Arhivă 2022

FILME AFF JUNIOR 2022

Săli cinema

JUNIOR NEW MEDIA DOME

Galerie de benzi desenate 2022

Dragi prieteni tineri și foarte tineri,

Sunt deopotrivă foarte bucuros și foarte emoționat să ne revedem la Astra Film Junior, primul și cel mai amplu program de educație audiovizuală prin film documentar din țara noastră. Astra Film Junior se va desfășura la Sibiu, în perioada 10-16 octombrie 2022, după doi ani de pauză.
Au trecut greu acești ani și aștept cu multă nerăbdare să văd cum mii și mii de copii și adolescenți vor veni, din toate colțurile județului Sibiu, în sălile de cinema și în Domul instalat în Piața Mare. Aștept să simt energia voastră extraordinară, să văd cum sclipește entuziasmul în ochii voștri curați, să vă aud părerile și întrebările (voi, copiii și adolescenții, puneți mereu cele mai bune întrebări, cele mai grele și mai profunde și, de cele mai multe ori, tot voi aveți cele mai provocatoare răspunsuri).
Și în acest an ne propunem ca, prin voie bună, să vă familiarizăm cu limbajul cinematografic și să vă arătăm diferite perspective asupra lumii în care trăim cu toții și care va fi, în curând, lumea voastră 100%. Vă aștept să vă dați frâu liber imaginației cu ocazia proiecțiilor din sălile de cinema și din Dom și, desigur, la concursul de benzi desenate!
Știu că voi sunteți generația care consumă foarte mult conținut audiovizual, de la vârste fragede, dar știu la fel de bine că vi se oferă prea puține ocazii de a reflecta asupra acestuia. Tocmai aici este rolul Programului Astra Film Junior: să vă ofere uneltele necesare pentru formarea gândirii critice și pentru exersarea abilității de a înțelege conținutul audiovizual la care sunteți expuși.
Am pregătit pentru voi filme documentare narative, realizate special pentru vârsta voastră. Și ce poate fi mai interesant decât să te uiți la un film alături de colegi și prieteni? Documentarele sunt atent selectate în așa fel încât să descoperiți viața reală, gândurile, visurile și speranțele unor copii și adolescenți cu care sunteți contemporani și cu care, astfel, vă puteți împrieteni, chiar dacă vă aflați pe continente diferite. 
Astra Film Junior este ocolul Pământului care vă oferă multe perspective cinematografice. Pentru cei din categoria 6+ avem povești de viață ale unor copii cu vârste apropiate de ale lor, copii care au ieșit din anonimat prin gândirea în afara tiparelor, dorința constantă de cunoaștere și perspicacitatea lor. Este vorba, de exemplu, despre Yang, un băiat de 11 ani din China, care face multe sacrificii pentru a învăța tot ceea ce înseamnă teatrul tradițional chinezesc. În alt film îi veți cunoaște pe Aatos, Amine și Flo, trei prieteni nedespărțiți, care caută răspunsuri la întrebări de oameni mari. Apoi îi veți cunoaște pe Azat și colegii săi, care se ocupă săptămânal de câte o misiune importantă prin asociația „Tinerii Jurnaliști”, respectiv pe Clara, Matei și prietenii lor, care pornesc într-o călătorie plină de aventuri și peripeții în Delta Dunării.
Copiii din categoria 11+ vor afla ce visează copiii din diferite colțuri ale lumii. Asho, din Iran, își dorește să devină actor renumit; Ayana, din Kârgâzstan, ar vrea să fie pe primul loc la un sport exclusiv masculin; Reshad, din Azerbaidjan, vrea să devină crescător de porumbei, iar Julieta, o tânără din Olanda, inițiază o acțiune de ecologizare a oceanului, pe care îl consideră a doua ei casă.
Liceenii vor descoperi, în programul dedicat categoriei 15+, viața uneia dintre cele mai urmărite fete de 14 ani de pe Instagram și modul în care imaginea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu este percepută de către adolescenții zilelor noastre. Prin filmele documentare selectate pentru ei, tinerii învață cum să reacționeze în fața prădătorilor sexuali din mediul online şi care sunt efectele răspândirii rapide a inteligenței artificiale – salvarea umanității sau, dimpotrivă, controlul total al acesteia.
Vom avea și un Atelier de film pentru liceeni, care urmărește atât exersarea capacității adolescenților de a înțelege un film documentar și procesul prin care se realizează acesta, cât și abilitatea de a vorbi în public.
Vă provocăm și anul acesta la mult așteptata întâlnire cu benzile desenate – un instrument educațional creativ prin care vă chemăm să analizați și să interpretați conținutul audiovizual urmărit, dar și să spuneți o poveste proprie prin intermediul benzilor desenate – exercițiu de consolidare a deprinderii de a realiza o lucrare pe o temă dată.
Dragi cadre didactice care îi veți însoți pe elevi la proiecțiile Astra Film Junior, vă invităm să reflectați și să discutați în clasă, împreună cu elevii, despre filmele vizionate. „Profesia Educator”, proiect dedicat cadrelor didactice și consilierilor educativi, completează programul festivalului, oferind acces la proiecția specială a filmului documentar tulburător: „De ce nu ai rămas de dragul meu?/Why Didn’t You Stay for Me” (regia Milou Gevers). Filmul va fi însoțit de o prezentare și urmat de o discuție liberă despre ajutorul pe care îl putem oferi copiilor care trec prin momente dificile după pierderea unui părinte.

Vă aștept cu mult drag, bucurie și nerăbdare.
Haideți cu toții pe tărâmul magic al filmului documentar!
Dumitru Budrala, Director-fondator al festivalului Astra Film