Experiență spectaculoasă care anunță a 29-a ediție Astra Film Festival

Cinema plutitor pe lacul din Dumbrava Sibiului

Weekend parcă rupt dintr-un vis frumos la Sibiu, unde sute de oameni au avut parte de o experiență unică: plutind în bărci, sub clar de lună, au văzut filme proiectate pe un ecran imens, amplasat între mori de vânt, în mijlocul Dumbrăvii Sibiului. Evenimentul Warm-Up AFF a fost oferit publicului de către organizatorii Astra Film Festival, fiind totodată o invitație pentru festivalul internațional de film documentar care va avea loc la Sibiu, în săli de cinema și online, în perioada 9-16 octombrie 2022. Unele filme, dintre care cele mai multe vor fi văzute la #AFF2022 în premieră în România, vor ulterior fi disponibile online, pentru publicul din toată țara.

Cei care au venit în weekend la Muzeul Astra din Sibiu s-a bucurat de minunate seri de toamnă. Oamenii au fost primiți de organizatorii Astra Film Festival cu ceai cald, oferit în pahare pe care erau scrise mesaje sugestive din filmele non-ficțiune „Who made you?” și „River”. Pentru a vedea aceste filme, publicul s-au îmbarcat în bărci sau hidrobiciclete și a plutit pe apa lacului până lângă ecranul amplasat lângă un desiș de stuf, între mori de vânt. Acolo, pe mal, la Casa Podarului, s-au aflat alte câteva sute de spectatori, care nu au mai prins bilete la bărci.

În prima seară, spectatorii din cinemaul plutitor s-au confruntat cu întrebări simple și directe despre viitorul în care oamenii vor conviețui cu inteligența artificială. Cele mai profunde și mai filozofice momente ale filmului „Who made you?” (r. Härmä Iiris, Finlanda) au fost dialogurile surprinzătoare între copii și roboți. În cea de a doua seară, spectatorii filmului-eveniment „River” (r. Jennifer Peedom și Joseph Nizet, Australia, SUA) au trăit ceva extraordinar: parcă râurile de pe ecran se scurgeau în apa lacului din mijlocul Dumbrăvii Sibiului și în sus, spre cerul cu stele strălucitoare, purtând cu ele gândurile nerostite ale oamenilor fermecați de experiența pe care o trăiau.

„Auzisem despre proiecțiile de film văzute din bărci care plutesc pe lac și mi-am dorit foarte mult să particip la așa ceva. Am venit din București special pentru asta”, a mărturisit o doamnă, pe aleea de lângă debarcader.

„Am vâslit în noapte, printre stele și fire de stuf, printre clipele trecutului, prezentului și viitorului”, a povestit o tânără profund marcată de experiența trăită.

„Am simțit filmul încercând să stăm nemișcați. Dar barca noastră se mișca lin, purtată de curenții subtili ai lacului. Ca în viață”, a spus, după ce a coborât din barcă, un domn îmbrăcat elegant.

„Este emoționant și spectaculos să plutești în bărci, sub clar de lună, să poți să vizionezi un film în premieră în România, pe un ecran imens între mori de vânt. Îi așteptăm pe spectatorii noștri din acest weekend, pe toți iubitorii cinemaului de non-ficțiune, la Astra Film Festival, unde am pregătit peste 200 de evenimente culturale”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Warm-Up AFF a inclus de asemenea o foarte interesantă discuție între profesioniști ai filmului documentar și adolescenți din Sibiu, eveniment prin care organizatorii Astra Film Festival anunță revenirea în calendarul festivalului, prin proiecții și evenimente speciale în săli de cinema și full-dome a programului Astra Film Junior, cel mai popular proiect de educație cinematografică prin film documentar din România.

Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.