Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ora
Detalii
Secțiuni
17:00
.jpg?width=250)
Oi zburătoare
Alexandra Gulea • Germania, Romania • 2022 • 24 min
O imersiune poetică în memoria aromânilor, un grup etnic aparte, hoinar prin istoria Europei și răspândit în toată Peninsula Balcanică.
Filmul Alexandrei Gulea ne invită să călătorim într-o istorie încărcată de atmosferă și ecouri suprapuse, o lume văzută dintr-o perspectivă poetică personală. Ńeale azbuirătoare este un eseu complex, sedimentat în mai multe straturi țesute în imagini, cuvinte, cântece și emoții ce recompun un pasaj din epopeea aromânilor, un neam aflat într-un exil permanent, dar care a supraviețuit în mod miraculos timpului și istoriei.
18:00
.jpg?width=250)
Vulturii din Țaga
Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu • Romania, Slovacia • 2022 • 74 min
Nelu este antrenorul echipei de fotbal din satul Țaga. Urmărind viaţa echipei locale de fotbal, „Vulturii” din Țaga, prinși între majorate, nunți și meciuri, filmul reușeşte sa evoce cu umor fin realităţile cotidianului sătesc din Câmpia Transilvaniei.
Filmul urmăreşte evoluţia echipei de fotbal în timpul campionatului de fotbal din România şi Slovacia şi conturează un portret savuros al antrenorului, al omului-instituţie. El e un om gospodar acasă și la stadion, membru în „comisia de învățământ, cultură, sport”, precum şi iubitor de animale domestice. Nelu face tot ce trebuie pentru ca meciurile de duminică să se desfășoare și tradiția să continue in pofida faptului că echipa nu a reuşit niciodată să avanseze din ultima ligă.
19:30
.jpg?width=250)
Pocalul. Despre fii și fiice
Dana Bunescu, Cătălina Tesar • Romania • 2022 • 85 min
Filmul expune pentru prima dată în cinema universul fascinant al romilor (a cortorarilor) care, asemeni aristocrației europene, încheie și desfac alianțe matrimoniale în funcție de neam și avere.
Familiile negociază zestrea fetei și evaluează moștenirea mirelui atunci când încheie alianțe. Aceste alianțe gravitează în jurul unor blazoane familiale, pocale de argint aurit transmise din tată în fiu. Presiunea este cu atât mai mare cu cât finalizarea alianței e condiționată de nașterea unui băiat.
Documentarul surprinde nu doar tradiția și cultura cortorarilor, dar urmărește îndeaproape un cuplu tânăr în încercarea de a avea un fiu și atmosfera, discuțiile și emoțiile din familia extinsă legate de sexul copilului nenăscut, soarta moștenirii și implicit a lor.
Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu
Ora
Detalii
Secțiuni
12:00
Eveniment urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie
(40) min
(40) min

AURORA
Benjamin Langeland, Stian Servoss • Norvegia • 2019 • 52 min
Aurora îşi începe cariera artistică la 16 ani, în oraşul său natal din vestul Norvegiei, renunţă la şcoală şi pleacă în turnee. Este drumul pe care îl alege acela pe care şi l-a dorit?
Proiectul potrivit la timpul potrivit. La ce anume ai renunţa pentru a-ţi urma visul? Care este costul celebrităţii? Ce rol are familia în susţinerea ta? Un film-portret despre maturizarea artistică a cântăreţei norvegiene Aurora. La 16 ani, adolescenta a interpretat prima sa compoziţie în faţa colegilor săi de liceu. La scurt timp, cântecul său a devenit viral pe internet, moment în care s-a dorit lansarea ei în lumea muzicii. La 18 ani, Aurora face senzaţie în muzica pop, iar la 21 de ani îşi lansează primul abum. Aurora a abandonat şcoala pentru a crea şi pentru a deveni artistă.