Centrul Astra Film
Ro / En

                                                                                 

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2000

 • Portret David MacDougall

  David şi Judith MacDougall au experimentat cu mult curaj noile tehnici, cărora le-au imprimat o interpretare politică şi umanistă personală. Prin filmele pe care le-au făcut în Kenya şi în Uganda printre comunităţile pastorale Jie şi Turkana, ei au încercat să micşoreze distanţa dintre cel filmat şi cel care filmează. Renunţând la poziţia autoritară, cineastul le dă subiecţilor ocazia de a-şi face auzită vocea, iar filmul păstrează în forma sa finală ezitările oamenilor şi rezerva lor în faţa camerei. David a  numit "participativ" acest tip de documentar, filmat de pe o poziţie "neprivilegiată". În acelaşi timp, el a exclus din economia filmului comentariul didactic şi autoritar, care îi comandă privitorului ce anume trebuie să gândească.

  Read more ...

 • Romii

  Secţiunea speciala “Romii” din programul Astra Film Fest 2000 atrage atenţia asupra punctului de vedere al romilor despre ceea ce înseamnă să fii est-european. Este o perspectivă cu care publicul se confruntă arareori, chiar şi în ziua de azi. Cu toate acestea societatea noastră a ajuns să depindă în foarte de multe privinţe tocmai de aceşti ţigani pe care de foarte multe ori îi ignorăm. Această secţiune încearcă să înţeleagă situaţia specială în care se află ţiganii în Europa de est: un popor care deţine o poziţie centrală în viaţa socială a regiunii (şi nu doar prin muzică, ci adesea şi din punct de vedere economic sau social) şi totuşi este ignorat de cele mai multe ori. Prin vizionarea cîtorva filme recente tratînd diferite aspecte ale vieţii romilor, sperăm să avem ocazia să auzim unele dintre poveştile nespuse încă, aşa cum ţiganii ar vrea poate să le spună ei înşişi, dacă ar putea-o face.

  Read more ...

 • Expoziţie de fotografie. Trei Lumi

  Expresie statica a observatiei, fotografia ca studiu in cadrul cercetarii antropologice de teren sta la baza culegerii si organizarii primelor date de lucru.

  Read more ...