de-a 29-a ediții Astra Film Festival a anunțat câștigătorii din acest an ai festivalului internațional de film documentar de la Sibiu într-un spectacol fulldome, care s-a desfășurat în Piața Mare. Cel mai bun film al Secţiunii România este producția „Pocalul. Despre fii și fiice “ , de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu. Iar premiul pentru regie, la aceeași categorie, a fost acordat Adinei Popescu și lui Iulian Manuel Ghervas, autorii filmului „Vulturii din Țaga “ . Distincția Cel mai
https://api.astrafilm.ro/images/Public la Gala AFF2022_foto AFF.jpeg
Astra Film Festival 2022, debut spectaculos
10 oct. 2022
Sala Thalia s-a umplut aseară la deschiderea celei de-a 29-a ediții Astra Film Festival. Producția „Pocalul. Despre fii și fiice” , de C ătălina Tesăr și Dana Bunescu, a fost aplaudată îndelung de public, care a ră mas timp de o oră în fotoliile cochetei să li sibiene , după proiecția filmului, pentru a participa la o discuț ie emoț ionant ă cu autorii ș i protagoni știi. Discuția a fost moderat ă de jurnalista Amalia Enache. Nina, protagonista filmului, a răspuns cu emoț ie întrebărilor venite
https://api.astrafilm.ro/images/afis astra film 2022.png
LIVESTREAMING AFF 2022
09 oct. 2022
Evenimentele cheie ale ediției cu numărul 29 a festivalului ASTRA FILM vor fi transmise LIVE de partenerii de la Livestream România.