blur

DocTalk Estici în Vest

Fosta Cortină de Fier continuă să despartă Europa între Estul sărac și Vestul bogat. Diferențele mari de salarii dintre cele două Europe explică în mare măsură migrația economică a milioane de est-europeni; așa se face că mâna de lucru ieftină est-europeană contribuie, an de an, la prosperitatea Occidentului. Dar nu explică de stările extreme prin care trec cei care pleacă din țară în căutarea unui loc de muncă ceva mai bine plătit și/sau pentru condiții de muncă ori un mediu social mai dezvoltat. Dezbaterea, care va expune aspecte importante, dar mai puțin cunoscute ale acestui fenomen, are la bază realitățile evocate de trei filme din festival și expoziția foto Sezonierii (Cosmin Bumbuț și Elena Stancu).

În 24 ore de Harald Friedl, Sadina, o femeie de 50 de ani din Valea Jiului, are grijă de o bătrână austriacă imobilizată la pat. Între cele două se formează în timp o relație apropiată, iar românca din Valea Jiului pare preocupată exclusiv de bunăstarea celei pe care o are în grijă de mai mulți ani. Sabina a dezvoltat o rutină zilnică (curățenie, igienă, cumpărături, gătit, somn iepuresc, cu sistemul baby alarme pornit în permanență), care o face să pară stăpână pe situație. Dar munca grea și singurătatea (e departe de casă câte 5-6 luni) reprezintă o povară grea chiar și pentru o persoană puternică. Colege ale Sadinei au mai puțin noroc; ele descriu în film umilințele la care sunt supuse în timp ce au grijă de persoane neputincioase.


În documentarul TATA de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc, o jurnalistă din Republica Moldova, care a documentat mai multe cazuri de exploatare a muncitorilor est-europeni, este chemată în ajutor de tatăl ei, supus de mai mulți ani unor abuzuri din partea angajatorului său din Italia. Dincolo depovestea unei complicate relații tată-fiică, filmul vorbește despre un fenomen definit drept sclavie modernă”, care îi afectează mai mult sau mai puțin pe numeroși est-europeni plecați lamuncă în străinătate și încearcă să explice de ce unii dintre aceștia acceptă comportamentul abuziv al angajatorilor.


Mirajul Occidentului de Apolena Rychlíková. „O viață demnă este aceea dedicată îmbunătățirii condițiilor sociale ale semenilor tăi. O persoană care trăiește demn este pregătită să își asume orice risc ca să atingă un scop benefic pentru societate”. Ținând cont de crezul tatălui ei (dizidentul ceh Petr Uhl, co-fondator al Chartei 77), jurnalista Apolena Rychlikova își ia câteva joburi necalificate în Europa Occidentală pentru a documenta condiția imigranților est-europeni veniți lamuncă în străinătate. Lucrează în agricultură în Germania (la cules salată), într-un hotel din Irlanda(cameristă) și are grijă de persoane în vârstă din Franța. Iar ceea ce află întrece orice așteptări. „Un străin rămâne un străin”, îi spune o prietenă din Anglia; dar aceasta este cea mai mică problemă.

Moderator: Cătălin Striblea (journalist Europa FM)

Proiecții

24
octombrie
18:00 - 20:30
THALIA - Sala Mare