Arhivă 2022

poster

Julieta

Director: András ViskyActor/actriță: Melissa Lorraine
Spectacolul de teatru „Julieta” o are ca protagonistă pe Julieta care, alături de cei 7 copii ai ei, a fost deportată, în 1958, în gulagul românesc Lăteşti din Bărăgani, fiindcă soțul ei, un preot reformat maghiar, a fost considerat „dușman al regimului” și a primit 22 de ani de închisoare. Condițiile extreme, foamea, frigul, munca silnică zi de zi, la un moment dat devin și o alegere, fiindcă i se oferă o șansă de scăpare ușoară, pe care Julieta o refuză: prin semnătura actului de divorț și asumarea și participarea la programul de reeducare.

Piesa se bazează pe fapte reale, şi este scrisă din punctul de vedere al celui mai tânăr membru al familiei, dramaturgul însuşi. Lagărul Lăteşti, devenit legendar după schimbările politice din ‘89, adună personalităţi politice şi academice ale regimului de dinaintea comunismului, precum văduva mareşalului Antonescu, Maria Antonescu, văduva „căpitanului” Corneliu Zelea Codreanu, dar şi oameni de cultură bine cunoscuţi, precum Paul Goma, Nicolae Balotă, Adrian Marino.

Personajul principal al acestui „one woman show” trece printr-o moarte clinică din cauza suferinţelor cauzate de munca silnică, dar mai ales datorită faptului că îşi dă seama că, în aceste circumstanţe, sub nicio formă nu-şi poate ţine copiii în viaţă. Piesa, o Romeo şi Julieta în condiţiile dictaturii comuniste, se concentrează asupra abisului morţii şi a revenirii în viaţă a protagonistei, prezentând şi viaţa cotidiană a strămutaţilor dintr-un lagăr de tip gulag românesc. Prin melanjul accentelor tragice cu situaţiile de umor specifice absurdului concentraţionar, piesa este o introducere în istoria comunismului românesc, văzută din perspectiva copiilor, a femeii şi a străinului care nu vorbeşte limba română, dar nu cunoaşte nici limbajul detenţiei.

Este cea mai jucată piesă a dramaturgului, tradus şi jucat în zece limbi, şi ţinut pe afiş ani întregi de mai multe teatre din Europa şi Statele Unite.

Melissa Lorraine, actriță și co-fondatoarea Theater Y din Chicago, a jucat această piesă de peste 300 de ori în mai multe țări ale lumii, în ultimii 16 ani și vine la Sibiu special pentru Astra Film Festival și remontează piesa Julieta (de Andras Visky) sub îndrumarea regizoarei Heni Varga (Serbia), cu muzicianul Albert Márkos, care va readapta o melodie, special pentru spectacolul din cadrul Astra Film Festival.

Piesa Julieta este urmată de filmul Performing Juliet, care prezintă motivele pentru care e atât de atașată de această piesă de teatru. Vă recomandăm să vedeți atât piesa cât și filmul.

Spectacolul va avea loc pe scena Sălii Thalia, în data de 14 octombrie, de la ora 17. Prețul unui bilet este 25 de lei.

14
octombrie
17:00 - 17:50
SALA THALIA