Workshop Christoph Krutzler
Imitaţii reciproce: fapte concrete sau ficțiune?

11.09.2021, ora 13:00
Sala Changes, Muzeul Astra (interiorul PAMM)

Au încercat să dovedească, dintotdeauna, că totul le separă. Şi totuşi, filmul documentar si filmul de ficţiune împart, la ora actuală, mai multe decât, probabil şi-ar dori. În dorinţa de a spune poveşti sau de a prezenta situaţii reale cât mai interesante pentru publicul larg, cele două genuri îşi împrumuta reciproc tehnici din cele mai diverse. 

Invitat special la premiera documentarului #newTogether (regizat de Carmen Lidia Vidu şi produs de Forumul Cultural Austriac Bucureşti) din cadrul Astra Film Festival, Christoph Krutzler este unul dintre cei mai valoroşi actori de teatru şi film din Austria. A jucat în numeroase filme cu subiect istoric, dar şi în reconstituiri cu scop documentar. Pe 11 septembrie, ora 13.00 (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Sala „Changes”, Pavilionul de la Intrarea 1), Christoph Krutzler va susţine un workshop în limba engleză, despre influenţele reciproce pe care le exercită filmul documentar şi cel de ficţiune unul asupra celuilalt – „Imitaţii reciproce: fapte concrete sau ficțiune?”

În dialogul cu publicul Astra Film Festival, Christoph Krutzler va discuta despre tehnicile prin care documentarul utilizează ficțiunea pentru a readuce la viaţă epoci trecute sau pentru a prezenta situații din cotidianul actual. Dar dacă documentarele îşi abordează subiectele din ce în ce mai cinematografic, şi filmele de ficţiune operează, la rândul lor, o apropiere din ce în ce mai pronunţată de modul în care documentarul surprinde realitatea. De aceea, cercetarea documentară realizată de actori în construcția personajelor inspirate din sau care reproduc personalităţi în viaţă sau istorice este mult mai aprofundată si mai îndelungată, luând în considerare atât epoca tratată cât și gustul publicului de azi pentru atitudini, reacţii, tematici ale prezentului.  

Membru al trupei faimosului Volkstheater din Viena, unde creează roluri memorabile aclamate de critică şi public, Christoph Krutzler a fost unul dintre protagoniştii spectacolului „Ultimele zile ale omenirii” de Karl Kraus, la Festivalul de la Salzburg (2014, regia: Georg Schmiedleitner). Pentru prestaţia sa din acest spectacol reper al Festivalului a fost nominalizat la Premiile Nestroy ale teatrului austriac, iar contribuţia lui Christoph Krutzler la proiectul şi documentarul #newTogether conţine referinţe la această creaţie. Actorul este cunoscut publicului român din serialul de televiziune „Freud”. 

Alte știri
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.
/images/Gala Deschidere AFF-Thalia_foto AFF_Marius Șumlea.jpeg
Astra Film Festival a început! Proiecție de gală cu filmul despre Volodimir Zelenski
16 oct. 2023
Ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a debutat, duminică seară, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber și de regizorul și producătorul britanic André Singer. Un film pe care spectatorii din Sibiu sau veniți din alte zone ale României, care au umplut sala Thalia din Sibiu, au avut ocazia să-l vadă în premieră și pe care l-au aplaudat îndelung.
/images/1920x1080.jpg
Liev Schreiber, celebrul actor, regizor și producător de la Hollywood, intervenție live în deschiderea ediției aniversare Astra Film Festival
15 oct. 2023
Cunoscutul actor, regizor și producător de la Hollywood, Liev Schreiber, care are în palmares 6 nominalizări la Globurile de Aur și 9 la Premiile Emmy, va interveni live în cadrul Galei de Deschidere a Astra Film Festival, care va avea loc astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. Schreiber a co-regizat filmul documentar „Întâlnindu-l pe Zelenski”, alături de André Singer, și va vorbi publicului de la Sibiu despre experiența de a-l întâlni și filma pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
/images/poster_5_2.jpg
Mirabela Dauer și documentarul „Playback”, de Iulia Rugină, reînvie atmosfera discotecilor din anii ’80 la Astra Film Festival
15 oct. 2023
Gabriela Atanasov, Horia Stan și legendarul DJ al anilor ’80, Sorin Lupașcu vor susține un concert la Astra Film Festival în cadrul unei memorabile petreceri retro, care va avea loc luni, 16 octombrie, începând cu ora 21:00, la Sala Thalia (Chimniță) din Sibiu. Momentul își dorește să reînvie atmosfera și emoția discotecilor din anii ’80. Petrecerea este inspirată de filmul „Playback” de Iulia Rugină, al cărui protagonist este DJ-ul Sorin Lupașcu și care va fi proiectat în aceeași zi, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.