Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film. Câștigător al numeroase premii internaționale precum BAFTA sau Sundance, Nick Broomfield se va întâlni cu publicul Astra Film Festival în cadrul Programului-portret „O Viață în Documentar - Maeștri”.
„O Viață în Documentar - Maeștri” – este o serie de programe-portret care aduce la Sibiu cei mai faimoși regizori de documentar din lume si filmele lor. Este o serie creată și găzduită de regizorul britanic de origine română Liviu Tipuriță (nominalizat la BAFTA). Într-un format de interviu Masterclass deschis publicului larg, Liviu va discuta cu oaspeții săi despre cariera și filosofia lor de film.
Nick Broomfield este primul invitat al acestei serii. El va vorbi la Sibiu despre deciziile, influențele si ideile care au format conceptele si tehnicile sale regizorale dezvoltate pe parcursul unei cariere excepționale. Vor fi proiectate trei dintre filmele sale recente, printre care și „Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste”, povestea emoționantă dintre Leonard Cohen și muza sa, Marianne, cea care a inspirat melodia „So Long, Marianne”. Nick Broomfield va fi prezent la proiecții pentru a răspunde întrebărilor publicului.
Portretul cinematografic „O Viață în Documentar - Maeștri” include trei dintre cele mai interesante filme ale lui Nick Broomfield. Filmul „Povești ale adormitului sumbru“ (2014), care va fi proiectat marți, 11 octombrie, investighează cazul celebrului criminal în serie cunoscut sub porecla de Grim Sleeper, care a terorizat o parte din Los Angeles pe o perioadă de douăzeci și cinci de ani. Miercuri, 12 octombrie, este ziua filmului documentar „Marianne și Leonard – cuvinte de dragoste” (2019), care spune povestea relației complicate și misterioase a excepționalului muzician Leonard Cohen cu muza sa norvegiană, Marianne Ihlen. În data de 13 octombrie va fi proiecția „Tatăl meu și Eu” (2019), un film foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf.
Masterclass-ul oferit de Nick Broomfield va avea loc joi, pe 13 octombrie, la Sala Thalia, imediat după proiecția filmului „Tatăl Meu și Eu“. Nick Broomfield va discuta cu regizorul Liviu Tipuriță tehnicile sale de creare a unei povești de documentar și prestigioasa sa carieră, iar după Masterclass, publicul va avea ocazia să intre în dialog cu Nick, în cadrul unei sesiuni Q&A.
Nick Broomfield, o carieră excepțională
Într-o carieră care se extinde pe cinci decenii, Nick Broomfield a regizat 35 de documentare, investigând poveștile unor celebrități de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac, a unor politicieni precum Margret Thatcher și Sarah Palin, a faimoasei proxenete Heidi Fleiss, cunoscută drept „Madam Hollywood“, și a unor ucigași în serie precum Aileen Wuornos și Grim Sleeper. De asemenea, Broomfield a realizat filme documentare cu o gamă largă de subiecte delicate care includ copii din medii defavorizate, pedeapsa cu moartea, fetișuri, bordeluri si prostituție.
Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional, iar apoi și-a dezvoltat un stil propriu, apărând în propriile documentare și interacționând cu subiecții. El știe că o astfel de tehnică are un impact asupra situației surprinse de cameră, modificând inevitabil povestea, dar crede că este un mod mai onest de a face documentar decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. Nick include în filmele sale părți ale procesului de filmare, vrând ca spectatorii să devină conștienți de interacțiunea realizator-subiect pentru a putea decide singuri unde stă adevărul.
Filmele lui Nick Broomfield au fost onorate de-a lungul timpului cu premii prestigioase (inclusiv BAFTA pentru întreaga carieră, Sundance, Royal Television Society Award, Peabody, Grierson, Flaherty) și au influențat documentariști cunoscuți precum Michael Moore, Louis Theroux și Morgan Spurlock.
O Viață în Documentar - Maeștri” – va continua anul viitor la Astra Film Festival, în cea de-a 30a ediție aniversară, cu un invitat surpriză, regizor câștigător de Oscar.
Ediția a 29-a Astra Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 9-16 octombrie, în săli de cinema, dom și online.
Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Sponsori: Campari, Promenada Sibiu, Ursus, Cinelab, CineGold, DPD România, Sonne, Kulinarium, Cafe Pardon
Parteneri media: HotNews, Radio România Cultural, News.ro, G4Media, Edupedu, Spotmedia, PressHub, TV5 Monde, Film New Europe, Cineuropa, All About Romanian Cinema, Movienews, Observator cultural, LiterNet, Cinefilia, Capital cultural, Turnul sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Zile și nopți, Transilvania, Hermanstadter Zeitung, A List Magazine
Partener de monitorizare: MediaTRUST
Partener comunicare: PiArt Vision