Astra Film Junior, ocolul Pământului în 23 de filme
Cel mai complex program de educație prin film documentar
revine în calendarul Astra Film Festival (9-16 octombrie)

Copiii și adolescenții au din nou festivalului lor: Astra Film Junior, primul și cel mai complex program de educație prin cinema din România, revine la Sibiu în perioada 9-16 octombrie. Gândit pentru trei categorii de vârstă (6+, 11+ și 15+), programul educativ AF Junior include proiecții cinematografice în săli de cinema și full-dome cinema 360 (Astra Film New Media Full Dome), urmate de activități didactice în săli de clasă, concurs de benzi desenate și un atelier de film. În fiecare an, aproximativ 27.000 de elevi participă la AF Junior. Detalii despre programul Astra Film Festival, pe site-ul https://www.astrafilm.ro/program-2022.

Astra Film Junior prezintă o selecție din ceea ce este mai bun pe piață la ora actuală în materie de filme documentare narative pentru copii și adolescenți. Totul va fi extraordinar, pentru că vă veți extinde orizonturile. Și, prin programul Astra Film New Media Full Dome, veți vedea proiecții imersive, veți intra în contact cu noi tehnologii și vă veți familiariza cu un tip de cinema neobișnuit, în format 360 ̊, în care filmul înconjoară spectatorul”, le transmite tinerilor spectatori Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Organizatorii au pregătit pentru spectatorii din categoria 6+ povești de viață ale unor copii cu vârste apropiate de ale lor, copii care au ieșit din anonimat prin gândirea în afara tiparelor, dorința constantă de cunoaștere și perspicacitate. Yang, un băiat de 11 ani din China, face multe sacrificii pentru a învăța tot ceea ce înseamnă teatrul tradițional chinezesc (Regele-Maimuță, 2019). Aatos, Amine și Flo, trei prieteni nedespărțiți dintr-un cartier din Bruxelles, caută răspunsuri la întrebări de oameni mari (Aatos și lumea, 2019). Azat și colegii săi, din Tartastan, au 12 ani și, ca mici jurnaliști, se ocupă săptămânal de câte o misiune importantă (Azat și Youtuberii din Tartastan, 2018). La rândul lor, Clara, Matei și prietenii lor pornesc într-o călătorie plină de aventuri și peripeții în Delta Dunării (Străjerii Deltei, 2022). Iar filmul #Pe net răspunde la câteva întrebări precum Ce este și cum funcționează net-ul?, Cine sunt troll-ii?, Dar influencerii?.

Spectatorii din categoria 11+ vor afla ce visează copiii din diferite colțuri ale lumii: Asho, din Iran, își dorește să devină actor renumit (Asho, 2019); Ayana, o fată din Kârgâzstan, ar vrea să fie pe primul loc la un sport exclusiv masculin (Ayana, 2019); Reshad, din Azerbaidjan, vrea să devină crescă̆tor de porumbei (Băiatul cu păsările, 2019), iar Julieta, o tânără din Olanda, inițiază o acțiune de ecologizare a oceanului, pe care îl consideră a doua ei casă (Julieta și țestoasele, într-o supă de plastic, 2020).

Liceenii vor descoperi, în programul dedicat categoriei 15+, viața uneia dintre cele mai urmărite fete de 14 ani de pe Instagram (Gașca de fete, 2022), maturizarea artistică a unei cântărețe norvegiene care abandonează școala pentru a deveni vedetă pop (Aurora, 2019) sau modul în care imaginea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu este percepută de către adolescenții zilelor noastre (Pentru mine tu ești Ceaușescu, 2021). Prin filmele documentare selectate pentru ei, tinerii învață cum să reacționeze în fața prădătorilor sexuali din mediul online (În plasa prădătorilor sexuali, 2020) şi care sunt efectele răspândirii rapide a intelighenței artificiale – salvarea umanității sau, dimpotrivă, controlul total al acesteia (iHuman, 2019).


Spectatorii tineri și foarte tineri sunt chemați de asemenea, la proiecțiile imersive full-dome cinema 360 în Domul instalat în Piața Mare (Programul special Astra Film New Media Full Dome). Prin filmări spectaculoase, vor afla astfel că există şi alte surse de lumină în afară de Soare (Într-o călătorie cu lumina, 2019), li se vor dezvălui mistere ale Universului cu ajutorul celui mai mare radiotelescop (Visând la stele, 2021), și vor urmări povestea mesajelor interstelare purtate către civilizații extraterestre de sondele spațiale lansate în urmă cu 45 de ani (Voyager, o călătorie fără sfârșit, 2019). Totodată, tinerii spectatori vor reface drumul prin Oceanul Pacific al căpitanului Cook (Navigatorii, 2021), vor vedeam cum un compozitor de muzică electronică își găsește inspirația în sunetul Oceanului Arctic (-22,7C, 2021) și vor urmări cu sufletul la gură peripețiile lui Shorty, Indigo și Jake din Legenda recifului fermecat (2021), un film pentru toată familia, plin de umor și imaginație.

Avem o generație care consumă foarte mult conținut audiovizual, de la vârste fragede, dar căreia i se oferă prea puține ocazii de a reflecta asupra acestuia. Rolul programului Astra Film Junior tocmai acesta este: să le pună la dispoziție uneltele necesare pentru formarea gândirii critice și pentru exersarea agilității de a înțelege conținutul audiovizual la care sunt expuși”, a mai spus Dumitru Budrala.

Astra Film Junior conține și un Atelier de film pentru liceeni, care urmărește atât exersarea capacității adolescenților de a înțelege un film documentar și procesul prin care se realizează acesta, cât și abilitatea de a vorbi în public. Nu va lipsi mult așteptata întâlnire cu benzile desenate un instrument educațional creativ prin care copiii și adolescenții sunt chemați să analizeze și să interpreteze filmele vizionate și să spună o poveste proprie prin intermediul benzilor desenate – exercițiu de consolidare a deprinderii de a realiza o lucrare pe o temă dată.

La rândul lor, cadrele didactice și consilierii educativi care îi vor însoți pe copii la proiecții beneficiază de trainingul Profesia Educator, în care află cum poate fi folosit cinemaul documentar în procesul educativ. Pentru ei va fi o proiecție specială: tulburătorul film documentar De ce nu ai rămas pentru mine?(regia Milou Gevers, 2020), care va fi însoțit de o prezentare și urmat de o discuție liberă despre ajutorul pe care îl putem oferi copiilor care trec prin momente dificile după pierderea unui părinte.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Alte știri
https://api.astrafilm.ro/images/-1.jpg
Astra Film Festival dă startul la înscrieri
20 ian. 2023
Cel mai longeviv festival de film din România dă startul la înscrieri pentru cea de a 30-a ediție, care va avea loc la Sibiu, în perioada 15-22 octombrie 2023. Sunt așteptate producții românești și străine finalizate după 1 ianuarie 2022. Filmele selectate în programul oficial AFF2023 vor concura în patru secțiuni competiționale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool). Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial mai cuprinde secțiuni non-co
https://api.astrafilm.ro/images/20221015_AFF_Gala Final_foto Alex Damian-02108.jpg
Înscrieri AFF 2023
Industrie 29 dec. 2022
Festivalul Astra Film va avea loc în perioada 15 - 22 octombrie 2023, în format fizic. Ulterior, o selecție din programul oficial va fi disponibilă online. Înfiinţat în 1993, Festivalul Astra Film a devenit una dintre platformele principale ale documentarului din România şi din Europa. AFF este în căutare de filme documentare cu o prezenţă puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât şi în conţinut. Sunt apreciate în mod deosebit calităţile cinematografice şi onestitatea, curajul de
https://api.astrafilm.ro/images/WhatsApp Image 2022-11-15 at 3.24.50 PM (2).jpeg
Astra Film Chișinău. Filmul documentar este drumul care apropie destine și comunități
16 nov. 2022
Astra Film Chișinău a fost o adevărată sărbătoare a filmului documentar, care a durat trei zile, ca în povești, aducând publicului din capitala Moldovei ceva din farmecul prestigiosului festival care are loc neîntrerupt la Sibiu, din 1993. Spectatorii au avut ocazia să întâlnească regizori români, cu care au avut oportunitatea de a viziona câteva dintre cele mai bune filme de non-ficțiune din selecția Astra Film Festival. Un farmec aparte au avut filmele dedicate tinerilor, care au fost urmate
https://api.astrafilm.ro/images/521A8141.jpg
Azi începe Astra Film Chișinău
11 nov. 2022
Astra Film Chișinău începe astăzi cu o proiecție-eveniment: filmul documentar „Transalpina - Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, care va avea loc de la ora 18:00 la Sala Mare a Muzeului de Artă al Republicii Moldova. Proiecțiile filmelor aduse la Chișinău direct din selecția Astra Film Festival vor continua sâmbătă și duminică. Detalii și program, aici: https://www.astrafilm.ro/program-orar. Astra Film Chișinău este un eveniment organizat de Astra Film și finanțat de Departamentul pentru Relaț
https://api.astrafilm.ro/images/1384_2018 Transalpina Still1.jpg
Astra Film Festival vine în premieră în Republica Moldova. Program
01 nov. 2022
Astra Film Festival, cel mai important festival de film documentar din România, aduce la Chișinău, î n premier ă , o selec ție a celor mai apreciate filme de la ediția din acest an a festivalului. Programul Astra Film Chișinău include proiecția filmului-eveniment „Transalpina - Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, precum și un concert „Floare de Maidan”, al Centrului Cultural Subcarpați. Evenimentul are ș i o component ă educațională : adolescen ții vor avea ocazia să vadă filme venite direct d
https://api.astrafilm.ro/images/20221015_AFF_Thalia_De ce_foto Alex Damian-01243.jpg
Astra Film Festival oferă acces online la 41 de filme documentare
21 oct. 2022
Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu continuă online până în data de 30 octombrie, ora 23:59, perioadă în care orice persoană aflată pe teritoriul României poate vedea 41 dintre filmele aflate î n selec ția oficială Astra Film Festival 2022. Un bilet pentru vizionarea unui film costă 20 de lei, iar un abonament pentru toate filmele 200 de lei. Detalii despre bilete și programul complet, aici: https://www.astrafilm.ro/astra-film-online. „ Ne străduim să arătăm filme
https://api.astrafilm.ro/images/AFF2022-Day7-GALA AFF-106.jpg
Astra Film Festival 2022 și-a ales câștigătorii
19 oct. 2022
Juriul celei de-a 29-a ediții Astra Film Festival a anunțat câștigătorii din acest an ai festivalului internațional de film documentar de la Sibiu într-un spectacol fulldome, care s-a desfășurat în Piața Mare. Cel mai bun film al Secţiunii România este producția „Pocalul. Despre fii și fiice “ , de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu. Iar premiul pentru regie, la aceeași categorie, a fost acordat Adinei Popescu și lui Iulian Manuel Ghervas, autorii filmului „Vulturii din Țaga “ . Distincția Cel mai
https://api.astrafilm.ro/images/Public la Gala AFF2022_foto AFF.jpeg
Astra Film Festival 2022, debut spectaculos
10 oct. 2022
Sala Thalia s-a umplut aseară la deschiderea celei de-a 29-a ediții Astra Film Festival. Producția „Pocalul. Despre fii și fiice” , de C ătălina Tesăr și Dana Bunescu, a fost aplaudată îndelung de public, care a ră mas timp de o oră în fotoliile cochetei să li sibiene , după proiecția filmului, pentru a participa la o discuț ie emoț ionant ă cu autorii ș i protagoni știi. Discuția a fost moderat ă de jurnalista Amalia Enache. Nina, protagonista filmului, a răspuns cu emoț ie întrebărilor venite