Festivalul Astra Film, ținta unui atac tip furt de identitate 
pe platforma FilmFreeway

Festivalul Astra Film din Sibiu a fost ținta unui atac tip furt de identitate pe platforma FilmFreeway, unde a fost creat un cont fals pe numele celebrului festival din România, cont prin intermediul căruia s-au încasat fraudulos taxe de înscriere de la peste 100 de realizatori de film din întreaga lume. Organizatorii Astra Film Festival au obținut blocarea contului fals, au început demersurile oficiale pentru identificarea și pedepsirea vinovaților și fac tot ce le stă în putință pentru ca păgubiții să își poată recupera banii și să își înscrie corect filmele la AFF2022, pe site-ul /ro/inscrieri-filme-2022, până în data de 1 aprilie 2022.

Contul fals creat în numele Astra Film Festival împrumută identitatea vizuală a ediției AFF 2021, dar prezintă informații eronate despre ediția 2022 a festivalul de la Sibiu: secțiuni competiționale inexistente, perioada de desfășurare eronată, taxa de înscriere dublă față de cea reală, adresă de contact falsă.

Noi facem un festival real, încă din anul 1993, iar atacatorii s-au folosit de munca noastră, de prestigiul internațional acumulat de Astra Film Festival în toți acești aproape 30 de ani și, deopotrivă, de naivitatea și aspirațiile a zeci și sute de realizatori de film din toată lumea, care au dorit să participe la selecția AFF ”, declară organizatorii festivalului internațional de film documentar de la Sibiu.

 

În total, peste o sută de realizatori și regizori de film din 26 de țări (Armenia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Canada, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Franța, Grecia, Israel, Italia, Lituania, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Oman, Polonia, Singapore, SUA, Taiwan, Turcia și Ungaria) au înscris în contul fals 175 de filme plătind 2.244 de dolari ca „taxă de înscriere”. 80 dintre aceste producții sunt filme documentare eligibile pentru Astra Film Festival.

 

Atacul asupra AFF Sibiu nu este unul singular. Chiar pe platforma FilmFreeway, una dintre cele mai importante din lume care conectează realizatori de film cu numeroase festivaluri, au mai fost clonate festivaluri, inclusiv din România, și au apărut evenimente inexistente.

 

Toate aceste lucruri reprezintă un pericol pentru industria cinematografică și contribuie la discreditarea ei ”, atrag atenția organizatorii Astra Film Festival, care anunță că au început să îi contacteze pe autorii filmelor eligibile, pentru a le oferi posibilitatea să se înscrie oficial pentru selecția din acest an, pe platforma festivalului: /ro/inscrieri-filme-2022.

 

Sunt acceptate filme documentare finalizate după 1 ianuarie 2021, care pot fi selectate în programe competitive și secțiuni non-competitive. În total, Astra Film Festival 2022 va avea patru secțiunile competiționale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală & de Est, Romania Open și DocSchool. Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial cuprinde o serie de selecții curatoriale, secțiuni tematice și programe speciale.

 

Fiecare program va fi jurizat de specialiști și profesioniști respectați ai lumii cinematografice și academice internaționale. Premiile celor patru programe competiționale sunt în bani. Autorii filmelor selectate vor fi invitați la festival pentru a participa la discuțiile cu publicul și la alte evenimente legate de filmele din selecția oficială.

 

Înființat în 1993, Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România și una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezență puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât și în conținut. Specialiștii și publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calitățile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea și creativitatea.

 

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.