cuvânt înainte

Prieteni de toate vârstele,

Sunt încântat să vă anunț că Sibiul va fi, și în acest an, în perioada 16-22 octombrie, locul de întâlnire al generațiilor tinere și foarte tinere, dornice, curioase și entuziasmate să învețe prin film cele mai importante și mai năstrușnice lucruri despre lumea în care trăim. Ca întotdeauna, așa cum v-am obișnuit, la Astra Film Junior, în sălile de cinema și la Domul instalat în Piața Mare se vor spune povești, se vor naște dezbateri, se va exersa empatia și gândirea critică și va fi multă bucurie. Pentru că vom fi împreună, voi, publicul noștru tânăr, frumos și deștept, dascălii voștri și noi, cei care vă chemăm la primul și cel mai amplu program de educație cinematografică pentru copii și adolescenți.
Vă așteptăm la o experiență extraordinară, cu documentare, proiecții imersive și tehnologii noi, atent selecționate pentru vârsta voastră, cu ateliere tematice și sesiuni de discuții. Bucuria revederii va fi cu atât mai emoționantă cu cât Astra Film Junior se va desfășura sub umbrela unei ediții aniversare: sunt 30 de ani de când propunem Sibiului și României un loc în care libertatea, imaginația, principiile și conștientizarea propriei individualități reprezintă cele mai importante calități ale unui om. Vă chem să experimentați aceste lucruri în inima Sibiului, acolo unde vă este locul: la festivalul vostru. Un tărâm magic, un loc de poveste - la propriu și la figurat.
Priviți vârfurile muntoase ce se înfig încrezătoare în infinitul necunoscut al cerului, indiferente la ceea ce se întâmplă la poalele lor. Fiecare vârf de neatins e o promisiune care poate fi îndeplinită. Așa privește la ele Tsering, un puști în vârstă de 11 ani, care învață să escaladeze vârfuri de munte de la tatăl său. Învață tehnici, află povești, știe că tatăl său e mereu alături de el, dar știe totodată că stâncile abrupte pot fi îmblânzite doar prin efort propriu. Aceasta este o imagine care invită la reflecție, într-un moment în care provocările cu care ne confruntăm par atât de mari, și nu doar pentru generația tânără. 
Toate lucrurile care agită lumea - războaiele, sărăcia, discriminarea -, dar și cele care ne umanizează - spiritul artistic, prietenia, grija - se reflectă în programul festivalului.
În ghiozdanul cu filme pentru categoria 6+ am pregătit povești de viață ale unor copii care se remarcă prin creativitate, asumarea responsabilității, dorința de învățare. Alături de Tsering, îi vom cunoaște pe Pavel, din Rusia, care are, la doar 11 ani, propriul proiect caritabil de îngrijire a animalelor fără stăpân. Sau pe Kam, din Thailanda, care, în ciuda sărăciei, își îndeplinește visul de a cânta pe scenă. Vom fi alături de Thorvin și Vilde din Norvegia atunci când școala lor se închide și trebuie să își facă prieteni noi. Ne vom aventura în Africa, împreună cu Jimmy și Sabato, care învață să pescuiască cu năvodul pentru a-și ajuta familia. Și, în alt colț al lumii, Tom și Piet, doi frați din Germania, învaţă și descoperă împreună secretele mediului înconjurător.
În filmele pentru categoria 11+ vom descoperi, de exemplu, cum este să trăiești între două realități geografice și culturale diferite și ce înseamnă să ai un frate cu dizabilități. Storm ne va arăta cum se documentează în zona arctică pentru a atrage atenția asupra efectelor grave ale încălzirii globale. Eva, din Berlin, inițiază o campanie de curățenie în cartierul său, Valentin, din Germania, e pasionat de film, Bogdan, din Maramureș, duce mai departe meșteșugul învățat de la familia sa, iar mici exploratori din România descoperă, timp de șapte zile, un traseu montan nemarcat de pe Via Transilvanica.
În programul dedicat liceenilor, categoria 15+, vom afla cum arată viața unui grup de adolescenți de la un liceu renumit din Paris, care destramă stereotipuri prin studiu intens și hip-hop și vom urmări o istorie captivantă a imaginii - de la prima fotografie la materialele video - și cele două fețe ale acestor descoperiri. Totodată, prin filmele selectate, vom putea analiza și dezbate subiecte de actualitate precum risipa alimentară și etica în mediu online.
Cel mai colorat proiect al nostru, concursul de benzi desenate, va fi și anul acesta o continuare a experienței de vizionare și o metodă creativă de aprofundare a conținutului audiovizual urmărit, propunându-ne o aventură a imaginației prin care să creăm povești desenate pe baza unor teme date.
Iar proiectul „Profesia: Educator”, dedicat cadrelor didactice, cuprinde o proiecție specială a filmului de ficțiune „În cancelarie/The Teachers' Lounge” (regia Ilker Catak), în care o tânără profesoară vrea să-și ajute un elev suspectat de furt, dar se trezește în mijlocul mai multor lumi (a părinților, a colegilor de cancelarie, a elevilor revoltați) și ajunge să se confrunte cu un întreg sistem. 
Astra Film Junior are, și în acest an, un program care aduce laolaltă viziunea realității și ficțiunea. Este o încercare de a sărbători cinematograful ca loc de reflecție ce sfidează constrângerile prezentului și care se deschide spre o nouă perspectivă, un spațiu ce oferă siguranță și în care se întrevăd speranțe. Într-o perioadă în care există suficient de multe motive de îngrijorare, noi așteptăm cu nerăbdare filmele, invitații, dezbaterile și întâlnirile extraordinare cu voi.
Haidem cu toții pe tărâmul magic al filmului documentar!
Dr. Dumitru Budrala, Director-fondator al festivalului Astra Film