Bine ați venit la Astra Film Online!

Astra Film vine în întâmpinarea publicului de acasă, trecând din sala de cinema în spațiul online, difuzând filme de nonficțiune premiate din întreaga lume.

În această experiență colectivă, filmul creează și menține legături puternice între oameni, indiferent de locație și de situație, făcându-ne să ne concentrăm atenția asupra diversității și complexității culturale și asupra esențialelor valori și principii umane, recunoscând din nou semnificația solidarității. Filmele din programul Astra Film Online vor putea fi vizionate pe site-ul festivalului și pe paginile noastre de Facebook.

Programul filmelor Astra Film Online în săptămâna 25-31 mai

Regia Tom Heinemann | Danemarca | 2013 | 57 min.
Sinopsis: În urma Protocolului de la Kyoto, țările participante s-au angajat să reducă emisiile de carbon și gazele de seră, dar și-au lăsat o portiță de scăpare: dacă țara respectivă nu reușește sa scadă emisiile de carbon, poate cumpăra credite în țări din lumea a treia, sub forma unor proiecte ecologice. Doar că multe dintre aceste proiecte n-au atins standardele promise. Mai mult, Europol estimează o fraudă de peste 10 miliarde de euro, în Europa, pe piața carbonului. Nivelul emisiilor este cel mai înalt de până cum, iar poluarea nu mai este taxată scump.
@AFF 2018 | 61 min.
Detalii: Silent Strike (Ioan Titu) este un compozitor și sound designer român de muzică electronică, cu 7 LP-uri și 7 EP-uri lansate până acum. Poate l-ați văzut deja în deschidere la artiști precum Faithless, Bonobo, Amon Tobin, Saul Williams, Dj Krush, Venetian Snares, Recoil, Jazzanova, Akua Naru, Dj Food și mulți alții.
Regia Nebojsa Slijepcevic | Croația, România, Germania | 2013 | 80 min.
Sinopsis: Pețitorul Nediljko Babic, cunoscut sub numele de „Gangster”, încearcă să ajute o mamă singură din Bulgaria să își găsească un soț în Croația. Pe parcursul căutărilor femeia întâlnește mai mulți posibili pretendenți, însă toate aceste întâlniri rămân fără urmări, dezvăluind natura conservatoare și rigidă a bărbaților croați care nu concep să se căsătorească cu o străină care pe deasupra mai are și un copil. Nediljko Babic este un personaj captivant în rolul de agent matrimonial, iar filmul, deși e abordat cu mult umor și dezinvoltură, tratează cât se poate de serios problema unor mentalități rudimentare și situații sociale din zonele rurale.
Regia Sami Mustafa | Germania, Kosovo | 2016 | 90 min.
Sinopsis: Camera este complet goală şi cufundată în întuneric în afară de un reflector aţintit asupra unui tânăr stând într-un fotoliu. Un alt cadru, acelaşi decor, ne arată un al doilea bărbat. Cei doi sunt frați, prezenți în cadru pentru a spune povestea modului în care o singură noapte le-a răpit naționalitatea, identitatea și sentimentul de siguranță. Sondând labirintul absurd al sistemului judiciar, documentarul "Prinși în capcană" urmăreşte doi frați rromi pe parcursul a cinci ani, începând cu deportarea lor bruscă din Germania în Kosovo, de unde familia lor fugise cu treizeci de ani în urmă. Regizorul Sami Mustafa împarte filmul în capitole, în încercarea de a marca momentele cruciale ale acestei odisei și de a găsi un sens în tot ceea ce se întâmplă, în timp ce el însuși devine treptat unul dintre protagoniști. Investigând sensul naționalității şi diferitele straturi ale dislocării impuse, filmul alternează imagini de la faţa locului cu interviuri post-factum, creând un portret intim al celor doi frați surprinși în timpul încercărilor succesive de a se întoarce la familiile lor și în țara care i-a alungat.