Astra Film Festival oferă acces online la 41 de filme documentare

Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu continuă online până în data de 30 octombrie, ora 23:59, perioadă în care orice persoană aflată pe teritoriul României poate vedea 41 dintre filmele aflate în selecția oficială Astra Film Festival 2022. Un bilet pentru vizionarea unui film costă 20 de lei, iar un abonament pentru toate filmele 200 de lei. Detalii despre bilete și programul complet, aici: https://www.astrafilm.ro/astra-film-online.

Ne străduim să arătăm filme documentare de calitate la cât mai mulți oameni. Anul acesta, am ajuns în cinematografele din mall, care sunt spații mai puțin obișnuite cu proiecțiile de film de non-ficțiune. Iar prin programul Astra Film Online oferim și publicului care nu a reușit să vină la Sibiu ocazia de a vedea, de acasă, unele dintre cele mai bune filme documentare ale momentului”, declară Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. 

Printre filmele disponibile online se află și cele care au fost laureate la Gala de premiere AFF2022, astfel:

SECȚIUNEA ROMÂNIA: Pocalul. Despre fii și fiice, de Calină Tesăr și Dana Bunescu (România - 2022) - Cel mai bun film, Vulturii din Țaga, de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu (România, Slovacia - 2022) - Cea mai bună regie, Valuri pe uscat, de Raluca David (România - 2021) - Mențiune specială. 

SECȚIUNEA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST: Magazinul de mărunțișuri, de Łukasz Kowalski (Polonia - 2022) - Cel mai bun documentar, Oi zburătoare, de Alexandra Gulea (Germania, România - 2022) - Mențiune specială.

DOCSCHOOL - Un locșor pe lume, de Emilie Beyssac Cywinska (Franța - 2021) - Cel mai bun film documentar, Dragoste de familie, de Eric Esser (Germania - 2022) - premiul pentru Cel mai bun regizor și Prima aniversare a lui Arsencik, de Valentin-Rareș Fogoroș (România - 2022) - Mențiune specială.

De asemenea, AFF Online oferă acces la filmele proiectate în cadrul temelor speciale, adică: 

DRAGOSTE ETERNĂ: Cine am fi fost, de Trec Brehnmer - Germania, 2021; Performing Juliet, de András Visky - SUA, 2021 

MOARTE DECISĂ: De ce n-ai rămas de dragul meu?, de Milou Gevers - Olanda, 2022; Cu mâna goală, de Moriya Ben Avot - Israel, 2022) 

FEȚELE RĂZBOIULUI: Copiii dușmanului, de Gorki Glaser-Müller - Danemarca, Suedia, Qatar - 2021).

În programul AFF Online se regăsesc și cele trei filme ale regizorului britanic Nick Broomfield proiectate în cadrul programului-portret O viață în documentar - Maeștri: Tatăl meu și cu mine (Marea Britanie, 2019), Marianne și Leonard: Cuvinte de dragoste (Marea Britanie, 2019) și Povestea unui ucigaș în serie (Marea Britanie, 2014). 

Astra Film Festival 2022 a avut loc la Sibiu în perioada 9-16 octombrie, în fața unui public de aproximativ 60.000 de persoane, care s-a bucurat de peste 340 de evenimente cinematografice. Un loc aparte l-a constituit, așa cum s-a întâmplat de 14 ani încoace, Astra Film Junior, programul de educație prin film documentar la care au participat peste 27.000 de elevi de la școli și licee din județul Sibiu. 

Victor Rebengiuc: „Filmul documentar vă poate duce departe, către înțelegere

Astra Film Festival 2022 s-a bucurat de prezența a numeroase personalități culturale, care și-au exprimat aprecierea pentru festivalul fondat și condus de regizorul Dumitru Budrala. Fiecare a avut lucruri interesante de spus despre festivalul Astra Film: 

      Astra Film Festival arată câte lumi paralele coexistă pe Pământ și ne învață să încercăm cel puțin să construim poduri între ele” (Radu Vancu)

      Acest festival este una dintre principalele rațiuni pentru care eu m-am îndrăgostit de Sibiu. Îți face extraordinar de bine să vezi lumi pe care nu le știi, dar care, dintr-o dată îți apar comprehensive, vii și ți se dezvăluie. Sunt profund recunoscătoare realizatorilor care fac filme documentare și celor care, de 29 de ani, ne farmecă total arătându-ni-le” (Mihaela Miroiu)

      Doza de realism a festivalului internațional de film documentar face ca Sibiul să fie cel mai realist oraș din România” (Părintele Necula)

      Nu știu pe nimeni care să fi venit vreodată aici și să nu fi revenit an de an” (Mihaela Dedeoglu)

      Aici se aduc cele mai importante filme documentare” (Cătălin Striblea)

      Publicul Astra Film e de o mare calitate și foarte convins că viața bate filmul” (Armine Vosganian)

      A fost extraordinar să văd cum publicul Astra Film trăiește povestea și simte ceea ce am simțit noi, realizatorii de film documentar” (Juliana Ugrin)

      AFF emană o energie extraordinară” (Amalia Enache)

      Am simțit aici cum oamenii trăiesc alături de personaje” (Cătălina Tesăr)

      Este o lecție de istorie live pe care o puteți vedea în sălile de cinema. Emoție pură” (Paula Herlo)

      DokTank e un fel de mirodenie, care ne pregătește să vrem mai mult” (Ada Solomon)

      AFF este un festival pentru minte și un pansament pentru suflet” (Teodora Tompea)

      Filmul documentar aduce povești și lecții de viață” (Ana Gurdiș)

      Puterea realității și credibilitatea pe care le oferă filmul documentar sunt de neprețuit” (Marton Vizkelety)

      Astra Film a jucat un rol în creșterea și dezvoltarea societății românești, a trecerii de la rău la mai bine” (Christian Năsulea)

      Festivalul Astra Film are, pe lângă iubitorii de film documentar, o componentă fantastică: cea educațională” (Claudiu Pândaru)

      Pentru mine, Astra Film este unul dintre primele festivaluri” (Ivana Mladenovic)

      Faptul că oamenii vin la Astra Film Festival să vadă anchete jurnalistice e semn că începe să ne pese de ce se întâmplă cu noi” (Alex Dima)

      Aș vrea să vă spun, dragii mei, că veți găsi întotdeauna cele mai bune și mai profunde răspunsuri în cultură și în educație. Păstrați-vă obiceiul de a citi cărți, de a merge la teatru și de a vedea filme bune. Și păstrați un loc aparte pentru filmul documentar. E o pasiune care, odată deprinsă, rămâne acolo, în minte și în suflet. Și vă poate duce departe, către înțelegere” (din mesajul transmis la finalul festivalului de actorul Victor Rebengiuc)

 

Despre Astra Film Festival 

Festivalul Astra Film Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinemaului de non-ficțiune, se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Sponsori: Campari, Promenada Sibiu, Ursus, Cotnari, Cinelab, CineGold, Sonne, Kulinarium, Cafe Pardon, Nod Prăjitorie

Parteneri media principali: PRO TV, VOYO

Susținut de Europa FM

Parteneri media: HotNews, Radio România Cultural, News.ro, G4Media, Edupedu, Spotmedia, PressHub, TV5 Monde, Film New Europe, Cineuropa, All About Romanian Cinema, Movienews, Observator cultural, LiterNet, Films in Frame, Film Menu, Cinefilia, Cinefan, Capital cultural, Turnul sfatului, Tribuna, Sibiu 100%, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Sibiul azi, Zile și nopți, Transilvania, Hermanstadter Zeitung, A List Magazine

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Partener de livrare: DPD România

Partener de lectură: Librăriile Cărturești

Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/AFF2023_full-dome_foto AFF.jpeg
Ediția aniversară Astra Film Festival, teleportare în viitorul cinematografiei, cu filme imersive și proiecții full-dome
21 sept. 2023
Piața Mare din Sibiu devine toamna aceasta punctul zero al cinematografiei viitorului, prin intermediul celor două cinemauri tip dome și a unei instalații imersive Infinity Mirror Room, care vor fi instalate în centrul orașului în timpul ediției aniversare Astra Film Festival (15-22 octombrie), eveniment cultural care împlinește 30 de ani.
Citește mai mult>
/images/AF Junior (1)_Foto AFF.jpeg
Astra Film Junior. Copiii și adolescenții, chemați la aventuri cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar
18 sept. 2023
Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul și cel mai complex program de educație prin film documentar din România, cheamă copiii și adolescenții la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producțiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema și în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi și mai bune de pe piața filmelor documentare narative pentru copii și adolescenți. Programul de proiecții este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+ și le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaște un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior: http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior.
Citește mai mult>
/images/292157092_7724352707639727_4205100847160020932_n.jpg
Acreditări de presă
14 sept. 2023
Jurnaliștii care doresc acreditări de presă pentru ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, sunt rugați să completeze formularul de mai jos până în data de 5 octombrie 2023, ora 23:59.
Citește mai mult>
/images/workshop unatc.jpg
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți
07 sept. 2023
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți Astra Film Festival 2023 împreună cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, secția Master Film Documentar, organizează, în cadrul celei de-a 30-a ediții, un atelier de film documentar pentru studenți cu vârste între 18 și 25 de ani.
Citește mai mult>
/images/Amar_Foto AFF2023.png
Ediția aniversară Astra Film Festival 30 propune o selecție a celor mai noi și mai bune documentare românești
07 sept. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, provoacă publicul să-și activeze toate simțurile și să privească filmele documentare ca pe o oglindă a propriei lumi interioare. Poveștile de viață care vor fi proiectate pe ecranele Astra Film Festival abordează subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Așa sunt și cele 17 producții românești selectate în trei dintre secțiunile competiționale de anul acesta, România, Voci Emergente ale filmului documentar și DocSchool, care propun incursiuni într-un carusel de emoții umane. Lista completă a tuturor filmelor din selecția oficială, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/news/selectia-oficiala-aff-2023.
Citește mai mult>
/images/AFIȘUL AFF2023.jpeg
Premiere de top la ediția aniversară a AFF 2023
24 aug. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, propune publicului peste 250 de evenimente cinematografice de top. Cei 30 de ani, în care Sibiul s-a consacrat ca o redutabilă casă a filmului documentar, au impus o tradiție respectată și în acest an, aceea că numeroși realizatori de film documentar aleg să își lanseze producțiile în fața unui public avizat; trei sferturi din filmele selectate în competiție sunt premiere. An de an, Astra Film Fes
Citește mai mult>
/images/WhatsApp Image 2023-08-24 at 19.33.03.jpeg
SELECȚIA OFICIALĂ AFF 2023
24 aug. 2023
NEW VOICES / VOCI EMERGENTE Orlando, my political biography | Orlando, biografia mea politică | Paul B. Preciado | France | 2023 | 98 The mother of all lies | La început a fost minciuna | Asmae El Moudir | Morocco, Egypt, Saudi Arabia, Qatar | 2023 | 97 ANQA | Supravieţuitoarele | Helin Celik | Austria, Spain | 2023 | 91 A Holy Family | Sacru şi profan în bucătărie | Elvis A-Liang Lu | Taiwan, France | 2022 | 88 Between Revolutions | Între Revoluţii | Vlad Petri | Romania, Croatia, Qatar, Iran
Citește mai mult>
/images/Voluntar Astra Film Festival1.jpeg
Fii voluntar la ediția aniversară Astra Film Festival!
11 iul. 2023
Festivalul Internațional de Film Documentar Astra din Sibiu deschide programul de voluntariat pentru cea de-a 30-a ediție, care va avea loc în perioada 15-22 octombrie 2023. Se pot înscrie tineri din toată țara, cunoscători de limbi străine (cunoașterea limbii engleze este obligatorie), responsabili, motivați, creativi și sociabili. Aceștia pot aplica până în data de 17 septembrie în cadrul unor departamente precum info-point, guest, public speaking, logistică, locații și spații de proiecție, i
Citește mai mult>