Astra Film Junior. Copiii și adolescenții, chemați la aventuri
cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar

Lansat în 2009, programul de educație prin film documentarva avea în acest an un loc special la ediția aniversară Astra Film Festival.

Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul și cel mai complex program de educație prin film documentar din România, cheamă copiii și adolescenții la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producțiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema și în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi și mai bune de pe piața filmelor documentare narative pentru copii și adolescenți. Programul de proiecții este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+ și le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaște un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior: http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior
„Din anul 1993 și până acum, Astra Film Festival a reușit să își creeze propriul public, într-un gen de film necunoscut până atunci. Deși este din ce în ce mai popular, filmul documentar nu se regăsește încă în programul cinematografelor. În ceea ce îi privește pe copii și adolescenți, ei consumă mult conținut audiovizual, dar prea puțin cinema. Am gândit acest festival în festival pentru ei: ca să-i readucem la experiența de cinema. Îi chem pe tărâmul magic al filmului documentar”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.
Filmele din programul Astra Film Junior au fost selectate astfel încât să fie potrivite pentru cele trei vârste ale copilăriei și adolescenței. Pentru copiii din ciclul primar (6+), un loc aparte îl au filmele care îi introduc în diferite științe și discuții ale lumii actuale (schimbări climatice, planete, sateliți artificiali și naturali), proiectate în condiții full-dome cinema 360, așa cum numai la Sibiu se poate vedea, în timpul festivalului. Pentru că la vârsta aceasta copiii încep deja să își pună numeroase întrebări existențiale, organizatorii au pregătit și o serie de filme ale căror personaje și întâmplări oferă câteva răspunsuri, precum „Despărțirea deNouă-Și-Jumătate ”, în care un copil de 10 ani îi explică fratelui său de 6 ani anumite schimbări naturale; „Tsering locuiește pe acoperișul lumii”, recomandat pentru aprofundarea ideii de adaptare la diferite condiţii de trai; „Școala de la țărmul mării”, film recomandat pentru cultivarea rezilienței la copii. În program există și şi câteva filme cu dublaj în limba germană şi o serie de filme care sunt potrivite și pentru vizionarea de către elevii din clasele V-VI.  
Celor din ciclul gimnazial (categoria 11+) le-au fost pregătite câteva filme despre copii care, deși au vârste fragede, fac lucruri extraordinare: un grup de copii de 12-14 ani creează un traseu care va face parte din Via Transilvanica; Bogdan sculptează în lemn, cântă la vioară și se joacă pe calculator; Valentin e bolnav, dar are un robot care îi ține locul la școală până când se va vindeca; Eva și prietenele ei iubesc parcul unde se joacă atât de mult încât se implică în activități de ecologizare; Jasmin caută să creeze punți de legătură între cele două țări ale ei, Finlanda în Somaliland; gemenii Raphaël şi Rémi oferă un exemplu despre ceea ce înseamnă iubirea necondiționată dintre frați; Storm (12 ani) face un videoclip despre efectele grave ale încălzirii globale. Poveștile lor reprezintă lecții de civism, activism de mediu, voluntariat, ajută la înțelegerea ideii de incluziune socială, a schimbărilor climatice, a efectelor războiului ori a discriminării rasiale. Și copiii din ciclul gimnazial au parte de filme proiectate full-dome 360: sunt povești despre astronomie, cer și stele, zodiac, eclipse și despre cum pasiunea pentru lectură te poate duce pe cele mai nebănuite înălțimi.
Adolescenților din ciclul liceal (15+) le sunt propuse filme în care eroii au de a face cu provocări specifice preocupărilor lor. Sunt filme în care în prim-plan sunt expuse problemele de etică în mediu online și limitele expunerii online, provocările sustenabilității și ale schimbărilor climatice, dar și lumile virtuale, atât de interesante pentru cei pasionați de jocurile video online, respectiv problemele din lumea reală, așa cum sunt ele rezolvate de un grup de liceeni parizieni pasionați de hip-hop care înțeleg importanța propriilor decizii. Organizatorii au pregătit și pentru liceeni proiecții full-dome 360, despre călătorii în universul interior, în care descoperim chimia și secretele vieții, sau călătorii în exterior, acolo unde gheața nu se topește niciodată. 
Proiecțiile vor fi completate de tradiționalul concurs de benzi desenate, cel mai colorat proiect AFF, o adevărată continuare a experienței de vizionare și totodată o metodă creativă de aprofundare a conținutului audiovizual urmărit. Iar proiectul „Profesia: Educator”, dedicat cadrelor didactice şi consilierilor educativi, va include o proiecție specială: filmul de ficțiune „În cancelarie/The Teachers' Lounge” (r. Ilker Catak), în care vedem cum o tânără profesoară ajunge să se confrunte cu un întreg sistem. 
Un eveniment educativ aparte în acest an îl constituie Atelierul de film documentar pentru tineri cu vârste de 18-25 de ani, organizat de Astra Film Festival în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, secția Master Film Documentar. Participanții vor învăța de la profesioniști din domeniu cum se realizează un film documentar. Detalii: https://www.astrafilm.ro/ro/news/workshop-doc-atelier-de-film-documentar-pentru-studenti
Despre Astra Film Junior
Proiect de educație prin cinema, unic în România, lansat în anul 2009, Astra Film Junior este cel mai popular şimai amplu eveniment cultural dedicat elevilor. Organizatorii aleg filme documentare narative pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+, care pot fi vizionate pe ecran mare, în săli de cinema și într-un Dome instalat în Piața Mare.
Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Ministerului Educaţiei şi al Inspectoratului Școlar Judeţean Sibiu. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.
Despre Astra Film Festival 
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Partener strategic: Ministerul Culturii
Sponsori: HBO Go, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne
Partener de monitorizare: MediaTrust
Parteneri media: TV5 Monde, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett.
Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/WhatsApp%20Image%202024-03-26%20at%2009.14.58_3cad242b.jpg
Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
26 mar. 2024
Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu se va afla și în acest an sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind considerat drept unul dintre evenimentele majore de pe agenda culturală din țara noastră. Ediția din acest an a festivalului va avea loc la Sibiu, în perioada 20-27 octombrie 2024.
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.