JURIU AFF 2021

VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI

ANA GRGIC

Ana Grgic este expertă în cinema-ul balcanic şi est-european, iar de-a lungul carierei sale a colaborat îndeaproape cu entităţi din industria cinematografică şi de televiziune, precum HBO, CBS şi Fox Productions. În prezent este profesor asociat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi editor al publicaţiei Studies of World Cinema: A Critical Journal. A publicat nenumărate articole pe diverse teme despre cinema şi a coeditat volumul „Contemporary Balkan Cinema”, publicat anul trecut la editura Universităţii Edinburgh.

LAURA MUȘAT

Laura Mușat a terminat o facultate de producție de film la Londra în 2015. A lucrat atât în publicitate, cât și în cinema cu case de producție și/sau producători precum Digital Spirit, deFilm sau producătoarea independentă Gabriela Suciu. Pe lângă munca de freelancer, și-a lansat propria casă de producție de film, Castalia Pictures, cu care a produs filme selectate sau câștigătoare la festivaluri precum Vila do Conde, Sundance și SXSW, printre altele. Este fondatorul Asociației de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR), coordonatorul rezidenței-concurs The Script Contest și redactorul-șef al revistei online de cinema Films in Frame.

MIHAI ANDREI LEAHA

Mihai Andrei Leaha s-a născut în România şi este cercetător audiovizual, antropolog, regizor şi profesor. În prezent locuieşte în Brazilia. Redactează articole şi face filme documentare despre societăţile pe care le studiază sau despre oamenii cu care interacţionează. Este membru al Comisiei pentru Antropologie Vizuală şi al altor organizaţii pentru care selecţionează, promovează şi programează filme etnografice la diverse conferinţe sau festivaluri. A predat antropologie vizuală în Cluj-Napoca şi São Paulo şi în prezent organizează conferinţe şi ateliere despre antropologia vizuală şi multimodală în România, Brazilia şi Peru. Urmează şi studii postdoctorale la Universitatea din São Paulo, unde studiază comunitatea locală consumatoare de muzică electronică realizată cu mijloace improvizate. 

EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

JOAN GONZÀLEZ

Joan Gonzàlez este directorul festivalului DocsBarcelona, dar şi producător executiv, regizor şi monteur. A produs peste 150 de documentare, dintre care unele au fost premiate la festivalul de la Berlin sau selectate la festivaluri precum INPUT şi Sundance. Joan Gonzàlez a primit trofeul European EDN în 2013 pentru contribuţia sa la dezvoltarea producţiei şi consumului de documentar din sudul Europei.

CONSTANTIN PÂRVULESCU

Constantin Pârvulescu este cercetător principal în studii filmice şi media la Universitatea Babeş-Balyai din Cluj-Napoca şi conferenţiar în gândire critică la Universitatea St. Gallen din Elveţia. Specializarea sa este relaţia dintre textul audiovizual şi politică, istorie şi economie. Este autorul a numeroase articole despre film şi media, ca şi al monografiei „Orphans of the East: Postwar Eastern European Cinema and the Revolutionary Subject” (Indiana University Press, 2015). A editat „Recent Quality Film and the Republic of Europe”, un dublu număr special din 2018 al publicaţiei Studies in European Cinema, „Global Finance on Screen: From Wall Street to Side Street” (Routledge, 2017) şi „A Companion to the Historical Film” (Wiley, 2013/2015).

SHANE SMITH

Shane Smith este directorul comitetului de selecţie al Hot Docs, cel mai mare festival de documentare din America de Nord. În trecut a colaborat cu Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, pentru care a condus departamentele Proiecte Speciale şi Programe Publice. A fost selecţioner la Channel Zero Inc, directorul festivalului de scurtmetraje CFC Worldwide, selecţioner de scurtmetraje pentru Festivalul de la Sundance şi selecţioner pentru Festivalul de Film LGBT Inside Out. A făcut parte din jurii şi a participat la conferinţe la festivaluri din întreaga lume.

DOCSCHOOL

LETENYEI LÁSZLÓ

Letenyei László este economist şi antropolog cultural. Are un doctorat în sociologie şi este profesor asociat abilitat la Universitatea Corvinus din Budapesta, unde predă antropologie vizuală. Un îndrumar al său despre antropologia culturală a fost publicat anul acesta, cu ediţii în engleză şi germană. A realizat studii de teren în Peru, Ecuador şi Mexic şi participă frecvent la proiecte de antropologie aplicată în Europa Centrală (România, Ungaria, Serbia, Slovacia). TeTT Studio, fondat de Letenyei László în 1999, produce între zece şi 20 de documentare în fiecare an.

MONICA SEBESTYEN

Monica Sebestyen este responsabilă pentru reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca, unul dintre puținele cinematografe de artă din România. De asemenea, este cofondatoare și codirectoare a Festivalului de Film UrbanEye din București. Crede în impactul pe care cultura și educația îl pot avea asupra dezvoltării societății și a orașelor, în ultimii opt ani coordonând diverse proiecte culturale axate în principal pe film, dar și artă, arhitectură și educație.

LIVIU TIPURIŢĂ

Liviu Tipuriţă este regizor şi producător şi are la activ o nominalizare la premiul BAFTA. Lucrează în televiziune de peste două decenii, colaborând cu importante entităţi media din Marea Britanie şi Statele Unite, precum BBC, Channel 4, ITV şi CNN. A câştigat numeroase premii internaţionale prestigioase, precum Premiul George Polk, Premiul Presei Străine şi Premiul Societăţii Regale de Televiziune. Născut şi crescut în Sibiu, Liviu a plecat în Marea Britanie la începutul anilor `90 şi a studiat regie în Newcastle şi Edinburgh. Trăieşte şi activează în Londra. Este membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune (BAFTA), al Directors UK şi al Societăţii Regale de Televiziune.

ROMANIA

CECÍLIA FELMÉRI

După ce a absolvit cursurile Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, Cecília Felméri a făcut un master la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Predă la Universitatea Sapientia. Spirál, debutul ei în lungmetraj în care joacă Bogdan Dumitrache, Alexandra Borbély şi Diána Magdolna Kiss, este o coproducţie maghiaro-română ce-i are ca producători pe András Muhi, Gábor Ferenczi, Mónika Mécs, Ernő Mesterházi, Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu. Filmul a câştigat Menţiunea Specială a Juriului la festivalul de la Varşovia, Premiul Special al Juriului la festivalul de la Salonic şi marele premiu al festivalului Al Este din Peru. Scurtmetrajele Ceciliei au câştigat peste 30 de premii.

DIMITRIS KERKINOS

Dimitris Kerkinos a absolvit departamentul de Studii Filmice al Universităţii canadiene Manitoba şi a urmat cursurile de doctorat ale Departamentului de Antropologie Socială al University of the Ageean, Grecia, obţinându-şi diploma cu o disertaţie pe tema „Societate şi cinema în Cuba anilor `90”. A intrat în echipa Festivalului Internaţional de Film de la Salonic în 1999, iar din 2002 răspunde de selecţia secţiunii Balkan Survey. A organizat retrospective şi focusuri pentru diverşi regizori şi cinematografii naţionale pentru Festivalul de la Toronto şi Festivalul de Film Documentar de la Salonic. A publicat eseuri despre cinema şi antropologie şi a montat numeroase monografii pe subiecte de film documentar şi ficţiune.

COSTI ROGOZANU

Costi Rogozanu s-a născut în 1977 şi este absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat volumele „Agresiuni, digresiuni” (Polirom, 2006), „Carte de muncă” (Tact, 2013), „Epoca de mijloc” (Tact, 2019). De asemenea, a coordonat volumele colective „Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (împreună cu Vasile Ernu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, Cartier, 2008) şi „Epoca Traian Băsescu. România în 2004-2014” (împreună cu Florin Poenaru, Tact, 2014). A scris texte despre cinematografia românească contemporană în volumele „Filmul tranziției” (coordonat de Gabriela Filippi și Andrei Gorzo, Tact, 2017) și „Politicile filmului” (coordonat de Andrei Gorzo și Andrei  State, Tact, 2014). Este membru al grupului CriticAtac şi activează în presă de 25 de ani. În prezent, este editorialist pentru ziarul Libertatea.