Nick Broomfield, regizorul filmului
despre povestea de dragoste dintre Leonard Cohen și Marianne Ihlen vine la Astra Film Festival

Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film. Câștigător al numeroase premii internaționale precum BAFTA sau Sundance, Nick Broomfield se va întâlni cu publicul Astra Film Festival în cadrul Programului-portret O Viață în Documentar - Maeștri”.  

O Viață în Documentar - Maeștri” – este o serie de programe-portret care aduce la Sibiu cei mai faimoși regizori de documentar din lume si filmele lor. Este o serie creată și găzduită de regizorul britanic de origine română Liviu Tipuriță (nominalizat la BAFTA). Într-un format de interviu Masterclass deschis publicului larg, Liviu va discuta cu oaspeții săi despre cariera și filosofia lor de film.

Nick Broomfield este primul invitat al acestei serii. El va vorbi la Sibiu despre deciziile, influențele si ideile care au format conceptele si tehnicile  sale regizorale dezvoltate pe parcursul unei cariere excepționale. Vor fi proiectate trei dintre filmele sale recente, printre care și „Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste”, povestea emoționantă dintre Leonard Cohen și muza sa, Marianne, cea care a inspirat melodia „So Long, Marianne. Nick Broomfield va fi prezent la proiecții pentru a răspunde întrebărilor publicului.

Portretul cinematografic O Viață în Documentar - Maeștri” include trei dintre cele mai interesante filme ale lui Nick Broomfield. Filmul Povești ale adormitului sumbru (2014), care va fi proiectat marți, 11 octombrie, investighează cazul celebrului criminal în serie cunoscut sub porecla de Grim Sleeper, care a terorizat o parte din Los Angeles pe o perioadă de douăzeci și cinci de ani. Miercuri, 12 octombrie, este ziua filmului documentar „Marianne și Leonard – cuvinte de dragoste(2019), care spune povestea relației complicate și misterioase a excepționalului muzician Leonard Cohen cu muza sa norvegiană, Marianne Ihlen. În data de 13 octombrie va fi proiecția Tatăl meu și Eu(2019), un film foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf.

Masterclass-ul oferit de Nick Broomfield va avea loc joi, pe 13 octombrie, la Sala Thalia, imediat după proiecția filmului „Tatăl Meu și Eu. Nick Broomfield va discuta cu regizorul Liviu Tipuriță tehnicile sale de creare a unei povești de documentar și prestigioasa sa carieră, iar după Masterclass, publicul va avea ocazia să intre în dialog cu Nick, în cadrul unei sesiuni Q&A.


Nick Broomfield, o carieră excepțională

Într-o carieră care se extinde pe cinci decenii, Nick Broomfield a regizat 35 de documentare, investigând poveștile unor celebrități de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac, a unor politicieni precum Margret Thatcher și Sarah Palin, a faimoasei proxenete Heidi Fleiss, cunoscută drept „Madam Hollywood, și a unor ucigași în serie precum Aileen Wuornos și Grim Sleeper. De asemenea, Broomfield a realizat filme documentare cu o gamă largă de subiecte delicate care includ copii din medii defavorizate, pedeapsa cu moartea, fetișuri, bordeluri si prostituție.

Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional, iar apoi și-a dezvoltat un stil propriu, apărând în propriile documentare și interacționând cu subiecții. El știe că o astfel de tehnică are un impact asupra situației surprinse de cameră, modificând inevitabil povestea, dar crede că este un mod mai onest de a face documentar decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. Nick include în filmele sale părți ale procesului de filmare, vrând ca spectatorii devină conștienți de interacțiunea realizator-subiect pentru a putea decide singuri unde stă adevărul.

Filmele lui Nick Broomfield au fost onorate de-a lungul timpului cu premii prestigioase (inclusiv BAFTA pentru întreaga carieră, Sundance, Royal Television Society Award, Peabody, Grierson, Flaherty) și au influențat documentariști cunoscuți precum Michael Moore, Louis Theroux și Morgan Spurlock.

O Viață în Documentar - Maeștri” – va continua anul viitor la Astra Film Festival, în cea de-a 30a ediție aniversară, cu un invitat surpriză, regizor câștigător de Oscar.

Ediția a 29-a Astra Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 9-16 octombrie, în săli de cinema, dom și online.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Sponsori: Campari, Promenada Sibiu, Ursus, Cinelab, CineGold, DPD România, Sonne, Kulinarium, Cafe Pardon

Parteneri media: HotNews, Radio România Cultural, News.ro, G4Media, Edupedu, Spotmedia, PressHub, TV5 Monde, Film New Europe, Cineuropa, All About Romanian Cinema, Movienews, Observator cultural, LiterNet, Cinefilia, Capital cultural, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Zile și nopți, Transilvania, Hermanstadter Zeitung, A List Magazine

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Partener comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/AFF2023_full-dome_foto AFF.jpeg
Ediția aniversară Astra Film Festival, teleportare în viitorul cinematografiei, cu filme imersive și proiecții full-dome
21 sept. 2023
Piața Mare din Sibiu devine toamna aceasta punctul zero al cinematografiei viitorului, prin intermediul celor două cinemauri tip dome și a unei instalații imersive Infinity Mirror Room, care vor fi instalate în centrul orașului în timpul ediției aniversare Astra Film Festival (15-22 octombrie), eveniment cultural care împlinește 30 de ani.
Citește mai mult>
/images/AF Junior (1)_Foto AFF.jpeg
Astra Film Junior. Copiii și adolescenții, chemați la aventuri cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar
18 sept. 2023
Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul și cel mai complex program de educație prin film documentar din România, cheamă copiii și adolescenții la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producțiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema și în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi și mai bune de pe piața filmelor documentare narative pentru copii și adolescenți. Programul de proiecții este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+ și le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaște un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior: http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior.
Citește mai mult>
/images/292157092_7724352707639727_4205100847160020932_n.jpg
Acreditări de presă
14 sept. 2023
Jurnaliștii care doresc acreditări de presă pentru ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, sunt rugați să completeze formularul de mai jos până în data de 5 octombrie 2023, ora 23:59.
Citește mai mult>
/images/workshop unatc.jpg
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți
07 sept. 2023
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți Astra Film Festival 2023 împreună cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, secția Master Film Documentar, organizează, în cadrul celei de-a 30-a ediții, un atelier de film documentar pentru studenți cu vârste între 18 și 25 de ani.
Citește mai mult>
/images/Amar_Foto AFF2023.png
Ediția aniversară Astra Film Festival 30 propune o selecție a celor mai noi și mai bune documentare românești
07 sept. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, provoacă publicul să-și activeze toate simțurile și să privească filmele documentare ca pe o oglindă a propriei lumi interioare. Poveștile de viață care vor fi proiectate pe ecranele Astra Film Festival abordează subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Așa sunt și cele 17 producții românești selectate în trei dintre secțiunile competiționale de anul acesta, România, Voci Emergente ale filmului documentar și DocSchool, care propun incursiuni într-un carusel de emoții umane. Lista completă a tuturor filmelor din selecția oficială, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/news/selectia-oficiala-aff-2023.
Citește mai mult>
/images/AFIȘUL AFF2023.jpeg
Premiere de top la ediția aniversară a AFF 2023
24 aug. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, propune publicului peste 250 de evenimente cinematografice de top. Cei 30 de ani, în care Sibiul s-a consacrat ca o redutabilă casă a filmului documentar, au impus o tradiție respectată și în acest an, aceea că numeroși realizatori de film documentar aleg să își lanseze producțiile în fața unui public avizat; trei sferturi din filmele selectate în competiție sunt premiere. An de an, Astra Film Fes
Citește mai mult>
/images/WhatsApp Image 2023-08-24 at 19.33.03.jpeg
SELECȚIA OFICIALĂ AFF 2023
24 aug. 2023
NEW VOICES / VOCI EMERGENTE Orlando, my political biography | Orlando, biografia mea politică | Paul B. Preciado | France | 2023 | 98 The mother of all lies | La început a fost minciuna | Asmae El Moudir | Morocco, Egypt, Saudi Arabia, Qatar | 2023 | 97 ANQA | Supravieţuitoarele | Helin Celik | Austria, Spain | 2023 | 91 A Holy Family | Sacru şi profan în bucătărie | Elvis A-Liang Lu | Taiwan, France | 2022 | 88 Between Revolutions | Între Revoluţii | Vlad Petri | Romania, Croatia, Qatar, Iran
Citește mai mult>
/images/Voluntar Astra Film Festival1.jpeg
Fii voluntar la ediția aniversară Astra Film Festival!
11 iul. 2023
Festivalul Internațional de Film Documentar Astra din Sibiu deschide programul de voluntariat pentru cea de-a 30-a ediție, care va avea loc în perioada 15-22 octombrie 2023. Se pot înscrie tineri din toată țara, cunoscători de limbi străine (cunoașterea limbii engleze este obligatorie), responsabili, motivați, creativi și sociabili. Aceștia pot aplica până în data de 17 septembrie în cadrul unor departamente precum info-point, guest, public speaking, logistică, locații și spații de proiecție, i
Citește mai mult>