Introducere

Astra Film Festival își deschide brațele către toți cei dornici să se alăture ca voluntari și să împărtășească experiența și pasiunea lor pentru cinematografie și cultură.

Implicarea voluntarilor nu doar facilitează desfășurarea festivalului, ci reprezintă și o ambasadă a entuziasmului nostru pentru cinema și filmul documentar.

Scopul nostru principal este de a promova incluziunea și libertatea de exprimare. Ne străduim să oferim un spațiu în care toți indivizii se simt acceptați și încurajați să-și exprime liber gândurile și opiniile, indiferent de originea lor culturală, apartenența la un anumit grup social sau convingerile lor politice.

Prin implicarea voastră ca voluntari la Astra Film Festival, veți contribui la crearea unei atmosfere deschise și prietenoase, în care diversitatea este sărbătorită și dialogul este încurajat. Fiecare dintre voi va fi o parte esențială a echipei noastre, ajutând la organizarea evenimentelor, la asigurarea desfășurării optime a proiecțiilor și la facilitarea interacțiunii dintre participanți și creatorii de filme.

Vă invităm să vă alăturați echipei noastre de voluntari și să fiți parte din experiența Astra Film Festival, care va avea loc între 20 și 27 octombrie 2024, unde filmul devine o sursă de inspirație și schimbare!

Ce oferim

 • oportunitatea de dezvoltare personală, ai șansa de a-ți testa abilitățile lucrând în echipa de organizare a unui eveniment cultural de prestigiu internațional.
 • Un tricou exclusiv Astra Film Festival
 • Un ecuson care vă permite accesul la toate evenimentele festivalului în limita locurilor disponibile
 • Gustare, apă, cafea, ceai în timpul turelor de dimineața/după amiază/seară sau prânz și cină în timpul turelor duble
 • Decontarea transportului (acolo unde este cazul - vezi Politica de voluntariat)  
 • Evenimente exclusive pentru voluntari și petrecerea voluntarilor

Departamente

Iată o prezentare detaliată a departamentelor deschise pentru înscrierea voluntarilor, împreună cu toate cerințele și competențele necesare pentru a desfășura fiecare rol eficient.

Departamentul Astra Film Junior

Dacă alegi acest departament, vei avea ocazia să te implici direct în desfășurarea activităților dedicate tinerilor spectatori în cadrul festivalului Astra Film.

Responsabilități:
 • Coordonarea accesului publicului și gestionarea verificării biletelor.
 • Asigurarea accesului adecvat la proiecții și plasarea corespunzătoare a spectatorilor în sala de cinema.
 • Curățarea sălii înainte și după fiecare proiecție.
 • Colaborarea strânsă cu managerul locației pentru a asigura buna desfășurare a fiecărei proiecții.
 • Sprijinirea activităților educaționale pentru copii și tineri.
 • Ghidarea grupurilor școlare și asigurarea unui mediu prietenos și sigur pentru aceștia.

Programul de lucru:
Tura de dimineață (Tura 1): dedicată exclusiv proiecțiilor Astra Film Junior, începe la ora 7:30 și se încheie aproximativ la ora 15:00, de luni până duminică.

Cerințe:
 • Abilități excelente de comunicare și interacțiune cu publicul, în special cu tinerii și copiii. Capacitatea de a lucra în echipă și de a colabora eficient cu managerul locației și ceilalți voluntari.
 • Atenție la detalii și capacitatea de a gestiona situații de criză sau întârzieri în timpul proiecțiilor.
 • Disponibilitatea de a participa la sesiuni de instruire și pregătire, inclusiv pentru gestionarea biletelor și invitațiilor.
 • Capacitatea de a gestiona eficient timpul și de a lucra sub presiune într-un mediu dinamic și plin de evenimente.
 • Empatie și răbdare în interacțiunile cu publicul tânăr, contribuind la o experiență plăcută pentru aceștia.

Departamentul INFO POINT este responsabil pentru furnizarea informațiilor necesare participanților și vizitatorilor festivalului. Aceștia acționează ca punct central de informare și ghidare, răspunzând la întrebările privind programul evenimentelor, locațiile, facilitățile disponibile și alte informații relevante. Info Point este un centru de informare și achiziționare a biletelor la festival, deci programul va începe mai devreme decât în cazul altor departamente.

Responsabilități:
 • Oferirea asistenței și informațiilor necesare publicului festivalului cu privire la programul evenimentelor, proiecții, evenimente și alte activități desfășurate în cadrul festivalului Astra Film.
 • Îndrumarea publicului către locațiile festivalului și facilitățile disponibile, cum ar fi sălile de proiecție
 • Distribuirea materialelor informative, cum ar fi hărți ale festivalului, programe de evenimente și orare actualizate, pentru a ajuta publicul să se orienteze mai ușor în cadrul festivalului.
 • Echipa se va asigura că, în locație, există suficiente materiale promoționale, cataloage, caiete program și afișe
 • pentru o buna informare a publicului.
 • Înregistrarea feedback-ului și a întrebărilor primite și furnizarea acestora organizatorilor pentru îmbunătățirea și optimizarea experienței participanților.
 • Să colaboreze strâns cu casieria AFF pentru a furniza informații actualizate și asistență publicului în legătură cu achiziționarea biletelor și alte aspecte legate de participarea la festivalul Astra Film.

Echipa INFO POINT trebuie să fie bine informată, amabilă și răbdătoare, oferind asistență promptă și eficientă tuturor celor care se adresează cu întrebări sau solicitări. De asemenea, este important ca membrii echipei să cunoască în detaliu programul și facilitățile festivalului pentru a putea oferi informații precise și actualizate.

Programul de lucru:
Departamentul INFO POINT este activ începând cu ziua de vineri, 18 octombrie, până duminică, 28 octombrie.

Se va lucra în 3 schimburi: dimineață (8:00 - 12:00), După-amiază (12:00 - 17:00) și seară (17:00 - 22:00).

Cerințe:
Voluntarii de la INFO POINT trebuie să aibă bune abilități de comunicare, să fie flexibili și politicoși, să cunoască limba engleză sau germană, să poată lucra în echipă și să fie motivați pentru a asigura o experiență plăcută pentru publicul festivalului Astra Film.

Departamentul Guest este un element crucial al festivalului Astra Film, fiind responsabil pentru primirea și îndrumarea invitaților speciali, filmmakerilor, regizorilor, presei și altor personalități. Acesta este primul punct de contact pentru acești oaspeți și își propune să ofere o experiență primitoare și plăcută. Iată liniile principale care delimitează responsabilitățile și sarcinile echipei Guest:

Responsabilități:
 • Primirea și îndrumarea: Echipa Guest este responsabilă pentru primirea și îndrumarea invitaților speciali la sosirea lor la festival. Aceasta implică oferirea de informații despre locații, evenimente și alte detalii importante.
 • Pregătirea pachetelor pentru invitați: Aceste pachete includ tricouri, ecusoane, caiete de program, cataloage, tichete de masă și alte materiale necesare pentru participarea la festival.
 • Participarea la gale: Membrii echipei Guest participă la galele de deschidere și închidere ale festivalului, asigurându-se că invitații sunt îndrumați către locurile rezervate și că au o experiență plăcută în cadrul evenimentelor.
 • Comunicare și lucrul cu computerul: Membrii echipei trebuie să aibă bune abilități de comunicare pentru a interacționa eficient cu invitații și pentru a oferi informații clare și precise. De asemenea, aceștia trebuie să lucreze eficient pe computer pentru a gestiona înregistrările și detaliile legate de invitați.
 • Capacitatea de a improviza: Întrucât fiecare eveniment poate aduce cu sine situații neașteptate, membrii echipei Guest trebuie să aibă capacitatea de a improviza și de a găsi soluții rapide și eficiente pentru a se asigura că invitații simt bineveniți pe durata participării lor la festival.

Programul de lucru:
Departamentul guest va fi activ începând cu prima zi a festivalului, adică data de 20 octombrie, până duminică, 28 octombrie, și va respecta următorul program: dimineață (9:00 - 13:00), După-amiază (13:00 - 17:30) și seară (17:30 - 22:00).

Cerințe:
Pentru a face parte din echipa Guest, este necesar ca voluntarul aibă cunoștințe avansate de limba engleză, abilități tehnice (cunoștințe de bază în utilizarea computerelor și a imprimantelor) și să poată lucra în echipă.
AFF nu are cerințe specifice legate de aspectul fizic al voluntarilor din echipa Guest, totuși, se așteaptă ca aceștia să fie prezentabili și să aibă o înfățișare curată și profesională în interacțiunile cu invitații speciali și ceilalți participanți la festival.

Echipa de logistică și tehnică este responsabilă de pregătirea și gestionarea locațiilor înainte și după festival, se asigură că totul funcționează corect și este disponibilă pentru intervenții în timpul pregătirii și desfășurării festivalului, având ca obiectiv dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și îmbunătățirea condiției fizice.

Responsabilități:
 • Montarea bannerele, acoperirea ferestrelor și instalarea echipamentelor în funcție de necesitățile fiecărui - eveniment.
 • Ajutor la instalarea, montarea și demontarea ecranelor și echipamentelor de proiecție.
 • Instalarea materialelor publicitare, inclusiv roll-up-uri, steaguri, bannere, panouri și afișe, la fiecare locație.
 • Asigurarea bunei funcționări a echipamentelor tehnice la fiecare locație, în colaborare cu coordonatorul de logistică
 • .Ajutor la instalarea și configurarea echipamentelor tehnologice.
 • Încărcarea, descărcarea și transportul consumabilelor, cablurilor, microfoanelor și altor echipamente necesare în locații.
 • Gestionarea oricăror dileme tehnice întâmpinate de echipă.

Programul de lucru:
Programul începe cu aproximativ 10 zile înainte de festival, fără ture fixe, și se concentrează pe o prezență

constantă la locații pe întreaga durată a zilei.
În timpul pregătirii și desfășurării festivalului, echipa respectă un program de ture pentru a se asigura că există întotdeauna două persoane principale disponibile la fiecare locație pe parcursul întregii zile.

Cerințe:
Capacitatea de a lucra bine în echipă, fiind flexibil, inventiv și adaptabil la schimbările de program.

Motivație și disponibilitate pentru a lucra întreaga zi, în special în perioada de construcție și dezasamblare a evenimentelor.
Bună condiție fizică pentru a face față cerințelor de muncă fizică și pentru a susține echipa în eforturile de amenajare a locațiilor festivalului

Opțional:
Cunoștințe tehnice în domeniul conectică audio-video și cunoștințe de bază în IT și rețelistică

Cunoașterea limbii germane la nivel conversațional.

Dacă alegi acest departament, vei fi repartizat unei locații specifice în cadrul festivalului, unde îți vei desfășura următoarele sarcini.

Responsabilități:
 • Coordonarea accesului publicului și gestionarea verificării biletelor și invitațiilor.
 • Asigurarea accesului adecvat la proiecții și plasarea corespunzătoare a spectatorilor în sala de cinema.
 • Curățarea sălii înainte și după fiecare proiecție.
 • Colaborarea strânsă cu managerul locației pentru a asigura buna desfășurare a fiecărei proiecții.
 • Gestionarea circulației microfoanelor în timpul sesiunilor Q&A.
 • Dacă timpul îți permite, ai posibilitatea să vizionezi un film în timpul turei.
 • Actualizarea panourilor de informare publică și distribuirea de pliante.

Programul de lucru:
Tura de dimineață (Tura 1) este dedicată exclusiv proiecțiilor Astra Film Junior, începe la ora 7:30 și se încheie aproximativ la ora 15:00.
Turele următoare vor avea intervalul orar: 14:30 - 17:30 (tura 2) și 17:30 - 23:00 (tura 3)
Excepție face sala Astra Film Cinema care poate să aibă un program diferit de celelalte săli, iar proiecțiile pot să înceapă și la ora 11:00. Acest program va fi stabilit în prealabil cu managerul de locație.

Cerințe:
Abilități excelente de comunicare și interacțiune cu publicul. Capacitatea de a lucra în echipă și de a colabora eficient cu managerul locației.
Atent la detalii și capacitatea de a gestiona situații de criză sau întârzieri în timpul proiecțiilor. Disponibilitatea de a participa la sesiuni de instruire și pregătire, inclusiv pentru gestionarea biletelor și invitațiilor.
Capacitatea de a gestiona eficient timpul și de a lucra sub presiune într-un mediu dinamic și plin de evenimente.

Prin implicarea în acest departament, voluntarul își va exersa abilitățile de vorbit în public, va învăța să pună întrebări pertinente și va dobândi mai multe cunoștințe despre filmul documentar.

Responsabilități:
 • Pune întrebări la sesiunile Q&A cu regizorii și invitații, contribuind astfel la dialogul și interacțiunea cu publicul.
 • Anunță titlurile filmelor pentru public, înaintea proiecțiilor, pentru a asigura o experiență informativă și plăcută pentru spectatori.
 • Scrie despre filme și sesiunile Q&A, în cazul în care nu are timp să pună întrebări, contribuind astfel la documentarea și reflectarea evenimentelor.

Programul de lucru:
Tura de dimineață (Tura 1) Astra Film Junior, începe la ora 7:30 și se încheie aproximativ la ora 15:00.
Turele următoare vor avea intervalul orar: 14:30 - 18:30 (tura 2) și 18:30 - 23:00 (tura 3)
Excepție face sala Astra Film Cinema care poate să aibă un program diferit de celelalte săli, iar proiecțiile pot să înceapă și la ora 11:00. Acest program va fi stabilit în prealabil cu managerul de locație.

Cerințe:
Pentru a se potrivi cu acest departament, voluntarul trebuie să aibă dicție, să vorbească articulat și fără emoție în fața publicului și să cunoască limba engleză foarte bine. Un interviu cu managerul de departament Teodora Minea, va fi organizat pentru a determina potrivirea în echipă.

Acest departament îți oferă posibilitatea să te dezvolți în diferite moduri, adaptându-te la diversele funcții și responsabilități solicitate.Umătoarele responsabilități implică o abordare proactivă și organizată pentru a asigura buna desfășurare a activităților din cadrul festivalului.

Responsabilități:
 • Suplinirea personalului lipsă din toate departamentele festivalului.
 • Disponibilitate pentru deplasări și îndeplinirea altor sarcini primite de la coordonatori sau managerii de locație.
 • Asigurarea transportului pentru diverse nevoi, cum ar fi caserolele de mâncare sau materialele promoționale.
 • Pregătirea și distribuirea invitațiilor pentru evenimentele festivalului.
 • Colectarea și comunicarea informațiilor între voluntari și personalul de conducere.
 • Gestionarea taskurilor administrative neprevăzute în timpul festivalului.
 • Asigurarea necesarului de echipamente de birou și ustensile pentru fiecare locație.
 • Evidențierea și monitorizarea obiectelor împrumutate și asigurarea returnării acestora la finalul evenimentului.

Programul de lucru:
Programul începe cu aproximativ 10 zile înainte de festival și respectă programul orar 10:00 - 15:00.

În timpul festivalului (20-27 octombrie): va respecta următorul program:
Tura de dimineață: ora 9:30 - 13:30
Tura de după-amiază: ora 14:30 - 18:30
Tura de seară: ora 19:00 - 22:30

Cerințe:
Cerințele pentru acest departament includ abilități bune de comunicare și interacțiune, capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și solicitant, disponibilitate pentru ore de lucru prelungite și flexibilitate în adaptarea la schimbările de planificare. Este necesară o atitudine proactivă, abilități de lucru în echipă și cunoștințe de bază în utilizarea echipamentelor de birou.

Echipa de subtitrare joacă un rol esențial în asigurarea unei experiențe de vizionare fluidă și accesibile pentru toți participanții la festival. Prin sincronizarea subtitrării și oferirea asistenței tehnice necesare, această echipă contribuie la facilitarea comunicării și înțelegerii conținutului filmelor pentru publicul divers al festivalului.

Responsabilități:
 • Participarea la training: Este obligatoriu pentru membrii echipei să participe la training-ul organizat de coordonatorul de departament înainte de începerea evenimentului, pentru a se familiariza cu software-ul folosit și pentru a învăța procedurile specifice de lucru.
 • Sincronizarea subtitrării: Echipa de subtitrare se asigură că subtitrările sunt perfect sincronizate cu dialogul și acțiunea din filme, asigurându-se că experiența de vizionare este fluentă și ușor de urmărit pentru toți participanții.

Programul de lucru:
Echipa de subtitrare va discuta programul de lucru și sarcinile specifice cu managerul, abia după ce programul festivalului va fi stabilit și publicat. Această decizie este necesară pentru a determina clar care filme necesită sau nu subtitrare, astfel încât echipa să poată planifica eficient distribuirea resurselor și să se asigure că toate proiecțiile sunt acoperite corespunzător.

Cerințe:
Pentru a face parte din echipa Subtitrare este necesar să ai:
 • Cunoștințe tehnice pentru a putea lucra eficient cu software-ul de subtitrare și pentru a oferi suport tehnic adecvat în timpul proiecțiilor.
 • Capacitatea de a lucra sub presiune.
 • Atenție și concentrare.

Ca parte a Industry Crew participi la activitățile și evenimentele de networking ale AFF pentru profesioniști.

Responsabilități:
 • Vei asista la pregătirea evenimentelor, primirea și îndrumarea oaspeților, vei oferi răspunsuri la întrebări cu privire la festival, te vei ocupa de amenajarea spațiului și menținerea locului curat și ordonat.
 • Vei fi implicat în pregătirea evenimentelor, amenajarea locației, întâmpinarea oaspeților internaționali și ghidarea lor la locație, oferirea asistenței de producție și menținerea curățeniei în locație.

Programul de lucru:
Departamentul guest va fi activ începând cu prima zi a festivalului, adică data de 20 octombrie, până vineri, 25 octombrie, și va respecta următorul program: dimineață (9:00 - 13:00), După-amiază (13:00 - 17:30) și seară (17:30 - 22:00).

Cerințe:
 • Excelentă cunoaștere a limbii engleze (majoritatea invitaților noștri la aceste evenimente sunt internaționali)
 • Abilități excelente de comunicare și relaționare, muncă în echipă
Aplica aici

Pentru informații suplimentare și mai detaliate, vă încurajăm să consultați Politica de Voluntariat 2024 a AFF. De asemenea, puteți consulta Regulile și Condițiile de Participare pentru anul 2024 și GDPR.