Ediția aniversară Astra Film Festival 30
propune o selecție a celor mai noi și mai bune documentare românești

Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, provoacă publicul să-și activeze toate simțurile și să privească filmele documentare ca pe o oglindă a propriei lumi interioare. Poveștile de viață care vor fi proiectate pe ecranele Astra Film Festival abordează subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Așa sunt și cele 17 producții românești selectate în trei dintre secțiunile competiționale de anul acesta, România, Voci Emergente ale filmului documentar și DocSchool, care propun incursiuni într-un carusel de emoții umane. Lista completă a tuturor filmelor din selecția oficială, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/news/selectia-oficiala-aff-2023 .
Filmul documentar românesc a crescut enorm în ultimii 30 de ani, de când promovăm cinemaul de nonficțiune în țara noastră. Merită din plin felicitări regizorii care fac, an de an, bijuterii filmate, și publicul rafinat al festivalului Astra Film, care alcătuiește una dintre cele mai remarcabile comunități culturale din România. Vă dau întâlnire tuturor la ediția aniversară, la Sibiu”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. 
Cei care văd lumea printre gratii
În filmul „Amar” work-in-progress (România, Spania, 2023, 137 minute), prezentat în premieră mondială, regizoarea Diana Gavra intră în lumea rețelelor hoților de buzunare  care operează de ani de zile în România și în Europa. Dincolo de dezvăluirea spectaculoasă a unor tehnici folosite de hoții de buzunare, filmul surprinde și încercările eroilor de a ieși din această spirală a mediul infracțional. Dintr-un univers asemănător face parte și povestea deținutului Gheorghiță, care lucrează la cantina poliției de la Penitenciarul Botoșani (Cântece din curtea din spate” - România, Germania, 2022, 28 minute, de Letiția Popa - premieră europeană).
Viața văzută prin ochii unor femei remarcabile
În „Memoria clipei” (România, 2023, 61 min), film prezentat la Sibiu în premieră mondială, regizorul Ovidiu Georgescu poartă spectatorul într-un cătun izolat din Transilvania pentru a cunoaște o fostă învățătoare octogenară, plină de viață și cu o poftă inegalabilă de cunoaștere, în vreme ce regizoarea Carla Teaha invită publicul în universul fascinant, fragil și sensibil al poetei Nora Iuga („De ce mă chemă Nora când cerul meu e senin” - România, 2023, 85 minute). Un alt portret interesant este cel al unei foste campioane la box (Dana” - 2022, România, 19 minute, premieră mondială
Documentarul „Între Revoluții” (co-producție România, Croația, Qatar, Iran, 2023, 68 minute), regia Vlad Petri, recompensat cu Premiul FIPRESCI -Berlin 2023 și Mențiune specială - ZagrebDox 2023, vorbește despre o prietenie care nu poate fi destrămată, ajungând la problemele profunde ale unor societăți care trec prin schimbări radicale. 
Muzica vieții
„Playback” (2023, România, 77 minute), de Iulia Rugină, ilustrează portretul lui Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ din România comunistă, care și-a făcut propria coloană sonoră a călătoriei prin viață, în vreme ce Byst(România, 2023, 23 minute) de Arina Litvinova, film prezentat  în premieră mondială la Sibiu, surprinde un crâmpei din povestea unui rocker ieșean care „vine pe un drum, se duce pe altul”. 
Iar Valentin Rareș-Fogoroș spune, în premieră națională, povestea unui român care are visul de a construi acasă un celebru model de Ferrari, în memoria unuia dintre gemenii care i-au murit la naștere („Enzo & Mateo” - România, 2023, 21 minute). 
Credințe și superstiții
Credință reală, superstiție, ori chiar ipocrizie? Personajele lui Alexandru Solomon fac un „pelerinaj” prin universul mitului Arsenie Boca („Arsenie, Viața de Apoi” - România, Luxemburg, 2023, 96 minute), în vreme ce Octavian Șaramet arată cum preotul Constantin continuă misiunea preoțească a tatălui său (Facă-se Voia Ta” - România, 2023, 24 minute).
Pentru personajele lui Copel Moscu („Paradisul Naivilor” - România, 2022, 72 minute), salvarea din probleme ce derivă din boli incurabile, dizabilități, război sau lipsă de libertate vine de la artă, iar pentru cele ale ale lui Șerban Georgescu din munca la o brutărie doar aparent banală („Pâinea noastră cea de toate zilele” - România, 2022, 70 minute, premieră națională).
Portrete de familie 
În documentarul „Doamna Buică” (România, 2023, 83 min, premieră mondială), Eugene Buică surprinde cu multă atenție mariajul disfuncțional al părinților săi. La rândul lor, Daniel Bărnuți și Alexandra Lizeta Bărnuți prezintă povestea emoționantă a unui cuplu în care el este convertit la islam, iar ea e un spirit liber din Cluj-Napoca, amândoi fiind prinși într-o lume confuză, în care luptă să reziste („Soțul Meu Musulman - România, 2023, 71 minute).
Elena Rebeca Carini aduce o poveste din interiorul realităților românești postdecembriste, arătând povestea unei tinere din Italia, născută la București, care descoperă că are un frate în Belgia. Amândoi fuseseră dați spre adopție în primii ani de după căderea comunismului și acum încearcă să își dea seama cât din ceea ce suntem e ADN și cât contează mediul în care trăim (Pământul de care aparținem” - România, 2022, 91 minute). Tot despre o familie redescoperită este vorba și în filmul Andreei Chiper, Dansez și eu la nunta părinților mei(România, 2022, 23 minute, premieră mondială), în care autoarea reface povestea despre început, prin intermediul unei casete VHS de la nunta părinților. 
Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 

Partener strategic: Ministerul Culturii

Sponsori: HBO Go, Cinelab, Materom Autohaus, Luthello, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne

Parteneri media: TV5 Monde, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtet.

Partener de monitorizare: MediaTrust

Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/AFF 1996_foto Arhiva AFF.jpeg
De 30 de ani, la Astra Film Festival se dă tonul filmului documentar
27 sept. 2023
Care sunt cele mai bune filme documentare românești din ultimul an? Vom afla răspunsul în mai puțin de o lună, la Sibiu, acolo unde va avea loc ediția aniversară Astra Film Festival (15-22 octombrie). În cei 30 de ani de existență, festivalul de la Sibiu a jucat un rol important în stimularea creației cinematografice non-ficțiune și a dezbaterii despre probleme care preocupă societatea românească, devenind platforma nr. 1 a filmului documentar românesc și nu numai, și contribuind decisiv la înscrierea acestui gen cinematografic în agenda culturală a României
/images/AFF2023_fulldome_foto AFF.jpeg
În 30 de ani, Astra Film Festival nu a cenzurat niciun film
27 sept. 2023
În atenția celor care solicită ca filmul Arsenie. Viața de apoi, de Alexandru Solomon să fie retras din cadrul festivalului Astra Film 2023
/images/AFF2023_full-dome_foto AFF.jpeg
Ediția aniversară Astra Film Festival, teleportare în viitorul cinematografiei, cu filme imersive și proiecții full-dome
21 sept. 2023
Piața Mare din Sibiu devine toamna aceasta punctul zero al cinematografiei viitorului, prin intermediul celor două cinemauri tip dome și a unei instalații imersive Infinity Mirror Room, care vor fi instalate în centrul orașului în timpul ediției aniversare Astra Film Festival (15-22 octombrie), eveniment cultural care împlinește 30 de ani.
/images/AF Junior (1)_Foto AFF.jpeg
Astra Film Junior. Copiii și adolescenții, chemați la aventuri cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar
18 sept. 2023
Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul și cel mai complex program de educație prin film documentar din România, cheamă copiii și adolescenții la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producțiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema și în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi și mai bune de pe piața filmelor documentare narative pentru copii și adolescenți. Programul de proiecții este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+ și le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaște un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior: http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior.
/images/292157092_7724352707639727_4205100847160020932_n.jpg
Acreditări de presă
14 sept. 2023
Jurnaliștii care doresc acreditări de presă pentru ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, sunt rugați să completeze formularul de mai jos până în data de 5 octombrie 2023, ora 23:59.
/images/workshop unatc.jpg
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți
07 sept. 2023
WORKSHOP DOC - Atelier de Film Documentar pentru studenți Astra Film Festival 2023 împreună cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, secția Master Film Documentar, organizează, în cadrul celei de-a 30-a ediții, un atelier de film documentar pentru studenți cu vârste între 18 și 25 de ani.
/images/Amar_Foto AFF2023.png
Ediția aniversară Astra Film Festival 30 propune o selecție a celor mai noi și mai bune documentare românești
07 sept. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, provoacă publicul să-și activeze toate simțurile și să privească filmele documentare ca pe o oglindă a propriei lumi interioare. Poveștile de viață care vor fi proiectate pe ecranele Astra Film Festival abordează subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Așa sunt și cele 17 producții românești selectate în trei dintre secțiunile competiționale de anul acesta, România, Voci Emergente ale filmului documentar și DocSchool, care propun incursiuni într-un carusel de emoții umane. Lista completă a tuturor filmelor din selecția oficială, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/news/selectia-oficiala-aff-2023.
/images/AFIȘUL AFF2023.jpeg
Premiere de top la ediția aniversară a AFF 2023
24 aug. 2023
Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie 2023, propune publicului peste 250 de evenimente cinematografice de top. Cei 30 de ani, în care Sibiul s-a consacrat ca o redutabilă casă a filmului documentar, au impus o tradiție respectată și în acest an, aceea că numeroși realizatori de film documentar aleg să își lanseze producțiile în fața unui public avizat; trei sferturi din filmele selectate în competiție sunt premiere. An de an, Astra Film Fes