Arhivă 2023

Rețeaua „Albanezu’”

Scăderea veniturilor fiscale în ultimii ani este cauzată și de scăderea colectării taxelor și impozitelor și furtul banului public. Evaziunea a atins cote îngrijorătoare, România este pe primul loc în Uniunea Europeana și cu toate acestea, autoritatile par incapabile sau…complice.

De multe ori politicienii sunt interfața criminalitații economice și profită de statutul lor pentru a se proteja și a beneficia de impunitate.

Echipa „România, te iubesc” a mers pe urmele unei rețele care cesionat firme cu probleme către cetațeni albanezi dintr-un orașel din Albania. Cosmin Savu a urmărit firele unei povești încâlcite, o bandă care a profitat de slăbiciunea statului român, dar și de complicitatea unor funcționari publici de rang înalt, o grupare care a lăsat mulți bani lipsă în bugetul României și care a încercat să-și ascundă urmele în Lezhe, Albania. Investigația jurnalistică a căutat companii suspectate că au sustras milioane de euro din TVA, nu și-au platit taxele și impozitele, “au spălat” bani negri proveniți din infracțiuni sau au păcălit pur și simplu firme de leasing, bănci sau alte companii private. Și care au fost date unor albanezi pentru a li se pierde istoricul.

Rețeaua „Albanezu’” a fost difuzată duminica 7 mai 2023 pe PROTV.

Echipa:
Cosmin Savu - senior correspondent Protv
Ioan Bucșa - imagine
Gabriel Poenaru - montaj
Moderator: Răzvan Chiruță
Imagini

Reteaua Albanezu
Reteaua Albanezu
Cosmin Savu
Cosmin Savu