PREMIILE ASTRA FILM FESTIVAL 2021

DOCSCHOOL

CEL MAI BUN REGIZOR (oferit de Cinelabs Romania)

THEN COMES THE EVENING (ȘI APOI SE LASĂ SEARA)

Maja Novaković | Serbia, Bosnia

Juriul acordă premiul de regie unui film observațional ce surprinde într-un stil cinematografic remarcabil o relație plină de tandrețe care există undeva în afara timpului. Juriul a apreciat modul în care autoarea folosește mici detalii și gesturi pentru a spune o poveste despre singurătate și despre conectarea la natură. Premiul pentru regie se acordă lui Maja Novakovic pentru Then Comes the Evening.

CEL MAI BUN DOCUMENTAR (oferit de Institutul Cultural Român)

SENZA LATTE (MILKLESS)

Lidia Ilie | Romania

Premiul pentru Cel mai bun documentar al secțiunii este acordat unui documentar foarte personal. Am apreciat simplitatea, sentimentul de intimitate și creativitatea narațiunii unei povești cu multe straturi și generații. Povestea surprinde costul emoțional al migrației în Uniunea Europeană și se construiește în jurul inevitabilității schimbării. 

MENȚIUNE SPECIALĂ

DEAR DARKNESS (UNDE LUMINOASE)

Samuel N. Schwarz | Germany

Juriul acordă o Mențiune specială filmului DEAR DARKNESS (UNDE LUMINOASE). Filmul pătrunde în lumea nevăzătorilor într-o formă vizuală imaginativă, deschizând calea către un nou mod de a explora lumea. 

ROMANIA

CEL MAI BUN DOCUMENTAR (oferit de HBO)

NOI ÎMPOTRIVA NOASTRĂ (US AGAINST US)

Andra Tarara | Romania

Pentru o analiză emoționantă și onestă a relației autoarei cu tatăl ei și pentru autenticitatea dialogului lor despre maladia care a afectat viețile amândurora. Juriul a apreciat colaborarea dintre doi cineaști aparținând unor generații diferite și modul în care cei doi au găsit calea comună de comunicare prin intermediul limbajului cinematografic.

CEA MAI BUNĂ REGIE (oferit de Institutul Cultural Român)

NANU TUDOR

Olga Lucovnicova | Belgium, Hungary, Portugal

Juriul a decis să acorde premiul pentru regie lui Olga Lucovnicova, pentru modul organic în care pătrunde cu camera în propriile amintiri din copilărie și relația traumatică cu unchiul ei. Prin planuri apropiate suprapuse pe imaginile unui trecut idilic doar în aparență, înțelegem semnificația șocantă a dialogului dintre autoare și cel care i-a marcat copilăria.

MENȚIUNE SPECIALĂ

SPIONI DE OCAZIE (OCASSIONAL SPIES)

Oana Giurgiu | Romania

Pentru originalitatea cu care regizoarea reconstituie un capitol necunoscut din cel de-al Doilea Război Mondial, împletind poveștile personale cu contextul istoric la scară largă. Prin dezvăluirea faptelor unui grup de voluntari, regizoarea vorbește despre curajul și idealismul fără de care actele de eroism nu s-ar întâmpla.

EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

CEL MAI BUN DOCUMENTAR (oferit de Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu)

WOLVES AT THE BORDERS (NĂVALA LUPILOR)

Martin Páv | Cehia

În WOLVES AT THE BORDERS (NĂVALA LUPILOR), Martin Pav crează cu abilitate o poveste care explorează temele schimbărilor ecologice și de mediu, neîncrederea față de cei din afară și modul în care opiniile polarizate și punctele de vedere fixiste subminează șansele de înțelegere și colaborare. Stratificat, perceptiv, dezvăluind cu subtilitate adevăruri importante despre natura umană și relația noastră conflictuală cu natura, filmul este o piesă reușită de cinema doucmentar realizat de un talentat pe teme relevante pentru lumea contemporană din Europa Centrală și de Est și de pretutindeni.

MENȚIUNE SPECIALĂ

NUN OF YOUR BUSINESS (FAC CE VREAU ÎN MĂNĂSTIREA MEA)

Ivana Marinić Kragić | Serbia, Croatia

Filmul pătrunde într-o lume ascunsă în spatele unei așa-zise normalități și scoate la lumină o realitate despre care nu se vorbește: poveștile de dragoste dintre călugărițe. Autoarea îmbină cu creativitate elemente proprii filmului de ficțiune și de animație în firul narativ documentar.

VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI

CEL MAI BUN DOCUMENTAR (oferit de Institutul Cultural Român)

NIGHT NURSERY (CREȘA DE NOAPTE)

Moumouni Sanou, Burkina Faso

Un documentar extrem de bine realizat de către un regizor african aflat la început de carieră, ce ne permite să privim la o realitate foarte îndepărtată și, în același timp, apropiată nouă, aceea a post-colonialismului; o realitate portretizată cu multă onestitate, sensibilitate și compasiune – fără intervenții perceptibile din partea regizorului sau a camerei.  Profilul secțiunii, care e dedicată cineaștilor aflați la început de drum, este un argument în plus pentru acordarea acestui premiu unui film de debut, încurajându-l pe autorul lui să aducă în continuare pe ecran povești unice și convingătoare.

MENȚIUNE SPECIALĂ

FOR YOUR COMFORT AND YOUR SAFETY (PENTRU CONFORTUL ȘI SIGURANȚA DUMNEAVOASTRĂ)

Frédéric Mainçon | France

Am decis să oferim o mențiune specială unui film cu o abordare experimentală, pentru subiectul original care nu a mai fost abordat până acum și pentru modul în care filmul a reușit să dea glas fețelor nevăzute care ne păzesc muzeele. Nu în ultimul rând, am apreciat contrastul dintre obiectele de artă contemporană și poveștile semnificative ale oamenilor care le păzesc pe ele și pe noi.