Nick Broomfield, regizorul filmului
despre povestea de dragoste dintre Leonard Cohen și Marianne Ihlen vine la Astra Film Festival

Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film. Câștigător al numeroase premii internaționale precum BAFTA sau Sundance, Nick Broomfield se va întâlni cu publicul Astra Film Festival în cadrul Programului-portret O Viață în Documentar - Maeștri”.  

O Viață în Documentar - Maeștri” – este o serie de programe-portret care aduce la Sibiu cei mai faimoși regizori de documentar din lume si filmele lor. Este o serie creată și găzduită de regizorul britanic de origine română Liviu Tipuriță (nominalizat la BAFTA). Într-un format de interviu Masterclass deschis publicului larg, Liviu va discuta cu oaspeții săi despre cariera și filosofia lor de film.

Nick Broomfield este primul invitat al acestei serii. El va vorbi la Sibiu despre deciziile, influențele si ideile care au format conceptele si tehnicile  sale regizorale dezvoltate pe parcursul unei cariere excepționale. Vor fi proiectate trei dintre filmele sale recente, printre care și „Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste”, povestea emoționantă dintre Leonard Cohen și muza sa, Marianne, cea care a inspirat melodia „So Long, Marianne. Nick Broomfield va fi prezent la proiecții pentru a răspunde întrebărilor publicului.

Portretul cinematografic O Viață în Documentar - Maeștri” include trei dintre cele mai interesante filme ale lui Nick Broomfield. Filmul Povești ale adormitului sumbru (2014), care va fi proiectat marți, 11 octombrie, investighează cazul celebrului criminal în serie cunoscut sub porecla de Grim Sleeper, care a terorizat o parte din Los Angeles pe o perioadă de douăzeci și cinci de ani. Miercuri, 12 octombrie, este ziua filmului documentar „Marianne și Leonard – cuvinte de dragoste(2019), care spune povestea relației complicate și misterioase a excepționalului muzician Leonard Cohen cu muza sa norvegiană, Marianne Ihlen. În data de 13 octombrie va fi proiecția Tatăl meu și Eu(2019), un film foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf.

Masterclass-ul oferit de Nick Broomfield va avea loc joi, pe 13 octombrie, la Sala Thalia, imediat după proiecția filmului „Tatăl Meu și Eu. Nick Broomfield va discuta cu regizorul Liviu Tipuriță tehnicile sale de creare a unei povești de documentar și prestigioasa sa carieră, iar după Masterclass, publicul va avea ocazia să intre în dialog cu Nick, în cadrul unei sesiuni Q&A.


Nick Broomfield, o carieră excepțională

Într-o carieră care se extinde pe cinci decenii, Nick Broomfield a regizat 35 de documentare, investigând poveștile unor celebrități de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac, a unor politicieni precum Margret Thatcher și Sarah Palin, a faimoasei proxenete Heidi Fleiss, cunoscută drept „Madam Hollywood, și a unor ucigași în serie precum Aileen Wuornos și Grim Sleeper. De asemenea, Broomfield a realizat filme documentare cu o gamă largă de subiecte delicate care includ copii din medii defavorizate, pedeapsa cu moartea, fetișuri, bordeluri si prostituție.

Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional, iar apoi și-a dezvoltat un stil propriu, apărând în propriile documentare și interacționând cu subiecții. El știe că o astfel de tehnică are un impact asupra situației surprinse de cameră, modificând inevitabil povestea, dar crede că este un mod mai onest de a face documentar decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. Nick include în filmele sale părți ale procesului de filmare, vrând ca spectatorii devină conștienți de interacțiunea realizator-subiect pentru a putea decide singuri unde stă adevărul.

Filmele lui Nick Broomfield au fost onorate de-a lungul timpului cu premii prestigioase (inclusiv BAFTA pentru întreaga carieră, Sundance, Royal Television Society Award, Peabody, Grierson, Flaherty) și au influențat documentariști cunoscuți precum Michael Moore, Louis Theroux și Morgan Spurlock.

O Viață în Documentar - Maeștri” – va continua anul viitor la Astra Film Festival, în cea de-a 30a ediție aniversară, cu un invitat surpriză, regizor câștigător de Oscar.

Ediția a 29-a Astra Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 9-16 octombrie, în săli de cinema, dom și online.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Sponsori: Campari, Promenada Sibiu, Ursus, Cinelab, CineGold, DPD România, Sonne, Kulinarium, Cafe Pardon

Parteneri media: HotNews, Radio România Cultural, News.ro, G4Media, Edupedu, Spotmedia, PressHub, TV5 Monde, Film New Europe, Cineuropa, All About Romanian Cinema, Movienews, Observator cultural, LiterNet, Cinefilia, Capital cultural, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Zile și nopți, Transilvania, Hermanstadter Zeitung, A List Magazine

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Partener comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/AF%20chisinau.jpg
Astra Film duce la Chișinău o selecție a filmelor prezentate la ediția aniversară AFF 2023
14 nov. 2023
Astra Film ajunge din nou la Chișinău la mai puțin de o lună după ce a aniversat 30 de ani. Organizatorii, Astra Film - CNM Astra și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, vor duce la Chișinău, în perioada 17-19 noiembrie 2023, o selecție de filme primite cu entuziasm de publicul din România și care au fost premiate la AFF 2023 de juriile Competițiilor România și Voci Emergente ale Documentarului. În deschidere va fi prezentat filmul-eveniment Calea Laptelui (work-in-progress), de Dumitru Budrala, în prezența autorului.
/images/Gala AFF2023_foto AFF.jpeg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.