Concurs de benzi desenate

SUPEREROU de Bandă Desenată!

FII PERSONAJUL PROPRIEI TALE BENZI DESENATE
ÎN GALERIA NOASTRĂ ONLINE
„SUPEREROU DE BANDĂ DESENATĂ”

Concursul de creaţie de bandă desenată „Fii personajul propriei tale benzi desenate!” este o provocare adresată elevilor din clasele primare, prin care aceştia sunt invitaţi să realizeze câte o bandă desenată inspirată de unul dintre filmele vizionate în timpul festivalului Astra Film Junior 2023.
Ținând cont de câteva elemente de bază pentru conceperea unui „scenariu ilustrat”, şi anume: personaje, decoruri şi firul acţiunii, copiii îşi vor da frâu liber imaginaţiei şi vor crea propria lor poveste, alegând una dintre temele de mai jos, pornind de la filmele din programul de filme selectate pentru clasele primare (6+).
Cele mai reuşite benzi desenate ce respectă indicaţiile de mai jos vor fi publicate în galeria „Supererou BD”, pe pagina noastră: www.astrafilm.ro/astra-film-junior.
1. Pavel – pictorul care iubeşte animalele
Lui Pavel, un băiat din Rusia, în vârstă de 11 ani, îi place să picteze – de preferință animale. El donează banii pe care îi câștigă din picturile făcute la comandă către adăposturile de animale fără stăpân şi militează în mai multe moduri pentru bunăstarea patrupezilor. Prin pasiunea sa pentru pictură, Pavel reuşeşte să prezinte lumii, în cel mai artistic mod, frumuseţea animalelor, atrăgând astfel atenţia asupra pericolelor ce le pândesc pe acestea la tot pasul.
Imaginează-ţi că trebuie să salvezi un animal care este în pericol din cauze independente de tine. Creează o bandă desenată despre cum încerci să îl protejezi ajutându-te de o pasiune de-ale tale.
2. Şcoala de la ţărmul mării
Thorvin este un băiat vesel şi prietenos care, după doar doi ani de şcoală, este nevoit să se mute la o şcoală dintr-o localitate apropriată. Lui Thorvin îi este dor de vechea şcoală şi încearcă să găsească explicaţii în faţa acestei schimbări, împreună cu prietena lui cea mai bună.
Creează o bandă desenată despre o schimbare importantă din viaţa ta.
3. Tsering locuieşte pe acoperişul lumii
Tsering este printre puţinii copii care au şansa să trăiască aproape de cel mai înalt vârf muntos de pe planetă. Nu este de mirare că visează să devină alpinist, la fel ca tatăl său, şi să ajungă pe Vârful Everest. Activităţile zilnice pentru a-şi ajuta familia nu îl împiedică să se antreneze şi să înveţe să devină un căţărător foarte bun.
Tu ce pasiune arzătoare ai? Creează o bandă desenată prin care să ne arăţi ce ai face pentru a-ţi îndeplini visul.
4. Despărţirea de Nouă-Și-Jumătate
Cu toate că are doar 10 ani, Tom ştie deja multe lucruri despre întâmplările naturale din lumea în care trăim şi îl ajută pe fratele său mai mic să le înţeleagă, prin joacă şi idei năstruşnice.
Imaginează-ţi o situaţie în care trebuie să îi explici unui prieten un fenomen natural, pentru ca acesta să îl înţeleagă mai bine. Cum procedezi? Ilustrează printr-o bandă desenată metodele pe care le aplici (o comparaţie, un joc inventat de tine etc).
5. Kam visează să devină cântăreaţă
Muzica pop şi dansul, ce aduc stări de fericire în viaţa simplă a familiei ei, sunt pasiunile lui Kam. Fata ia ore de canto şi muncește din greu pentru asta, cu sprijinul părinţilor săi şi al celui mai bun prieten al său, însă este prea timidă ca să susţină primul său recital. Întâlnirea mult visată cu cântăreaţa sa preferată şi pasiunea ei pentru muzică o încurajează să urce pe scenă şi să cânte.
Emotivitatea este un sentiment uman normal. Imaginează-ţi că trebuie să îţi controlezi emoţiile pe care le-ai putea avea atunci când prezinţi o temă sau participi la un concurs. Creează o bandă desenată prin care arăţi cum reuşeşti să depăşeşti acest moment şi cine te ajută pentru asta.
6. Jimmy şi Sabato de pe Lacul Kiwu
Peisaje frumoase, mers cu trotineta şi cu bicicleta, pescuit, căţărat în bananieri. Toate astea sună foarte frumos, însă viața trăită într-o junglă din Africa, pe malul unui lac, este grea dacă nu ai curent electric ori dacă trebuie să pescuieşti noaptea cu un năvod de mărimea unui teren de fotbal. Jimmy şi Sabato învaţă să se familiarizeze cu aceste condiţii de trai şi totul merge mai ușor, iar ei sunt fericiţi.
Imaginează-ţi că locuieşti pe alt continent, unde sunt condiţii de trai specifice, diferite de ale noastre (altă climă, alte animale, alte modalităţi de a-ţi petrece timpul etc.) şi creează o bandă desenată prin care să ne arăţi acest lucru.
Filme de animaţie Full Dome
7. Bătrânul savant şi Zoe
GrandPa şi Zoe îşi petrec foarte mult timp împreună, stând liniştiţi la pescuit, având discuţii interminabile despre misterele universului. Însă, într-o bună zi, această linişte le este spulberată şi sunt nevoiţi să se aventureze într-o cursă contracronometru pentru a salva lumina de la Soare. Odată ce au părăsit deșertul, următorul pas este spațiul, unde trebuie să îl înfrunte pe extraterestrul BogBog.
Ce s-ar fi întâmplat dacă eroii nu ar fi salvat lumina? Inspiră-te din film şi imaginează-ţi o altă schimbare importantă de pe Pământ.
8. Armstrong – aventurile unui şoarece în drum spre Lună
Motivat de imensa lui pasiune pentru cunoaşterea Universului şi de dorinţa de a dovedi că Luna şi Pământul nu sunt făcute din brânză, cum susţin ceilalţi şoareci, ci din rocă, Armstrong își propune să construiască o rachetă în podul său, cu care să se aventureze spre Lună.
Imaginează-ţi că urci la bordul unei rachete, inspiră-te din film şi arată-ne printr-o bandă desenată ce vezi în călătoria ta în spaţiu.
9. Super-alunele – în căutarea planetei perfecte
După multe încercări eşuate de a ajunge în spaţiu pentru a găsi cele mai bune alune – super-alunele –, veveriţele Nino și Lilli învaţă de la bufniţa-astronom Leon despre sistemul nostru solar şi despre condiţiile pe care o planetă trebuie să le îndeplinească pentru a putea întreţine viaţa, aşa cum se întâmplă pe planeta noastră.
Imaginează-ţi că eşti pe o planetă asemănătoare planetei noastre. Creează o bandă desenată prin care ne arăţi ce condiţii trebuie să fie îndeplinite pentru ca fiinţele vii de aici să supravieţuiască.
10. Gardienii galaxiei
Popoarele și mediul înconjurător sunt conectate și interdependente. De la cea mai mică bacterie până la cea mai mare balenă, există o legătură între toate lucrurile. Într-o lume aflată în dezechilibru, cum se conectează ecosistemele între ele? Ce legătură există între activitățile umane și schimbările climatice? Aflăm răspunsurile cu ajutorul sateliţilor.
Imaginează-ţi că ai posibilitatea să trimiţi un satelit în spaţiu. Arată-ne într-o bandă desenată ce ai dori să monitorizeze.Benzile desenate care nu respectă următoarele cerințe nu vor fi luate în considerare:
- să fie desenate pe format de hârtie A3, cuprinzând 6 cadrane, fiecare cadran ilustrând o nouă acțiune;
- să existe cel puţin o bulă de dialog în fiecare cadran (bula poate conține: text, desen, semne de punctuație sau simboluri);
- să se folosească doar creioane (negre și colorate) – acuarelele, cariocile sau colajele nefiind permise;
- să nu reprezinte o „povestire” a filmului vizionat, ci o poveste imaginată pe baza temei enunţate, din care să reiasă clar că autorul benzii desenate este și personaj al ei;
- să aibă ca subiect una dintre temele de mai sus;
- să nu conțină elemente desenate de adulţi.
După selectarea benzilor desenate ce respectă toate cerințele de mai sus, acestea vor fi evaluate de către juriu pentru galeria „Supereroul BD” din punct de vedere al: creativității, originalității (să nu fie copii după desenele colegilor), abundenței detaliilor, înlănțuirii logice a scenelor desenate.
Lucrările trebuie să aibă înscrise pe verso următoarele informații
- numele şi prenumele elevului/elevei;
- denumirea şcolii și clasa la care este înscris elevul/eleva;
- datele de contact ale cadrului didactic (nume, prenume, adresa de e-mail și numărul de telefon);
- titlul filmului din care este inspirată banda desenată.

Este important de ştiut că desenele nu vor fi returnate, iar predarea către noi reprezintă acordul tacit pentru publicarea lor și a datelor personale conținute și păstrarea lor în arhivă.

Benzile desenele se predau de către cadrele didactice la studioul Astra Film, str. Piaţa Mică nr. 11, în perioadele 16-20 octombrie 2023 și 23-25 octombrie 2023, între orele 9:00 şi 15:00. După evaluarea de către juriul alcătuit din artiştii: Coralie de Gonzaga, Silviu Tomișteanu şi Casandra Vidrighin, lansarea online a galeriei benzilor desenate va avea loc luni, 6 noiembrie 2023.


Un model de bandă desenată:Vă rugăm să luați la cunoștință că imaginile cu copiii participanți la Astra Film Junior vor fi publicate și folosite în scop non-comercial.