Ediția aniversară Astra Film Festival
începe duminică la Sibiu cu un film despre Volodimir Zelenski

Duminică, 15 octombrie, începe la Sibiu Astra Film Festival, cel mai important eveniment al filmului documentar din România, care împlinește anul acesta 30 de ani. Organizatorii au ridicat ștacheta foarte sus încă de la debutul ediției aniversare, programând un film de excepție: „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress). Co-regizat de laureatul premiului Emmy, André Singer și de regizorul și actorul Liev Schreiber, filmul urmărește povestea lui Volodimir Zelenski, de la copilăria petrecută în URSS până la zilele de faimă și succes în industria show business-ului, iar apoi în funcția de președinte al Ucrainei. Spectatorii care vor reuși să obțină un loc în Sala Thalia se vor putea considera norocoși, pentru că vor fi primii care vor vedea acest film mult așteptat. În cadrul Galei de deschidere, prezentată de jurnalista Amalia Enache, va avea loc și o discuție panel moderată de scriitorul, publicistul și diplomatul Emil Hurezeanu, la care vor participa André Singer și invitați surpriză. 
„Astra Film Festival își respectă blazonul oferind publicului filme pe care orice festival din lume și le-ar dori. Este și cazul filmului despre președintele ucrainean sau a zecilor de premiere românești și din întreaga lume. Păstrăm totodată o tradiție care are deja 30 de ani, o viață de om: cele mai multe filme sunt proiectate în prezența realizatorilor, care intră în dialoguri de un nivel foarte ridicat cu publicul”, a declarat Dumitru Budrala, directorul-fondator Astra Film Festival.  
Programul fiecărei zile de festival este atât de dens în evenimente de neratat încât spectatorii vor fi puși în încurcătură, pentru că vor trebui să aleagă. Pentru ei există însă și a doua șansă, deoarece multe filme vor putea fi văzute și online, după proiecțiile din sala de cinema. Mai dificil le va fi însă membrilor juriului să aleagă câștigătorii celor patru competiții atât de strânse: Central și Est-Europeană, Voci Emergente ale Filmului Documentar, România și Competiția Studențească. Detalii, program și bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-orar
În afară de producțiile care vor concura pentru prestigioasele premii AFF, organizatorii propun și multe filme în afara concursului, așa cum sunt mult așteptata producție „Calea laptelui” (work-in-progress) a lui Dumitru Budrala, filmul „Werner Herzog: Un visător radical”, de Thomas von Steinaecker, propunerea Germaniei pentru Premiile Oscar (filmul „În cancelarie”, de Ilker Çatak), Schimbare pentru Bogotá, de Andreas Mol Dalsgaard, sau filmele realizate de jurnaliștii de la Pro TV (România, te iubesc!) și Recorder.
AFF 2023 propune și numeroase programe speciale. De exemplu, „Think Freedom: The Catalyst”, despre „Vă vedem”, cel mai longeviv protest cetățenesc din România sau programul „Viețile noastre online”, în care aflăm abordări originale ale unor teme copleșitoare, precum înregistrările video produse și distribuite de copii pe TikTok, furtul de identitate, fenomenul deepfake, ori disoluția dintre real și virtual în jocurile online. 
Vor fi mai multe Masterclass-uri în care profesioniști de talie mondială ai filmului documentar le vor împărtăși experiența participanților care vor avea șansa să fie prezenți. Între acestea, masterclass-ul „Maeștri: o viață în documentar” în care André Singer va vorbi cu regizorul Liviu Tipuriță, nominalizat la Premiul BAFTA, despre antroplogie, perspectiva lucrului cu regizori de renume mondial și modalități de abordare a unor subiecte sensibile și cu importanță simbolică. Astra Film Festival propune expoziții semnate de Dan Perjovschi, Iulian Ignat sau Dumitru Budrala, lansări de carte și concerte cu Adrian Naidin & Jazz Band, Cimpoierii din Transilvania, Kana Jambe, Nightloosers, DJ Jarl Flamar și o petrecere retro cu DJ Sorin Lupașcu, Gabriela Atanasov și Horia Stan.
Despre Astra Film Festival 
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Partener strategic: Ministerul Culturii
Sponsori: HBO Go, Martini, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne
Partener de monitorizare: MediaTrust
Parteneri media: Europa FM, TV5 Monde, Radio România Cultural, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett, Modern Times Review
Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.