blur Regal cinematografic la Sibiu.  Premierele ediției aniversare Astra Film Festival

Regal cinematografic la Sibiu. Premierele ediției aniversare Astra Film Festival

Zeci de filme documentare vor fi prezentate în premieră la Sibiu începând de duminică, la ediția aniversară a Astra Film Festival, care se anunță a fi un eveniment cultural de excepție într-un moment în care se împlinesc 30 de ani de la prima sa ediție. De la incursiuni în biografia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la universul păstorilor, de la problemele sistemului de educație din Germania la lumea hoților de buzunare, de la biografii neromanțate ale unor vieți exemplare sau poveștile unor oameni simpli, toate acestea se vor vedea în premieră la Sibiu în perioada 15-22 octombrie. Programul complet, detalii și bilete, pe site-ul festivalului: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-orar.
Festivalul va începe cu un film puternic, „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de laureatul premiului Emmy, Andre Singer și de Liev Schreiber. Acesta va fi prezentat în gala de deschidere a festivalului. Filmul urmărește povestea lui Volodimir Zelenski, începând de la copilăria petrecută în URSS până la zilele de faimă și succes în industria show business-ului, urmate de președinția Ucrainei. După proiecție, Andrè Singer va participa, alături de invitați surpriză, la o discuție panel moderată de scriitorul, publicistul și diplomatul Emil Hurezeanu. Nu e singurul film documentar având ca subiect Ucraina. „20 de zile în Mariupol”, film proiectat de asemenea în premieră, arată povestea tulburătoare a unor jurnaliști blocați în orașul asediat de armata rusă. Filmul e semnat de câștigătorului premiului Pulitzer, Mstyslav Chernov, și a obținut în acest an premiul publicului la Festivalul Sundance. Un sat depopulat ucrainean este decorul altei producții care vine în pentru prima oară pe un ecran din România: „Trei femei”, în regia lui Maksym Melnyc, arată cu multă sensibilitate cum o cercetătoare, o factoriță poștală și o femeie în vârstă din sat își găsesc câte un sens al existenței, în pofida izolării și singurătății. 
„Calea laptelui”, de Dumitru Budrala, este un alt film așteptat cu nerăbdare de publicul Astra Film, care va avea prilejul să vadă pentru prima oară povestea plină de semnificații a unei familii de păstori care, în epoca vitezei și a tehnologiei, se încăpățânează să continue o tradiție milenară. Dumitru Budrala explorează secretele și provocările transhumanței, într-un documentar excepțional prin transparența sa, o poartă deschisă către o lume pe care, adesea fără să o știm, o purtăm cu toții în noi. Tot pe drumuri, dar în cu totul alt domeniu, lucrează protagoniștii filmului „Amar”, prezentat în avanpremieră. Lumea hoților de buzunare și secretele ei, oameni din medii defavorizate, crescuți pe străzi și familiarizați cu închisorile din mai multe țări europene, e scoasă la lumină spectaculos de regizoarea Diana Gavra. Filmul în care vom vedea cum gândesc și cum acționează hoții de buzunare concurează în Competiția România alături de alte filme producții proiectate în premieră, precum „Pâinea noastră cea de toate zilele”, de Șerban Georgescu sau „Dulcele sărut al pământului”, de Gautier Gumpper.
Câștigătoarea premiului pentru regie a secțiunii Un Certain Regard de la Cannes din acest an, Asame el Moudir intră și în competiția de la Sibiu cu același film, „La început a fost minciuna” - premieră în România. Documentarul, autobiografic, evocă revoltele populare din 1981, așa-numitele Revolte ale pâinii, cauzate de starea economică precară din Maroc, înăbușite violent de forțele de ordine și mușamalizate la nivel oficial. Un alt film captivant, „Mrs Buică”, o producție realizată de Eugene Buică cu imagini înregistrate timp de 24 de ani, în România și SUA, e un demers curajos, o privire necomplezentă asupra relațiilor din propria familie.
Tot la Sibiu se va vedea în premieră filmul „În cancelarie”, de Ilker Çatak, propunerea Germaniei pentru Premiile Oscar, un film în care o tânără profesoară, aflată în primul ei an de activitate, se luptă cu un sistem care ar trebui să aibă în prim-plan interesele copiilor, dar nu e așa. Multe premiere vor fi și la Astra Film Junior, programul special pentru copii și adolescenți derulat în paralel cu ediția aniversară AFF. Una dintre cele mai interesante premiere este „Altă identitate”, unde o studentă descoperă că imaginea și identitatea i-au fost furate și folosite în materiale pornografice disponibile pe internet.
Despre Astra Film Festival
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Partener strategic: Ministerul Culturii
Sponsori: HBO Go, Martini, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne
Partener de monitorizare: MediaTrust
Parteneri media: Europa FM, TV5 Monde, Radio România Cultural, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett, Modern Times Review
Partener de comunicare: PiArt Vision