FOCUS ROMÂNIA

Selecția oficială a producțiilor românești la Astra Film Festival 2021

A 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar se va desfășura la Sibiu între 5-12 septembrie

Filme în premieră mondială și națională, teme care pătrund în intimitatea de cuplu, care arată absurdul trasat de definirea unor noi granițe, care tratează fenomenul urșilor din Carpați sau care spun povești devastatoare și neștiute ale istoriei. Sunt câteva dintre subiectele-forță din contingentul filmelor românești aflate în selecția oficială a celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar - Astra Film Festival. Cel mai important festival de film documentar din Estul Europei se va desfășura în Sibiu în perioada 5-12 septembrie, într-un format hibrid (proiecții de film în aer liber, în săli de cinema și online).

Secțiunea specială dedicată documentarelor românești, prin subiect sau prin autor, cuprinde 13 filme selectate în competițiile Romania Open și DocSchool. Sunt filme care provoacă spectatorii la o înțelegere mai profundă a realităților sensibile ale societății actuale și care vor fi proiectate în prezența regizorilor, cu care spectatorii vor avea ocazia să discute după proiecții.


Stela, în numele Tatălui (r. Anca Hirte) | Pemieră națională, Competiția România, spune povestea adevărată și devastatoare, cu totul ieșită din comun, a Stelei, fostă puşcăriaşă şi lesbiană seropozitivă.

Misterul lui Shawkat (r. Ágnes Maksay) | Competiția România redă povestea spectaculoasă a influentului regizor al cinematografiei egiptene bey Seif Eddine Shawkat, care s-a născut în Cluj în 1913 ca Sefket Tibor, într-o familie maghiaro-turca, și care a activat în studioul de film din oraș.

Cântecul stupului (r. Jacopo  Marzi) | Premieră mondială, Competiția România – un film cu trăiri puternice, despre dorul de locul natal al sașilor care au emigrat în Germania și care au sentimentul dureros al pierderii valorilor, a comunității  restrânse de acasă, despre modul în care încearcă să mențină și să retrăiască identitatea săsească în Germania, și despre soluția găsită pentru alinarea dorului: vizite regulate la locul natal.

#newTogether - gânduri despre un nou Împreună (r. Carmen Lidia Vidu) | Premieră mondială, Competiția România. Parte dintr-un program de anvergură derulat de Forumul Cultural Austriac, documentarul prezintă mărturiile a 60 de artişti din Austria şi din România, chemați să vorbească despre propriul lor viitor artistic, precum și despre modul în care arta lor şi comunitățile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare.

Certitudinea probabilităților (r. Raluca Durbacă) | Competiția România – film alcătuit în întregime din imagini de arhivă produse în 1968, unul dintre cei mai optimiști și prosperi ani din istoria României socialiste. Acest film-eseu analizează eforturile întreprinse de stat pentru a asigura stabilitatea socială într-o societate care pretinde că a anulat toate relațiile de muncă exploatatoare și alienate.

Fragil(e) (r. Ioana Mischie) | Competiția România - redă, prin interpretarea actriței Ioana Flora, poveștile-puzzle a 5 femei aflate în situații vulnerabile, dar care au reușit să înfrunte și să depășească situațiile cu care s-au confruntat, abordând un spectru larg de tematici, precum sindromul Wonder Woman, autismul, familia monoparentală, violența fizică sau traficul de ființe umane.

Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu) | Competiția România - spune o poveste mai puțin cunoscută despre oameni obișnuiți, recrutați de serviciile de spionaj britanice și trimiși în estul Europei ocupat de nemți, pentru a organiza rezistența și pentru a găsi căi de evadare a prizonierilor de război.

Noi împotriva noastră (r. Andra Tarara) | Competiția România  - o declarație personală a celor două personaje care se intervievează reciproc, tatăl care se confruntă cu o afecțiune mintală, respectiv fiica crescută cu un tată adesea absent. În timp ce filmează, cei doi își dezvăluie rănile cauzate în trecut și încearcă să se înțeleagă reciproc.

Granița morții (r. Cătălin Apostol) | Program tematic „Granițe” – oferă publicului povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare. O mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o pușcărie mare.

Urșii (r. Alin Duruian) | Competiția DocSchool – este povestea sătenilor din Rucăr, care se confruntă constant cu problema urșilor care vin din pădure pentru a se hrăni direct din gospodăriile oamenilor.

Planul de zbor (r. Gabriel Durlan) | Competiția DocSchool – prezintă povestea unui tânăr de 16 ani care are două mari pasiuni: porumbeii și muzica. Tânărul își împarte timpul între pregătirea porumbeilor pentru curse și repetițiile la saxofon.

Triplex Confinium (r. Maria Bălănean) | Premieră mondială, Competiția DocSchool – redă experiența unui vârstnic din Beba Veche, localitatea aflată la granița a trei țări (România, Serbia și Ungaria), care arată cât de absurde pot fi uneori granițele politice și cât de mult pot ele impacta viețile oamenilor.

Senza Latte (r. Lidia Ilie) | Premieră mondială, Competiția DocSchool - urmărește fenomenul migrației pentru un loc de muncă prin ochii unei femei de 83 de ani, care și-a crescut nepotul timp de două decenii și care încă așteaptă ca nora sa, mama băiatului, să se întoarcă și să-i fie sprijin la bătrânețe. 


Acces avantajos pentru studenții care vin la AFF2021

Consecvenți misiunii asumate încă de la început, respectiv educarea și promovarea filmului documentar în rândul publicului tânăr, Astra Film Festival lansează în acest an și un program dedicat studenților, masteranzilor și doctoranzilor din România și din străinătate prin care le facilitează acestora accesul la evenimentele din festival. Astfel, până pe 26 august aceștia pot achiziționa cardul #AFFSTUDENTPASS, care le oferă acces la toate evenimentele cinematografice, la cele dedicate profesioniștilor din industrie și la concertele din cadrul #AFF2021 (în limita locurilor disponibile) și cazare 7 nopți în perioada 5-12 septembrie, în centrul Sibiului, la căminele Facultății „Lucian Blaga”. Mai multe detalii despre program: https://bit.ly/3ygg1aa.

A 28-a ediție Astra Film Festival -  Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viața, în toată diversitatea ei prin cele peste 200 de evenimente cinematografice.  Lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival se evidențiază ca un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.


Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Parteneri media: TV5 Monde, Kiss FM, Rock FM, Magic FM, Radio România Cultural, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Movienews, All About Romanian Cinema, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

 

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.