Arhivă 2022

Juriul Astra Film Festival 2022

SECȚIUNE COMPETIȚIONALĂ: România

Constantin Pârvulescu
Constantin Pârvulescu este profesor asociat de studii filmice şi directorul Janovics Center for Screen and Performing Arts Studies din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Şi-a obţinut diploma de doctorat de la Universitatea din Minnesota şi a predat la multiple universităţi din Europa şi America de Nord. Cărţile şi articolele sale explorează relaţia dintre textul audiovizual şi politică, istorie şi economie. Este autorul a numeroase articole despre film şi jazz şi este membru al Uniunii Cineaştilor din România. La Universitatea Babeş-Bolyai predă cursuri despre cinema-ul contemporan din România. Printre volumele scrise se numără „Orphans of the East: Postwar Eastern European Cinema and the Revolutionary Subject” (Indiana University Press, 2015), „Global Finance on Screen: From Wall Street to Side Street” (Routledge, 2017) şi „A Companion to the Historical Film” (Wiley, 2013/2015).
Ana Vlad
Ana Vlad este regizor de film documentar şi lector la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", Departamentul de Master Film Documentar. A regizat împreună cu Adi Voicu documentarele Metrobranding - o poveste între oameni şi obiecte, produs de Mandragora, Victoria, produs de Mandragora şi HBO, şi seria Români în afara graniţelor, produs de Mandragora. Documentarele lor au fost selecţionate la numeroase festivaluri de film documentar şi distribuite între altele pe HBO, Netflix şi TVR.

SECȚIUNE COMPETIȚIONALĂ: Voci emergente ale filmului documentar

Ivana Mladenović 
Ivana Mladenović s-a născut în 1984 în oraşul sârb Kladovo. După studii de drept în Belgrad, s-a mutat în România, unde în 2010 absolvă departamentul de Regie din cadrul Universiăţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti. Primul ei documentar, Turn Off the Lights, are premiera mondială în 2012 în cadrul Festivalului Tribeca şi câştigă apoi trofeul Heart of Sarajevo şi premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar. Îşi face debutul în lungmetrajul de ficţiune în 2017 cu Soldaţii. Poveste din Ferentari, selectat la festivalurile de la Toronto şi San Sebastian. Cel mai recent lungmetraj al ei, Ivana cea Groaznică, are premiera la festivalul de la Locarno în 2019 şi este selectat ulterior la zeci de festivaluri din întreaga lume. Ivana lucrează acum la cel de-al treilea lungmetraj de ficţiune, Sorella di Clausura.
Michael Stewart 
Michael Stewart este directorul şi fondatorul Festivalului de Film Documentar Open City din Londra şi directorul şcolii de film documentar Open City Docs din cadrul University College London, unde şi predă un master în cinema documentar şi etnografic. În acest moment şcoala are patru departamente şi oferă cursuri de aprofundare pentru aproape 100 de studenţi în Non-ficţiune cinematografică, Documentar de televiziune, Reportaj cinematografic şi Naraţiune imersivă bazată pe fapte (inclusiv VR). Michael are pregătire de antropolog şi a petrecut mai mulţi ani colaborând cu Televiziunea britanică pe post de consultant şi producător.

SECȚIUNE COMPETIȚIONALĂ: Europa Centrală și Est

Giorgi Gogiberidze
Giorgi Gogiberidze s-a născut în 1974 în Batumi. A absolvit Regie la Universitatea de Arte din Batumi, unde predă acum ca profesor. Din 2006 este directorul Festivalului Internaţional de Film de Artă din Batumi. Din 2012 este editorul şi prezentatorul emisiunii de cinema White Quadrat, din programul Adjara TV. Este fondatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj din Batumi, Lemon. A regizat mai multe scurtmetraje şi clipuri publicitare. În 2020, Academia de Film din Georgia l-a recompensat cu un premiu pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinema-ului georgian.
Iulia Popovici 
Iulia Popovici este din Bucureşti şi este critic și curator de arte performative. A publicat numeroase articole despre practicile realizării de film documentar, despre domeniul artelor performative alternative, despre colective artistice şi performeri din România şi Europa de Est, despre provocările sociale din artele contemporane şi despre schimbările practicilor de muncă din acest domeniu. În ultimii doi ani, a studiat arhivele pentru a explora istoria politică a teatrului românesc. Cea mai recentă carte publicată a fost “Metaforă. Concept. Protest. Performance art din România şi Moldova” (coautoare Raluca Voinea, editura Idea Design&Print/trazit.ro, 2017).

SECȚIUNE COMPETIȚIONALĂ: Docschool

Emel Celebi 
Emel Celebi s-a născut şi a crescut în Istanbul. După studii de Literatură engleză, a colaborat ca jurnalistă, traducătoare şi editor cu mai multe publicaţii. Primul ei film, Housekeeper, a câştigat trofeul Cel mai bun documentar la ediţia 43 a Antalya Golden Orange Film Festival şi Premiul Întâi la a noua ediţie a Women's Film Festival din Seul. Cel de-al doilea documentar, Sisters of Lilith, a câştigat premiul Cel mai bun documentar balcanic la ediţia a 8-a a Festivalului de Film Documentar Dokufest din Prizren, Kosovo. Din 2008 face parte din echipa de organizatori a festivalurilor Which Human Rights? şi Documentarist din Istanbul.
Flavia Dima
Flavia Dima (n. 1993, Brașov) a absolvit departamentul de jurnalism al Univerităţii BB și studii vizuale la UB. Lucrează drept critic de film, curatoare de cinema și traducătoare. Alumn al unor programe precum Berlinale Talents și Locarno Critics Academy, este curator asociat al competițiilor de scurt- și lung-metraj ale Bucharest International Experimental Film Festival și a semnat texte pentru publicații precum FILM MENU, Films in Frame, Echinox, VICE, Variety, MUBI Notebook și Kinoscope, printre altele.