blur Prezentare: Stereotipurile și etica documentarului

Prezentare: Stereotipurile și etica documentarului

prezentare de Dr. Oana Ivan

Vineri, 10.09.2021, ora 10:00, Sala "Changes"

În ultimii ani, media de socializare au fost invadate de ceea ce numim azi fenomenul universal "fake news" și de o distorsionare substanțială a "adevărului". Unde se situează filmul documentar în acest context?


Această prezentare ne poartă printr-o scurtă istorie a documentarului și pune în discuție câteva idei care au făcut obiectul dezbaterilor de la realizarea primelor imagini în mișcare și continuă să influențeze producțiile vizuale în zilele noastre.

Subiectivitate și obiectivitate: al cui este "adevărul" reprezentat în film și cum se realizează reprezentarea? La începutul anilor 1920, cineaștii occidentali îi prezentau pe băștinași ca "sălbatici și exotici". Cum sunt ei priviți astăzi? Ce s-a schimbat în decursul ultimelor decade?

Etica: încă din zorii cinematografului, un lucru a fost cât se poate de evident: "a deține camera = a deține puterea" de reprezentare. Cum folosim această putere? Dincolo de respectarea regulilor etice de bază, cum îl putem filma pe "celălalt" fără a-i bulversa întreaga viață și fără a declanșa, chiar neintenționat,  eventuale consecințe negative?

Recurgând la exemple din istoria documentarului, această prezentare invită publicul la o discuție deschisă despre subiectivitate, stereotipuri culturale și vizuale și etica profesională a documentaristului.

OANA IVAN este profesor asistent al programului de master în film documentar al Facultății de teatru și film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Predă cursuri de antropologie și antropologie vizuală și colaborează cu National Geographic, Banca mondială și o serie de instituții academice pentru varii proiecte.

Oana Ivan a realizat un documentar despre pescarii din Delta Dunării, "Vieți între ape" (2016), proiect la care a lucrat timp de 7 ani. 

Afișul documentarului "Mâncătorii de oameni" de Andre-Paul Antoine și Robert Lugeon (1930): prima farsă a cinemaului etnografic

Oana Ivan la pescuit cu localnicii din Delta Dunării în timpul filmărilor pentru documentarul "Vieți între ape"