
Edward Lawrenson
Edward Lawrenson este un regizor şi scenarist scoţian care în prezent locuieşte în Londra. Filmele lui au fost selectate la festivaluri precum Sundance, BFI London, Cinéma du réel, True/False şi Open City. A realizat şi documentare radiofonice pentru BBC Radio 4. Documentarul său coregizat cu Pia Borg, Abandoned Goods (2014), a câştigat Leopardul de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj internaţional la festivalul de la Locarno. Uppland, filmul din 2018 coregizat cu Killian Doherty, a avut premiera mondială la festivalul Cinema du Réel. A fost distribuit în Statele Unite de Grasshopper Film şi este disponibil pe platforma de streaming True Story. Cel mai recent documentar al său, A Safer Place (20219, a fost inclus în programul celei de-a doua ediţii a Conferinţei Internaţionale despre Criza Rohingya organizată de University College London şi este disponibil pe True Story. Edward predă practici ale documentarului la University College London

Marco Bertozzi
Marco Bertozzi face parte din grupul de autori care au avut un rol esenţial în revitalizarea recentă a documentarului italian, combinând activitatea autorială cu un puternic interes teoretic şi promovarea eficientă a culturii. Profesor plin al departamentului de Documentar şi Cinema Experimental al Universităţii veneţiene IUAV, Marco este conectat deplin la această cultură şi la teoriile şi practicile inovaţiei în cinema. Dintre cărţile sale menţionăm "Istoria documentarului italian. Imagini şi culturi ale cinema-ului ceiluilalt" (2008), "Cinema reciclat" (2012), "Italia lui Fellini. Imagini, peisaje, forme de viaţă" (2021). A curatoriat expoziţii despre cinema în Italia şi în alte ţări şi a făcut parte, alături de Studioul Azzurro, din echipa care a conceput Muzeul Fellini din Rimini. Din filmografia sa fac parte Appunti romani (2004), Il senso degli altri (2007) şi Predappio in luce (2008). În 2022 a primit Premiul Ministerului Culturii italian pentru critică.

Surabhi Sharma
Surabhi Sharma este o regizoare independentă cu o experienţă de peste decenii în realizarea de lungmetraje şi scurtmetraje. Documentarele ei, filmele de ficţiune şi instalaţiile video folosesc muzica pentru a crea experienţa oraşelor în tranziţie şi abordează adesea teme precum migraţia. Filmele ei au fost selectate la festivaluri de film internaţionale precum cel din Dubai, festivalul de film documentar din Yamagata şi Mumbai. Instalaţiile ei au fost expuse în galerii din Londra, Berlin şi Hong Kong şi au fost invitate să participe la festivaluri de marcă precum Bienala de la Shanghai. Filmele ei au fost premiate la mai multe festivaluri de film prestigioase de pe întreg globul. Surabhi Sharma conduce departamentul de Film şi New Media al Universităţii New York din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

Baljit Sangra
Baljit Sangra vine din Vancouver şi este regizoare. Documentarele ei explorează teme sociale şi subiecte relevante pe întreg globul, concentrându-se pe voci şi poveşti marginalizate sau insuficient reprezentate. Filmele ei au fost selectate la festivaluri din întreaga lume şi probabil că cel mai cunoscut dintre ele este Because We Are Girls, un film ce explorează efectele abuzului sexual asupra unei familii de imigranţi indieni din provincia canadiană British Columbia. După premiera mondială de la festivalul Hot Docs, Because We Are Girls a însumat peste 18 milioane de minute de vizionare pe platforma de streaming Amazon. Din filmografia ei mai fac parte documentarele premiate Many Rivers Home, Have You Forgotten Me, Warrior Boyz şi Hockey United. Conduce propria companie de producţie, Viva Mantra Films Inc., care a produs mai multe documentare cunoscute şi a fost partener de producţie pentru proiectele unor companii bollywoodiene emblematice şi pentru BBC. Face parte din Asociaţia Regizorilor Canadieni şi din consiliile de administraţie ale Organizaţiei pentru Documentar Canada şi Hot Docs.

Liviu Lucaci
Liviu Lucaci este Prof. univ. dr. habil. şi Rector al Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, actor de teatru şi film, regizor de teatru, scriitor, dramaturg, traducător. A absolvit UNATC în 1994 la clasa profesorului Ion Cojar. În 2005 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul Actorul ca jucător. Actor al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din București, Liviu Lucaci a impresionat cu zeci de roluri memorabile pe scenă. A colaborat ca actor şi regizor cu cele mai importante instituţii culturale din România, printre care Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon şi Teatrul Evreiesc de Stat. A publicat mai multe volume, precum "Naşterea actorului" şi a scris piese care i-au adus nominalizări şi premii la Gala UNITER, precum "Nostalgicii Călători", "O, lume nouă!" şi "Fraţi de cruce".

Richard Alwyn
Richard Alwyn a început să regizeze documentare în 1988, după ce a predat câţiva ani limbă şi literatură engleză la universitatea pariziană Sorbonna. A devenit curând unul dintre cei mai reputaţi realizatori de documentare ai generaţiei sale. Specialitatea lui? Portrete intime ale unor oameni obişnuiţi, portrete surprinse în momente extraordinare ale vieţii acestor oameni. În 2006 a fost recompensat cu unul dintre cele mai prestigioase premii europene dedicate documentarului, Prix Italia, pentru filmul The Beslan Siege. În 2002 a debutat în lungmetrajul de ficţiune cu Stopping Distance, care ulterior a primit o nominalizare la Premiile BAFTA. A fost apoi coscenarist al filmului Shooting Dogs, despre genocidul din Rwanda. Dintre documentarele recente trebuie amintite două trilogii realizate pentru canalul BBC Four, Catholics and Cathedrals, şi Speechless, film în care explorează ce se întâmplă când cineva îşi pierde abilitatea de a vorbi. Din 2020 este Profesor Asociat în departamentul de Film Documentar al University College London.

Ana Aleksovska
Ana Aleksovska vine din Macedonia şi este regizoare. Are diplome de regie de la ESRA Bretagne şi FAMU International şi un masterat în Literatură Comparată de la universitatea Sorbonne Nouvelle. Scurtmetrajul ei documentar Consuming Contemporary (2019) a avut premiera mondială în cadrul festivalului Hot Docs în 2020 şi a câştigat Grand Prix-ul la FeKK, festival de scurtmetraj din Ljubljana, şi Oul de Bronz la festivalul de la Küstendorf. În prezent lucrează la un documentar animat, Hide and Seek. A regizat seria de documentare TV Home şi documentare despre mediu pentru platforma Doma. A participat la workshop-uri precum Future Ecologies with Ben Rivers Workshop (2020), Ji.hlava Academy (2021) şi CEEA Workshop (2022). A publicat povestiri de ficţiune în reviste literare macedonene.

Ana Vlad
Ana Vlad coordonează programul de Master Film Documentar din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografica "I. L. Caragiale" (UNATC) din 2022. Este lector universitar și regizor de film. Împreună cu Adrian Voicu a realizat documentarele Metrobranding, Victoria şi seria Români în afara granițelor, documentare selecționate în festivaluri precum CPH:DOX, DOK Leipzig, Visions du Réel, Jihlava Film Festival, Astra Film Festival, printre altele, și difuzate pe HBO, TVR, Netflix etc. A studiat regie de film la UNATC și participat în multe programe postuniversitare între care Archidoc al universităţii pariziene La Fémis. Împreună cu Adrian Voicu este asociată în casa de producție Pătratul Roșu.

Marc Isaacs
De la debutul său din 2001, Marc Isaacs a regizat mai bine de 20 de documentare creative pentru canalele de televiziune BBC şi Channel 4. Filmele sale au câştigat premii BAFTA şi premii ale Societăţii Regale de Televizune şi au fost selectate şi premiate la festivaluri prestigioase. În 2006, festivalul de film documentar Lussas l-a celebrat într-o restrospectivă, iar filmele sale sunt des menţionate în cărţi şi studii academice dedicate documentarului. În 2008, Marc a obţinut un doctorat onorific de la University of East London. Predă la şcoli prestigioase precum London Film School, celebra NFTS şi Royal Holloway University. Filmul său din 2020, The Filmmaker's House, a fost proiectat la festivaluri şi în cinematografe în întreaga lume. În onorarea sa, Astra Film Festival va proiecta This Blessed Plot, cel mai recent lungmetraj regizat de Marc, a cărui premieră este programată pentru sfârşitul lui 2023.

Alexandra Colta
Cu o lungă experienţă în selecţia şi producţia de film, Alexandra Colta a intrat în echipa Institutului Scoţian de Documentar în 2019, răspunzând de strategia de distribuţie a filmelor produse prin programul Bridging the Gap. Anterior, a făcut parte din echipa festivalului Document din Glasgow şi a fost asistent de distribuţie pentru compania românească de producţie Alien Film. În 2019, Alexandra a obţinut un doctorat de la Universitatea din Glasgow cu o teză despre politicile de selecţie ale festivalurilor specializate pe filme despre drepturile omului. Marea ei pasiune este să descopere adevăratul potenţial al documentarului, să ofere sprijin cineaştilor şi să cultive apetitul publicului pentru acest important gen cinematografic.

Apostolos Karakasis
Apostolos Karakasis a studiat cinema la West Surrey College of Art & Design şi activează în industria de film greacă de peste 25 de ani, ca regizor şi monteur. A colaborat cu postul de televiziune grec ERT la realizarea a peste 20 de filme despre subiecte culturale şi istorice, iar în activitatea sa independentă se concentrează pe poveştile oamenilor obişnuiţi, poveşti abordate în stil observaţional în lungmetraje precum National Garden (2009) şi Next Stop: Utopia (2015). Aceste două filme au fost selectate şi premiate la festivaluri internaţionale şi au fost apoi distribuite în cinematografe. Apostolos este şi directorul Şcolii de Film din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic.

Ognjen Glavonić
Ognjen Glavonić vine din oraşul sârb Pančevo şi este regizor. Filmele sale au fost selectate şi premiate la festivaluri importante precum cele de la Cannes, Berlin, Toronto şi Rotterdam, printre multe altele. Ognjen este şi directorul şi cofondatorul Festivalului de Film din Pančevo. A debutat în 2014 cu mediumetrajul documentar Živan Makes a Punk, iar doi ani mai târziu şi-a lansat primul documentar de lungmetraj, Groapa numărul doi, proiectat la ediţia din 2016 a Astra Film Festival. În 2018 a regizat şi un lungmetraj de ficţiune, The Load.