Arhivă 2023

Creând legende - Montajul documentarului muzical

Masterclass Montaj de Film cu Pablo D’Ambrosi


În conversație cu regizorul Liviu Tipuriță, nominalizat la BAFTA

Există ceva special și deosebit în a face documentare muzicale și nu este muzica în sine. Este ceva despre crearea unui „mit”, despre crearea „legendei” din spatele artistului. Dar responsabilitatea unui documentarist nu este doar față de artist sau fani, ci și față de „adevăr”. Această interacțiune dinamică dintre autenticitate și legendă este însăși temelia unei povești grozave.

În cadrul acestui Masterclass special, Pablo D’Ambrosi, editor italian de lungmetraje din Londra, își împărtășește cunoștințele și abordările creative ale realizării de documentare muzicale. De-a lungul carierei sale extinse, Pablo a lucrat cu artisti celebrii precum Paul McCartney, The Rolling Stones, Oasis, Jamiroquai și mulți alții.

Dezvăluind echilibrul delicat dintre adevăr și legendă, Pablo discută despre munca sa în cinci documentare muzicale de lungmetraj foarte diferite: „Post Malone: ​​​​Runaway”, o relatare captivantă a turneului 2020 al rapperului nominalizat la Grammy; „Cool Daddio: The Second Youth Of R. Stevie Moore”, o explorare biografică a icoanei muzicii underground care a produs peste 400 de albume din dormitorul său; „All Of Those Voices”, un record de box office care cronicizează cariera solo a lui Louis Tomlinson de la One Direction; „Two Seven Clash”, un film independent care surprinde explozia reggae-ului și punk rock-ului din 1977, cu vedete precum Bob Marley, The Clash și The Sex Pistols; și „The Rolling Stones - Olé Olé Olé! A Trip Across Latin America', o relatare puternică a turneului Rolling Stones în America de Sud și a impactului lor politic și social asupra continentului.

Masterclass-ul lui Pablo D'Ambrosi oferă o privire unică asupra procesului complex care transformă filmările brute în documentare emblematice.
Moderator: Liviu Tipuriță
Despre invitați

Pablo D’Ambrosi este un editor/cameraman/regizor italian care lucreaza la Londra. A studiat Jurnalismul și Sociologia în orașul său natal, Milano, dupa care s-a mutat la Londra la vârsta de 23 de ani pentru a urma o carieră în film.

A început să lucreze la Creation - casa de discuri Oasis - unde a învățat meșteșugul filmării și editarii de videoclipuri muzicale și concerte. Apoi a continuat să lucreze cu unele dintre cele mai mari trupe și artiști din industria muzicală, inclusiv: Jamiroquai, The Clash, Post Malone, Ed Sheeran, Adele, The Prodigy etc.

Pablo a fost în turneu de două ori cu trupa The Rolling Stones și în ultimii zece ani a filmat turneele lui Paul McCartney în jurul lumii. A montat, filmat și co-regizat zeci de filme documentare muzicale.

Pablo a lucrat și la documentare de investigație pentru BBC și în prezent își finalizează primul lungmetraj documentar de investigație ca regizor - „Food For Profit” („Mancare pentru profit”), care va fi lansat la începutul anului 2024.
Imagini

Cool Daddio
Cool Daddio
Pablo D’Ambrosi
Pablo D’Ambrosi
Trupa de reggae Culture
Trupa de reggae Culture