Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski

André Singer a mărturisit că și-a dorit mult ca oamenii din România să fie primii care văd acest film

Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung. După proiecție, așa cum este tradiția de 30 de ani la Astra Film Festival, realizatorii au intrat în dialog cu publicul. La sesiunea Q&A au participat André Singer, de pe scenă, Liev Schreiber, în direct din SUA, prin intermediul unei videoconferințe, scriitorul, publicistul și diplomatul Emil Hurezeanu și jurnalista Amalia Enache. Înregistrarea discuției poate fi văzută aici: https://fb.watch/nIH6gepibd/.
Gala de Deschidere a ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival a fost un eveniment așteptat de comunitatea festivalului, care a retrăit, în câteva minute, cele mai importante și mai semnificative momente ale istoriei primului și celui mai longeviv festival de film din România. 
„La prima ediție, filmele au fost proiectate pe un televizor. La a doua, pe patru televizoare, legate în rețea. Acum, vedem filme full-dome și VR, care aduc spectatorul în mijlocul acțiunii. Atunci, publicul a părăsit sala, în timpul unui film al lui Michael Stewart care vorbea despre tensiunile interetnice din Transilvania. Acum, oamenii văd filmul, după care participă la discuții, uneori în contradictoriu, cu realizatorii. Lucrurile au evoluat enorm în societatea românească și datorită documentarului. Filmul documentar contribuie cu adevărat la formarea unei societăți mai bune, mai democratice, în care există mai multă toleranță și înțelegere între oameni”, a spus Dumitru Budrala, directorul-fondator Astra Film Festival.
Momentul culminant al Galei a fost proiecția filmului-eveniment „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), spectatorii care au umplut sala Thalia din Sibiu având șansa de a fi primii din lume care au văzut această producție.
Realizat în urma mai multor întâlniri între realizatori și Volodimir Zelenski, documentarul prezintă nu doar ascensiunea politică, ci și cariera artistică a liderului ucrainean, de la debutul pe scenă și la televiziune, până la rolul din serialul „Slujitorul poporului”, mergând până la imaginile din timpul războiului care a urmat agresiunii Rusiei. În acest fel, Sibiul a fost scena unui eveniment cinematografic de talie mondială, iar spectatorii au avut acces, în premieră, la imagini inedite din copilăria și adolescența președintelui ucrainean și au putut înțelege mai bine cum a fost posibil ca Volodimir Zelenski să devină, în timp foarte scurt, unul dintre cei mai importanți lideri mondiali.
„Lumea își va aminti de Zelenski ca fiind un președinte extraordinar, care a fost un actor foarte bun. Mesajul său, faptul că a declarat a doua zi după debutul conflictului că rămâne aici, că luptă, a fost unul foarte puternic… Nu-mi place să spun asta, dar a îmbătrânit foarte mult într-un an. Dacă vă uitați la fotografii, vă veți da seama de schimbare. Însă ce m-a impresionat este hotărârea sa de a continua să răspundă la întrebări cât mai bine posibil, să soluționeze problema cea mai importantă, din punctul lui de vedere: să continue să beneficieze de sprijinul Occidentului”, a spus Liev Schreiber în intervenția sa.
„Mi-am dorit foarte mult ca oamenii ale căror vieți de zi cu zi sunt afectate de ceea ce se întâmplă în Ucraina, să fie primii care văd acest film. Și cred că acest loc din România, țara unde s-a născut și mama mea, este locul perfect. Este o plăcere și o onoare să aduc filmul aici“, a mărturisit André Singer.
„Mi-am dorit foarte mult ca oamenii ale căror vieți de zi cu zi sunt afectate de ceea ce se întâmplă în Ucraina, să fie primii care văd acest film. Și cred că acest loc din România, țara unde s-a născut și mama mea, este locul perfect. Este o plăcere și o onoare să aduc filmul aici“, a mărturisit André Singer.
Astra Film Festival continuă astăzi cu un program bogat, care face din acest eveniment cultural de prestigiu, pe bună dreptate, o adevărată sărbătoare a filmului documentar. 
Despre Astra Film Festival 
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Partener strategic: Ministerul Culturii
Sponsori: HBO Go, Martini, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne
Partener de monitorizare: MediaTrust
Parteneri media: Europa FM, TV5 Monde, Radio România Cultural, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett, Modern Times Review
Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.