Pericolele vieții în online.
Subiecte fierbinți la AFF

Astra Film Festival aduce în discuție și la ediția aniversară subiecte la ordinea zilei, așa cum este vorba de exemplu despre provocările vieții online, care acaparează tot mai mulți oameni. Cum ne transformă Internetul, rețelele sociale și inteligența artificială? Care este distanța dintre noi și imaginea pe care o construim mai mult în social media? Care sunt riscurile și marile provocări etice ale existenței noastre într-un mediu în care granițele dintre bine și rău, real și imaginar sunt, adesea, dificil de trasat? Sunt întrebări la care încearcă să răspundă trei filme care fac parte din programul special „Viețile noastre în online”, programate, în premieră națională, la ediția aniversară a Astra Film Festival (Sibiu, 15-22 octombrie), precum și participanții la dezbaterea organizată miercuri, 18 octombrie. Este vorba de doi universitari, Mihnea Măruță (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și Minodora Sălcudean (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu). Mai multe detalii: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/astra-film-junior/film/alta-identitate
O realitate șocantă ne dezvăluie Manifest, de Angie Vinchito (Rusia). Folosind imagini filmate cu telefoanele, pe care copiii și adolescenții din Rusia le-au postat pe rețelele de socializare în ultimii ani, documentarul decupează, chirurgical, alternând momentele de rutină și jocurile inocente din curtea școlii, cu situații tensionate și scene de veritabilă teroare, cum sunt cele în care focuri de armă se aud în curtea unei școli. teroare, denunțând opresiunea și agresivitatea unei societăți în pierdere de echilibru.
Insula lu Knit, de Ane Ekiem Barbier, Guilhem Causse și Quentin L'helgoualc'h (Franța), e o docu-ficțiune care îmbină ciné-vérité-ul și jocurile video. Cineaștii adoptă avaturi cât mai asemănătoare cu rolurile clasice dintr-o echipă restrânsă de filmare și invită publicul într-un proiect novator, în care granița dintre ficțiune și realitate, dintre lumea reală și cea simulată, devine, uneori, dificil de trasat.
O studentă descoperă că imaginea și identitatea i-au fost furate și folosite în materiale pornografice disponibile pe internet. Este subiectul documentarului Altă identitate, de Sophie Compton și Reuben Hamlyn (producție Marea Britanie, SUA). Realizatorii o urmăresc pe tânăra pornită pe un drum anevoios, în căutarea dreptății, într-un film ce invită la meditație cu privire la riscurile și la securitatea din acest mediu. Este un film recomandat adolescenților, despre cazuri extreme, deepfake, probleme de etică și limitele expunerii online. În film apar imagini blurate cu conținut explicit.
Proiecția filmului Altă identitate va fi urmată de o dezabatere moderată de profesoara Minodora Sălcudean, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care îl are ca invitat pe filozoful și jurnalistul Mihnea Măruță, care predă filozofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu o carieră în presă de peste 20 de ani, Măruță predă Filosofia Comunicării la Departamentul de Jurnalism al Universității "Babeș-Bolyai" și este autorul cărții „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, publicată în acest an la Editura Humanitas. Psihoterapeutul integrativ Cristina Ösz va răspunde, la rându-i, întrebărilor publicului.
Programul celor trei proiecții
Altă identitate (15+)
Sophie Compton, Reuben Hamlyn • Marea Britanie, SUA • 2023 • 80 min
• Miercuri, 18 octombrie, 13:15 | Thalia | Sala Mare
Proiecția este urmată de o dezbatere la care participă Mihnea Măruță, filozof și jurnalist, moderată de Minodora Sălcudean, profesor universitar ULBS
• Vineri, 20 octombrie, 13:15 | Promenada Mall, Cine Gold
Filmul va fi urmat de o sesiune Q&A, cu participarea psihoterapeutului integrativ Cristina Ösz
Manifest
Angie Vinchito • Rusia • 2022 • 68 min
• Marți, 17 octombrie, 20:00 | Astra Film Cinema, Piața Mică
Sâmbătă, 21 octombrie, 20:00 | Astra Film Cinema, Piața Mică
Insula lui Knit
Ekiem Barbier, Guilhem Causse, Quentin L'helgoualc'h • Franța • 2023 • 95 min
• Vineri, 20 octombrie 21:15 | Promenada Mall, Cine Gold 6
Despre Astra Film Festival 
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Partener strategic: Ministerul Culturii
Sponsori: HBO Go, Martini, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne
Partener de monitorizare: MediaTrust
Parteneri media: Europa FM, TV5 Monde, Radio România Cultural, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett, Modern Times Review
Partener de comunicare: PiArt Vision

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.