Food for profit. Filmul jurnaliștilor Giulia Innocenzi și Pablo D’Ambrosi este o investigație jurnalistică realizată vreme de cinci ani în mai multe țări europene, care arată legăturile dintre industria cărnii, lobby și coridoarele puterii de la Bruxelles. Regula numărul 1: productivitatea contează, restul sunt detalii. Realitățile expuse sunt șocante. Pe de o parte, sunt fermele intensive, unde animalele sunt maltratate, mediul este poluat masiv, normele de igienă sunt inexistente.
Pe de altă parte, se află lobbyul cinic și politicienii fără scrupule, care propun experimente genetice în Africa, unde „oamenii mor de foame și se bucură dacă o găină face 8 ouă în loc de 6”. Sau parlamentari gata să susțină amendamente-fake precum creșterea animalelor modificate genetic, cu 6 picioare, pentru a optimiza profitul pe corp crescut, vaci cu două sisteme reproductive, pentru creșterea producției de lapte pe cap de vită etc. Totul, subvenționat masiv cu bani europeni.
Dezbaterea caută să arate ce mâncăm în realitate atunci când comandăm o friptură, care sunt legăturile dintre lumea politică și industria cărnii, cum s-a ajuns ca interesul consumatorului să fie pe ultimul loc, deși politicile ar trebui să fie în favoarea oamenilor și a comunităților, și dacă putem face, totuși, ceva cât încă nu e prea târziu. Și întrebarea obsedantă: credem în democrație sau în lobbycrație?