Azi începe Astra Film Chișinău

Dumitru Budrala: „Mă bucur din suflet că am reușit să venim cu cele mai bune documentare de la secțiunea românească a Astra Film Festival” 

Astra Film Chișinău începe astăzi cu o proiecție-eveniment: filmul documentar „Transalpina - Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, care va avea loc de la ora 18:00 la Sala Mare a Muzeului de Artă al Republicii Moldova. Proiecțiile filmelor aduse la Chișinău direct din selecția Astra Film Festival vor continua sâmbătă și duminică. Detalii și program, aici: https://www.astrafilm.ro/program-orar. Astra Film Chișinău este un eveniment organizat de Astra Film și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, și de Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa la Chișinău.

„Mă bucur din suflet că am reușit să venim la Chișinău cu cele mai bune filme documentare de la secțiunea românească a festivalului Astra Film și să arătăm publicului de aici câte ceva din ceea ce a făcut ca festivalul de film documentar de la Sibiu să devină, de-a lungul anilor, un eveniment cultural atât de important. Sunt foarte fericit și că putem oferi filme dedicate tinerilor, direct din selecția Astra Film Junior, cel mai îndrăgit și mai complet program de educație prin film documentar din România”, a declarat Dumitru Budrala, Director-Fondator Astra Film Festival.
„Sunt deosebit de încântat că Astra Film Festival ajunge la Chișinău, după 29 de ani, și că domnul Dumitru Budrala a acceptat cu entuziasm propunerea noastră. Avem satisfacția că putem oferi publicului din Moldova acces gratuit la filme de valoare, pe teme de mare actualitate, cum sunt „Drumurile care ne apropie” și „Destine & comunități” și sper să reușim ca astăzi să înceapă o frumoasă tradiție a festivalului Astra Film la Chișinău”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.
„Am plăcerea să constat că echipa domnului Dumitru Budrala a adus la Chișinău, pe lângă bagajul profesional atât de necesar, calmul și pitorescul caracteristice Sibiului. Programul Astra Film Junior se suprapune întocmai obiectivelor ICR Chișinău și considerăm că este foarte important să interacționăm cu generația de mâine și să răspundem provocărilor ei prin orice formă de manifestare culturală. Republica Moldova este un spațiu care generează cultură română, iar obiectivul nostru este de a aduce proiecte culturale din România în acest spațiu, precum Astra Film Chișinău, cu scopul de a crea o legătură cu instituții, organizații și proiecte locale similare, precum Festivalul de Film Documentar - Cronograf”, a spus Narcis-Ionuț Afrăsinei, director adjunct al Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău.
„Salut această inițiativă atât la nivel de conținut cât și de suport și mi-ar plăcea să ne vedem mai des. Filmul ne apropie și ne ajută să ne cunoaștem mai bine”, a declarat Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.
„Filmul documentar ne lasă să gândim, să discutăm, să facem analize. Vreau să vă spun că Astra Film Junior este cu adevărat ceva deosebit. După ce văd proiecțiile, copiii merg în clasă și discută, fac teme exerciții aplicate pe temele abordate în filmele care le sunt dedicate și învață”, a spus și Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.
Cele mai multe proiecții la Astra Film Chișinău sunt filme premiate la ediția din acest an Astra Film Festival. Programul special Astra Film Chișinău mai include proiecția filmului-eveniment „Transalpina - Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, concertul „Floare de Maidan”, al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați, filme documentare dedicate adolescenților, urmate de ateliere de film literacy susținute de regizoarea Lidia Ilie, respectiv concertul „Floare de Maidan”, Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova (Sala Mare) și la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu.

Program Astra Film Chișinău
VINERI, 11 noiembrie
18:00 Transalpina – Drumul regilor, de Dumitru Budrala (România, 2016) - Urmat de Q&A cu regizorul Dumitru Budrala - Muzeul Național de Artă al Moldovei
19:40 Concert Floare de Maidan
SÂMBĂTĂ, 12 noiembrie
12:00 Aurora, de Benjamin Langeland, Stian Servoss (Norvegia, 2019) - Urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie - Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu
17:00 Oi zburătoare, de Alexandra Gulea (Germania, România - 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
18:00 Vulturii din Țaga, de Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas (România, Slovacia – 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
19:30 Pocalul. Despre fii și fiice, de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu (România, 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
DUMINICĂ, 13 noiembrie
12:00 iHuman, de Tonje Hessen Schei (Norvegia, 2019) - Urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie - Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu
17:00 Oamenii drumului: Terra Banatica, de Mircea Gherase (România, 2021) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
18:30 Valuri pe uscat, de Raluca David (România, 2021) - Urmat de Q&A cu regizoarea Raluca David - Muzeul Național de Artă al Moldovei
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare făcută în prealabil la adresa rezervare@astrafilm.ro.

Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
Astra Film Chișinău este un program organizat de Astra Film, CNM Astra și de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Parteneri instituționali: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Institutul Cultural Român (prin reprezentanța sa de la Chișinău)
Parteneri: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, Cronograf, CNC Chișinău, Centrul Cultural Subcarpați, Cărturești, Moldarte, Hotel Bristol
Parteneri media: TVR Moldova, Moldova 1, Radio Moldova, Radio Chișinău, Jurnal TV, Jurnal FM, Axial TV, Deschide.md, Ziarul Național, Nordnews, Realitatea.md, Gazeta Satelor
Partener comunicare: PiArt Vision
Alte știri
/images/AFF2023_full-dome_foto AFF.jpeg
Ediția aniversară Astra Film Festival, teleportare în viitorul cinematografiei, cu filme imersive și proiecții full-dome
21 sept. 2023
Piața Mare din Sibiu devine toamna aceasta punctul zero al cinematografiei viitorului, prin intermediul celor două cinemauri tip dome și a unei instalații imersive Infinity Mirror Room, care vor fi instalate în centrul orașului în timpul ediției aniversare Astra Film Festival (15-22 octombrie), eveniment cultural care împlinește 30 de ani.
Citește mai mult>
/images/AF Junior (1)_Foto AFF.jpeg
Astra Film Junior. Copiii și adolescenții, chemați la aventuri cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar
18 sept. 2023
Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul și cel mai complex program de educație prin film documentar din România, cheamă copiii și adolescenții la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producțiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema și în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi și mai bune de pe piața filmelor documentare narative pentru copii și adolescenți. Programul de proiecții este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+ și le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaște un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior: http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior.
Citește mai mult>
/images/292157092_7724352707639727_4205100847160020932_n.jpg
Acreditări de presă
14 sept. 2023
Jurnaliștii care doresc acreditări de presă pentru ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, sunt rugați să completeze formularul de mai jos până în data de 5 octombrie 2023, ora 23:59.
Citește mai mult>
/images/workshop unatc.jpg
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți
07 sept. 2023
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți Astra Film Festival 2023 împreună cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, secția Master Film Documentar, organizează, în cadrul celei de-a 30-a ediții, un atelier de film documentar pentru studenți cu vârste între 18 și 25 de ani.
Citește mai mult>
/images/Amar_Foto AFF2023.png
Ediția aniversară Astra Film Festival 30 propune o selecție a celor mai noi și mai bune documentare românești
07 sept. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, provoacă publicul să-și activeze toate simțurile și să privească filmele documentare ca pe o oglindă a propriei lumi interioare. Poveștile de viață care vor fi proiectate pe ecranele Astra Film Festival abordează subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Așa sunt și cele 17 producții românești selectate în trei dintre secțiunile competiționale de anul acesta, România, Voci Emergente ale filmului documentar și DocSchool, care propun incursiuni într-un carusel de emoții umane. Lista completă a tuturor filmelor din selecția oficială, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/news/selectia-oficiala-aff-2023.
Citește mai mult>
/images/AFIȘUL AFF2023.jpeg
Premiere de top la ediția aniversară a AFF 2023
24 aug. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, propune publicului peste 250 de evenimente cinematografice de top. Cei 30 de ani, în care Sibiul s-a consacrat ca o redutabilă casă a filmului documentar, au impus o tradiție respectată și în acest an, aceea că numeroși realizatori de film documentar aleg să își lanseze producțiile în fața unui public avizat; trei sferturi din filmele selectate în competiție sunt premiere. An de an, Astra Film Fes
Citește mai mult>
/images/WhatsApp Image 2023-08-24 at 19.33.03.jpeg
SELECȚIA OFICIALĂ AFF 2023
24 aug. 2023
NEW VOICES / VOCI EMERGENTE Orlando, my political biography | Orlando, biografia mea politică | Paul B. Preciado | France | 2023 | 98 The mother of all lies | La început a fost minciuna | Asmae El Moudir | Morocco, Egypt, Saudi Arabia, Qatar | 2023 | 97 ANQA | Supravieţuitoarele | Helin Celik | Austria, Spain | 2023 | 91 A Holy Family | Sacru şi profan în bucătărie | Elvis A-Liang Lu | Taiwan, France | 2022 | 88 Between Revolutions | Între Revoluţii | Vlad Petri | Romania, Croatia, Qatar, Iran
Citește mai mult>
/images/Voluntar Astra Film Festival1.jpeg
Fii voluntar la ediția aniversară Astra Film Festival!
11 iul. 2023
Festivalul Internațional de Film Documentar Astra din Sibiu deschide programul de voluntariat pentru cea de-a 30-a ediție, care va avea loc în perioada 15-22 octombrie 2023. Se pot înscrie tineri din toată țara, cunoscători de limbi străine (cunoașterea limbii engleze este obligatorie), responsabili, motivați, creativi și sociabili. Aceștia pot aplica până în data de 17 septembrie în cadrul unor departamente precum info-point, guest, public speaking, logistică, locații și spații de proiecție, i
Citește mai mult>