Azi începe Astra Film Chișinău

Dumitru Budrala: „Mă bucur din suflet că am reușit să venim cu cele mai bune documentare de la secțiunea românească a Astra Film Festival” 

Astra Film Chișinău începe astăzi cu o proiecție-eveniment: filmul documentar „Transalpina - Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, care va avea loc de la ora 18:00 la Sala Mare a Muzeului de Artă al Republicii Moldova. Proiecțiile filmelor aduse la Chișinău direct din selecția Astra Film Festival vor continua sâmbătă și duminică. Detalii și program, aici: https://www.astrafilm.ro/program-orar. Astra Film Chișinău este un eveniment organizat de Astra Film și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, și de Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa la Chișinău.

„Mă bucur din suflet că am reușit să venim la Chișinău cu cele mai bune filme documentare de la secțiunea românească a festivalului Astra Film și să arătăm publicului de aici câte ceva din ceea ce a făcut ca festivalul de film documentar de la Sibiu să devină, de-a lungul anilor, un eveniment cultural atât de important. Sunt foarte fericit și că putem oferi filme dedicate tinerilor, direct din selecția Astra Film Junior, cel mai îndrăgit și mai complet program de educație prin film documentar din România”, a declarat Dumitru Budrala, Director-Fondator Astra Film Festival.
„Sunt deosebit de încântat că Astra Film Festival ajunge la Chișinău, după 29 de ani, și că domnul Dumitru Budrala a acceptat cu entuziasm propunerea noastră. Avem satisfacția că putem oferi publicului din Moldova acces gratuit la filme de valoare, pe teme de mare actualitate, cum sunt „Drumurile care ne apropie” și „Destine & comunități” și sper să reușim ca astăzi să înceapă o frumoasă tradiție a festivalului Astra Film la Chișinău”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.
„Am plăcerea să constat că echipa domnului Dumitru Budrala a adus la Chișinău, pe lângă bagajul profesional atât de necesar, calmul și pitorescul caracteristice Sibiului. Programul Astra Film Junior se suprapune întocmai obiectivelor ICR Chișinău și considerăm că este foarte important să interacționăm cu generația de mâine și să răspundem provocărilor ei prin orice formă de manifestare culturală. Republica Moldova este un spațiu care generează cultură română, iar obiectivul nostru este de a aduce proiecte culturale din România în acest spațiu, precum Astra Film Chișinău, cu scopul de a crea o legătură cu instituții, organizații și proiecte locale similare, precum Festivalul de Film Documentar - Cronograf”, a spus Narcis-Ionuț Afrăsinei, director adjunct al Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău.
„Salut această inițiativă atât la nivel de conținut cât și de suport și mi-ar plăcea să ne vedem mai des. Filmul ne apropie și ne ajută să ne cunoaștem mai bine”, a declarat Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.
„Filmul documentar ne lasă să gândim, să discutăm, să facem analize. Vreau să vă spun că Astra Film Junior este cu adevărat ceva deosebit. După ce văd proiecțiile, copiii merg în clasă și discută, fac teme exerciții aplicate pe temele abordate în filmele care le sunt dedicate și învață”, a spus și Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.
Cele mai multe proiecții la Astra Film Chișinău sunt filme premiate la ediția din acest an Astra Film Festival. Programul special Astra Film Chișinău mai include proiecția filmului-eveniment „Transalpina - Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, concertul „Floare de Maidan”, al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați, filme documentare dedicate adolescenților, urmate de ateliere de film literacy susținute de regizoarea Lidia Ilie, respectiv concertul „Floare de Maidan”, Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova (Sala Mare) și la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu.

Program Astra Film Chișinău
VINERI, 11 noiembrie
18:00 Transalpina – Drumul regilor, de Dumitru Budrala (România, 2016) - Urmat de Q&A cu regizorul Dumitru Budrala - Muzeul Național de Artă al Moldovei
19:40 Concert Floare de Maidan
SÂMBĂTĂ, 12 noiembrie
12:00 Aurora, de Benjamin Langeland, Stian Servoss (Norvegia, 2019) - Urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie - Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu
17:00 Oi zburătoare, de Alexandra Gulea (Germania, România - 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
18:00 Vulturii din Țaga, de Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas (România, Slovacia – 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
19:30 Pocalul. Despre fii și fiice, de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu (România, 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
DUMINICĂ, 13 noiembrie
12:00 iHuman, de Tonje Hessen Schei (Norvegia, 2019) - Urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie - Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu
17:00 Oamenii drumului: Terra Banatica, de Mircea Gherase (România, 2021) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
18:30 Valuri pe uscat, de Raluca David (România, 2021) - Urmat de Q&A cu regizoarea Raluca David - Muzeul Național de Artă al Moldovei
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare făcută în prealabil la adresa rezervare@astrafilm.ro.

Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
Astra Film Chișinău este un program organizat de Astra Film, CNM Astra și de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Parteneri instituționali: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Institutul Cultural Român (prin reprezentanța sa de la Chișinău)
Parteneri: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, Cronograf, CNC Chișinău, Centrul Cultural Subcarpați, Cărturești, Moldarte, Hotel Bristol
Parteneri media: TVR Moldova, Moldova 1, Radio Moldova, Radio Chișinău, Jurnal TV, Jurnal FM, Axial TV, Deschide.md, Ziarul Național, Nordnews, Realitatea.md, Gazeta Satelor
Partener comunicare: PiArt Vision
Alte știri
/images/AF%20chisinau.jpg
Astra Film duce la Chișinău o selecție a filmelor prezentate la ediția aniversară AFF 2023
14 nov. 2023
Astra Film ajunge din nou la Chișinău la mai puțin de o lună după ce a aniversat 30 de ani. Organizatorii, Astra Film - CNM Astra și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, vor duce la Chișinău, în perioada 17-19 noiembrie 2023, o selecție de filme primite cu entuziasm de publicul din România și care au fost premiate la AFF 2023 de juriile Competițiilor România și Voci Emergente ale Documentarului. În deschidere va fi prezentat filmul-eveniment Calea Laptelui (work-in-progress), de Dumitru Budrala, în prezența autorului.
/images/Gala AFF2023_foto AFF.jpeg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.