Astra Film Festival. André Singer, invitat special al seriei maeștri: O viață în documentar.

De la Disappearing World la Meeting Zelenskyy

Ediția aniversară Astra Film Festival are un invitat special în cadrul seriei „Maeștri: O viață în documentar” : André Singer, laureat al premiului Emmy, unul dintre cei mai influenți documentariști din lume. De-a lungul a 5 decenii, ca regizor, producător, producător executiv și commissioning editor, André Singer a fost responsabil pentru crearea a sute de documentare pentru cinema și televiziune. La Sibiu, el va vorbi despre felul în care antropologia l-a îndreptat către realizarea de filme documentare, începând cu emblematica serie a postului Granada Television, "Disappearing World", unde a debutat în calitate de cercetător. Mai multe informații despre programul special „Maeștri: O viață în documentar”, accesați https://www.astrafilm.ro/ro/2023/event/maestri-o-viata-in-documentar
La BBC, André Singer s-a ocupat de selectarea, aprobarea și finanțarea documentarelor independente și a creat una din cele mai emblematice serii de documentare din lume „Fine Cut”, devenită ulterior celebra „Storyville”. În conversația sa cu regizorul Liviu Tipuriță, André Singer va oferi perspectiva sa asupra lucrului cu regizori de renume mondial precum Jean Rouch, Mike Grigsby, DA Pennebaker, Robert Drew și Fred Wiseman.
În calitate de regizor și producător executiv, André Singer va arăta modul în care a abordat subiecte dificile, de importanță istorică și profund umană, în documentare de lung metraj, precum "Night Will Fall" (câștigător al premiilor Peabody și Emmy), dipticul surprinzător și suprarealist al lui Joshua Oppenheimer - "The Act of Killing“ (nominalizat la premiile Oscar și câștigător BAFTA) și "The Look of Silence" (nominalizat la premiile Oscar), sau portretul intrigant al ultimului lider al Uniunii Sovietice in "Meeting Gorbachev", pe care André l-a co-regizat cu Werner Herzog.
Herzog, Gorbaciov, Singer
De altfel, o temă semnificativă a acestui Masterclass o reprezintă colaborarea sa remarcabilă, timp de 31 de ani, cu Werner Herzog, colaborare din care a rezultat un impresionant repertoriu de 17 producții.
Masterclass-ul va fi ilustrat cu clipuri din filmele care au marcat cariera lui André Singer, precum două filme documentare portret de lung metraj, având în prim-plan două personalități contemporane extraordinare: președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și regizorul și autorul de film Werner Herzog. 
Prima producție, co-regizată de André Singer și Liev Schreiber, urmărește povestea remarcabilă a lui Volodimir Zelenski, începând de la copilăria lui sub dominația URSS și până la zilele de faimă și succes în industria show business-ului și la președinția țării. Filmul Întâlnindu-l pe Zelenski / Meeting Zelenskyy va fi prezentat în deschiderea Astra Film Festival (15 octombrie, ora 18:00) într-o versiune work-in-progress. După proiecție, Andrè Singer va participa, alături de invitați surpriză, la o discuție panel moderată de scriitorul, publicistul și diplomatul Emil Hurezeanu. 
Al doilea film-portret, produs de Andrè Singer si regizat de Thomas von Steinaecker va fi prezentat în festival miercuri, 18 octombrie, și va fi urmat de o discuție cu Liviu Tipuriță, la Sala Thalia. „Werner Herzog – Radical Dreamer” (2022) spune povestea unuia dintre cei mai importanți și originali regizori contemporani. Un regizor care a fost împușcat în timpul unui interviu, care a transportat un vapor cu aburi de 300 de tone peste un munte din Peru, care își hipnotizează actorii, coboară în vulcani, vorbește cu ucigași condamnați la moarte sau își gătește și își mănâncă propriul pantof. Prin interviuri cu colaboratori apropiați ai lui Herzog, printre care se află Robert Pattinson, Nicole Kidman, Christian Bale, dar mai ales prin acces direct la protagonistul însuși și prin material de arhivă care nu a mai fost văzut vreodată, filmul oferă o privire captivantă asupra procesului creativ și a vieții personale a lui Herzog, pe care François Truffaut l-a numit odată „cel mai important regizor de film în viață”. 
Contribuțiile semnificative ale lui André Singer la industria filmului documentar au fost recunoscute prin numirea sa ca Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE).
Un detaliu interesant: rădăcinile de familie ale lui André Singer sunt românești, mama sa fiind născuta și crescută în Cernăuți, în perioada în care aceasta regiune aparținea României.
„Maeștri: O viață în documentar” este o serie de evenimente live care sărbătorește arta documentarului prin explorarea operei și filosofiei unor realizatori de film legendari care au avut o contribuție majoră în dezvoltarea acestei forme de film.
Seria, găzduită de Astra Film Festival, este creata de Liviu Tipuriță, regizor nominalizat la BAFTA, si le oferă realizatorilor de film și publicului AFF oportunitatea de a întâlni și a dialoga cu cei mai faimoși realizatori de documentar din lume. Este o șansă de a învăța de la cei mai buni din această industrie.
Seria, găzduită de Astra Film Festival, este creata de Liviu Tipuriță, regizor nominalizat la BAFTA, si le oferă realizatorilor de film și publicului AFF oportunitatea de a întâlni și a dialoga cu cei mai faimoși realizatori de documentar din lume. Este o șansă de a învăța de la cei mai buni din această industrie.
INFORMATII DESPRE MASTERCLASS
MASTERCLASS – PARTEA 1
15 Octombrie la Sala Thalia dupa cum urmeaza:
 6:00pm Gala de deschidere a festivalului
7:00pm proiectia filmului “Intalnindu-l pe Zelenskyy” - work in progress/copie in lucru, 2023) un portret al presedintelui Ukranian, unul dintre cele mai extraordinare personaje ai timpurilor noastre. Co-regizat de André Singer impreuna cu Liev Schreiber. Producator: Rhodri Lowis (90 de minute)
8:30pm André Singer in discutie panel cu invitati surpriza. Moderator: scriitorul, publicistul si diplomatul Emil Hurezeanu.
MASTERCLASS PARTEA 2
18 Octombrie la Sala Thalia dupa cum urmeaza:
5:00pm proiectia filmului Werner Herzog – Un visator radical (102 minute) producator André Singer, regizor Thomas von Stenaeker (Germania, 2022)
7:00pm André in conversatie cu Liviu Tipurita despre cariera sa de 50 de ani in filmul documentar ca regizor, producator si commissioning editor / redactor (90 minute)
 8:10pm Q&A cu pulicul (30 minute)
Evenimentul va fi filmat si transmis pe site-ul AFF, pe Face Book, YouTube si la televiziune.

MINI-RETROSPECTIVA ANDRÉ SINGER
 2 PORTRETE CONTAMPORANE
“Intalnindu-l pe Zelenskyy” (work in progress, copie in lucru, 2023) – un portret al presedintelui Ukranian care raspunde la multe intrebari despre unul dintre cei mai extraordinari personaje ai timpurilor noastre. 90 de minute Co-regizat impreuna cu Liev Schreiber. Prezentat in deschiderea Festivalului, 15 Octombrie 19:00, Sala Thalia si urmat de discutie panel cu invitati surpriza moderata de moderata de scriitorul, publicistul si diplomatul Emil Hurezeanu.
“Werner Herzog – Un visator radical” (2022) –portretul unuia din cei mai marcanti documentaristi si autori de cinema ai vremurilor noastre. 102 minute, Presentat la 5:00pm inaintea conversatiei lui André Singer cu Liviu Tipurita la Sala Thalia.

Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Partener strategic: Ministerul Culturii
Sponsori: HBO Go, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne
Partener de monitorizare: MediaTrust
Parteneri media: Europa FM, TV5 Monde, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett, Modern Times Review
Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.