STEREOTIPURILE ȘI ETICA DOCUMENTARULUI

prezentare de Dr. Oana Ivan

Vineri, 10.09.2021, ora 10:00, Sala "Changes"

În ultimii ani, media de socializare au fost invadate de ceea ce numim azi fenomenul universal "fake news" și de o distorsionare substanțială a "adevărului". Unde se situează filmul documentar în acest context?


Această prezentare ne poartă printr-o scurtă istorie a documentarului și pune în discuție câteva idei care au făcut obiectul dezbaterilor de la realizarea primelor imagini în mișcare și continuă să influențeze producțiile vizuale în zilele noastre.

Subiectivitate și obiectivitate: al cui este "adevărul" reprezentat în film și cum se realizează reprezentarea? La începutul anilor 1920, cineaștii occidentali îi prezentau pe băștinași ca "sălbatici și exotici". Cum sunt ei priviți astăzi? Ce s-a schimbat în decursul ultimelor decade?

Etica: încă din zorii cinematografului, un lucru a fost cât se poate de evident: "a deține camera = a deține puterea" de reprezentare. Cum folosim această putere? Dincolo de respectarea regulilor etice de bază, cum îl putem filma pe "celălalt" fără a-i bulversa întreaga viață și fără a declanșa, chiar neintenționat,  eventuale consecințe negative?

Recurgând la exemple din istoria documentarului, această prezentare invită publicul la o discuție deschisă despre subiectivitate, stereotipuri culturale și vizuale și etica profesională a documentaristului.

OANA IVAN este profesor asistent al programului de master în film documentar al Facultății de teatru și film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Predă cursuri de antropologie și antropologie vizuală și colaborează cu National Geographic, Banca mondială și o serie de instituții academice pentru varii proiecte.

Oana Ivan a realizat un documentar despre pescarii din Delta Dunării, "Vieți între ape" (2016), proiect la care a lucrat timp de 7 ani. 

Afișul documentarului "Mâncătorii de oameni" de Andre-Paul Antoine și Robert Lugeon (1930): prima farsă a cinemaului etnografic

Oana Ivan la pescuit cu localnicii din Delta Dunării în timpul filmărilor pentru documentarul "Vieți între ape"

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.