Ediția aniversară Astra Film Festival 30
propune o selecție a celor mai noi și mai bune documentare românești

Ediția aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, provoacă publicul să-și activeze toate simțurile și să privească filmele documentare ca pe o oglindă a propriei lumi interioare. Poveștile de viață care vor fi proiectate pe ecranele Astra Film Festival abordează subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Așa sunt și cele 17 producții românești selectate în trei dintre secțiunile competiționale de anul acesta, România, Voci Emergente ale filmului documentar și DocSchool, care propun incursiuni într-un carusel de emoții umane. Lista completă a tuturor filmelor din selecția oficială, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/news/selectia-oficiala-aff-2023 .
Filmul documentar românesc a crescut enorm în ultimii 30 de ani, de când promovăm cinemaul de nonficțiune în țara noastră. Merită din plin felicitări regizorii care fac, an de an, bijuterii filmate, și publicul rafinat al festivalului Astra Film, care alcătuiește una dintre cele mai remarcabile comunități culturale din România. Vă dau întâlnire tuturor la ediția aniversară, la Sibiu”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. 
Cei care văd lumea printre gratii
În filmul „Amar” work-in-progress (România, Spania, 2023, 137 minute), prezentat în premieră mondială, regizoarea Diana Gavra intră în lumea rețelelor hoților de buzunare  care operează de ani de zile în România și în Europa. Dincolo de dezvăluirea spectaculoasă a unor tehnici folosite de hoții de buzunare, filmul surprinde și încercările eroilor de a ieși din această spirală a mediul infracțional. Dintr-un univers asemănător face parte și povestea deținutului Gheorghiță, care lucrează la cantina poliției de la Penitenciarul Botoșani (Cântece din curtea din spate” - România, Germania, 2022, 28 minute, de Letiția Popa - premieră europeană).
Viața văzută prin ochii unor femei remarcabile
În „Memoria clipei” (România, 2023, 61 min), film prezentat la Sibiu în premieră mondială, regizorul Ovidiu Georgescu poartă spectatorul într-un cătun izolat din Transilvania pentru a cunoaște o fostă învățătoare octogenară, plină de viață și cu o poftă inegalabilă de cunoaștere, în vreme ce regizoarea Carla Teaha invită publicul în universul fascinant, fragil și sensibil al poetei Nora Iuga („De ce mă chemă Nora când cerul meu e senin” - România, 2023, 85 minute). Un alt portret interesant este cel al unei foste campioane la box (Dana” - 2022, România, 19 minute, premieră mondială
Documentarul „Între Revoluții” (co-producție România, Croația, Qatar, Iran, 2023, 68 minute), regia Vlad Petri, recompensat cu Premiul FIPRESCI -Berlin 2023 și Mențiune specială - ZagrebDox 2023, vorbește despre o prietenie care nu poate fi destrămată, ajungând la problemele profunde ale unor societăți care trec prin schimbări radicale. 
Muzica vieții
„Playback” (2023, România, 77 minute), de Iulia Rugină, ilustrează portretul lui Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ din România comunistă, care și-a făcut propria coloană sonoră a călătoriei prin viață, în vreme ce Byst(România, 2023, 23 minute) de Arina Litvinova, film prezentat  în premieră mondială la Sibiu, surprinde un crâmpei din povestea unui rocker ieșean care „vine pe un drum, se duce pe altul”. 
Iar Valentin Rareș-Fogoroș spune, în premieră națională, povestea unui român care are visul de a construi acasă un celebru model de Ferrari, în memoria unuia dintre gemenii care i-au murit la naștere („Enzo & Mateo” - România, 2023, 21 minute). 
Credințe și superstiții
Credință reală, superstiție, ori chiar ipocrizie? Personajele lui Alexandru Solomon fac un „pelerinaj” prin universul mitului Arsenie Boca („Arsenie, Viața de Apoi” - România, Luxemburg, 2023, 96 minute), în vreme ce Octavian Șaramet arată cum preotul Constantin continuă misiunea preoțească a tatălui său (Facă-se Voia Ta” - România, 2023, 24 minute).
Pentru personajele lui Copel Moscu („Paradisul Naivilor” - România, 2022, 72 minute), salvarea din probleme ce derivă din boli incurabile, dizabilități, război sau lipsă de libertate vine de la artă, iar pentru cele ale ale lui Șerban Georgescu din munca la o brutărie doar aparent banală („Pâinea noastră cea de toate zilele” - România, 2022, 70 minute, premieră națională).
Portrete de familie 
În documentarul „Doamna Buică” (România, 2023, 83 min, premieră mondială), Eugene Buică surprinde cu multă atenție mariajul disfuncțional al părinților săi. La rândul lor, Daniel Bărnuți și Alexandra Lizeta Bărnuți prezintă povestea emoționantă a unui cuplu în care el este convertit la islam, iar ea e un spirit liber din Cluj-Napoca, amândoi fiind prinși într-o lume confuză, în care luptă să reziste („Soțul Meu Musulman - România, 2023, 71 minute).
Elena Rebeca Carini aduce o poveste din interiorul realităților românești postdecembriste, arătând povestea unei tinere din Italia, născută la București, care descoperă că are un frate în Belgia. Amândoi fuseseră dați spre adopție în primii ani de după căderea comunismului și acum încearcă să își dea seama cât din ceea ce suntem e ADN și cât contează mediul în care trăim (Pământul de care aparținem” - România, 2022, 91 minute). Tot despre o familie redescoperită este vorba și în filmul Andreei Chiper, Dansez și eu la nunta părinților mei(România, 2022, 23 minute, premieră mondială), în care autoarea reface povestea despre început, prin intermediul unei casete VHS de la nunta părinților. 
Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 

Partener strategic: Ministerul Culturii

Sponsori: HBO Go, Cinelab, Materom Autohaus, Luthello, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne

Parteneri media: TV5 Monde, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtet.

Partener de monitorizare: MediaTrust

Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/WhatsApp%20Image%202024-03-26%20at%2009.14.58_3cad242b.jpg
Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
26 mar. 2024
Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu se va afla și în acest an sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind considerat drept unul dintre evenimentele majore de pe agenda culturală din țara noastră. Ediția din acest an a festivalului va avea loc la Sibiu, în perioada 20-27 octombrie 2024.
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.