De 30 de ani, la Astra Film Festival se dă tonul filmului documentar

Cele mai bune producții din acest an vor fi premiate la Sibiu în mai puțin de o lună

Care sunt cele mai bune filme documentare românești din ultimul an? Vom afla răspunsul în mai puțin de o lună, la Sibiu, acolo unde va avea loc ediția aniversară Astra Film Festival (15-22 octombrie). În cei 30 de ani de existență, festivalul de la Sibiu a jucat un rol important în stimularea creației cinematografice non-ficțiune și a dezbaterii despre probleme care preocupă societatea românească, devenind platforma nr. 1 a filmului documentar românesc și nu numai, și contribuind decisiv la înscrierea acestui gen cinematografic în agenda culturală a României. În selecția oficială din acest an se află peste 130 de producții din toată lumea, majoritatea premiere. Unsprezece dintre ele, realizate de autori consacrați, nume de prestigiu ale filmului documentar românesc, precum și de regizori din noul val, se află în cursa finală pentru premiile Competiției România. Alte premii importante vor fi acordate celor mai bune filme din competițiile „Voci emergente ale filmului european”, „Centrală și Est-Europeană” și „DocSchool” (film studențesc). Lista finală a filmelor selectate în festival: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-complet.
Începând din anul 1993, Astra Film Festival este o prezență neîntreruptă și din ce în ce mai puternică în viața culturală din România, fiind considerat a fi unul dintre evenimentele remarcabile care „promovează cultura și valorile românești în lume și ne definesc ca națiune”
În cei 30 de ani de istorie a festivalului Astra Film, au venit la Sibiu nume mari ale cinemaului documentar din România și de pe tot globul, făcând din orașul aflat în mijlocul țării o adevărată capitală a filmului de non-ficțiune. Un lucru cu atât mai remarcabil cu cât, pentru a putea fi finanțată, prima ediție a beneficiat de o sponsorizare originală: două remorci cu cartofi. „Nu existau mecanisme pentru sprijin financiar sau de altă natură din partea instituțiilor care administrau cultura din România”, își amintește Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. Chiar dacă finanțarea a fost mereu o mare provocare, festivalul s-a dezvoltat an de an. Chiar a generat, în anul 2009, un festival pentru copii și adolescenți, Astra Film Junior, cel mai complex program de educație prin film. 
La primele ediții, filmele au fost proiectate pe televizor. Erau înregistrate pe casete video, pentru că atunci cinematografele erau cuplate la rețeaua de distribuție pe peliculă. „Atunci nici nu contau atât de mult rezoluția sau ecranul mic al televizorului, ci faptul că publicul avea acces la un nou tip de film documentar, care aducea în prim-plan povești despre oameni reali, despre probleme reale ale societății”, a declarat Dumitru Budrala, care își amintește că, la prima ediție, spectatorii au ieșit din sală în timpul unui film a cărui abordare directă au considerat că e inacceptabilă. „Dar realizatorii de film documentar abordează temele care îi preocupă pe ei, chiar și subiecte tabu”, explică Budrala. 
Încă de la prima ediție, fiecare film e urmat de un dialog între realizatori și public, obicei perpetuat până în prezent și devenit tradiție. În acest fel, în respect față de principiul libertății de exprimare și a dreptului la opinie, Astra Film Festival și-a asumat menirea de a crea un spațiu sigur și viu, în care se pot întâlni abordări diferite și există confruntare de idei. Așa s-a născut una dintre cele mai puternice și mai rafinate comunități culturale din România, comunitatea Astra Film.
În același timp, organizatorii festivalului s-au simțit mereu provocați să țină pasul cu schimbarea tehnologiei utilizate în producția cinematografică. Și au fost foarte multe schimbări. S-a trecut, pe rând, de la formatele pe banda magnetică și pe disc, de la U-matic, VHS și Betacam & DigiBeta la MiniDV, DVCAM, Digital8, DVCPro sau DVCProHD, DVD și HDCam la formatele fișierelor digitale și până la DCP (formatul digital agreat în prezent pentru proiecțiile din cinematografe). Chiar dacă România era mereu în urmă față de Europa occidentală, Astra Film Festival s-a aflat întotdeauna în avangarda schimbărilor.
Dezvoltarea spectaculoasă a tehnologiei, a adus la îndemâna oricui posibilitatea de a filma, ceea ce a contribuit la diversificarea producției de film documentar, inclusiv în materie de subiecte și mod de abordare. Deja, se afirmă producțiile video filmate cu smartphone-ul și există filme documentare remarcabile realizate în acest fel. Tot astfel cum, de exemplu, viața petrecută online, în jocuri VR, devine subiect de film palpitant. Filmul documentar rămâne o frescă a societății actuale.
Iar una din cele mai așteptate proiecții este transpunerea în format imersiv, prin muzică și imagini, a albumului iconic al trupei Pink Floyd, The Dark Side Of The Moon, lansat inițial în urmă cu 50 de ani. Cu ajutorul tehnologiei, spectacolul combină priveliști uluitoare ale sistemului solar și nu numai, redate în 42 de minute în sunet surround. 
Devenit un punct de reper pe harta cinematografiei documentare, Astra Film este locul în care, în fiecare an, au fost lansate producții intrate, apoi, în circuitul internațional. Ediția din acest an respectă tradiția: trei sferturi din filmele selectate sunt premiere. Alături de ele, vin la Sibiu producții premiate deja la Sundance, Cannes, Berlinale sau IDFA. Programul e completat de filmele selectate pentru cinematograful full-dome, instalat în Piața Mare. O audiență record e așteptată, între 16 și 22 octombrie, la Astra Film Junior, festivalul dedicat, din 2009, copiilor și adolescenților. Ediția aniversară include consistentele discuții ale reprezentanților industriei de film documentar, ce au loc în cadrul programului DokTank, concerte, lansări de carte, expoziții, petreceri și evenimente-surpriză de-a lungul a opt zile de festival cât o istorie de 30 de ani.
Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Partener strategic: Ministerul Culturii
Sponsori: HBO Go, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne
Partener de monitorizare: MediaTrust
Parteneri media: Europa FM, TV5 Monde, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett.
Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/AF%20chisinau.jpg
Astra Film duce la Chișinău o selecție a filmelor prezentate la ediția aniversară AFF 2023
14 nov. 2023
Astra Film ajunge din nou la Chișinău la mai puțin de o lună după ce a aniversat 30 de ani. Organizatorii, Astra Film - CNM Astra și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, vor duce la Chișinău, în perioada 17-19 noiembrie 2023, o selecție de filme primite cu entuziasm de publicul din România și care au fost premiate la AFF 2023 de juriile Competițiilor România și Voci Emergente ale Documentarului. În deschidere va fi prezentat filmul-eveniment Calea Laptelui (work-in-progress), de Dumitru Budrala, în prezența autorului.
/images/Gala AFF2023_foto AFF.jpeg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.