Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ora
Detalii
Secțiuni
17:00
.jpg?width=250)
Oamenii drumului: Terra Banatica
Mircea Gherase • Romania • 2021 • 66 min
Via Transilvanica este un drum care traversează o diversitate de etaje etnice, culturale, istorice sau geografice, un drum despre comunități, identități și regăsire.
Cu un traseu de 1400 de km, de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin, Via Transilvanica este descris de cei care l-au parcurs ca fiind revelator, vindecător și cu peisaje deosebite. Este o călătorie la pas, legată de istorie și inițiere. Un drum de echilibrare interioară prin forțarea unor limite fizice. Documentarul prezintă o mică parte din munca inițiatorilor de la Tășuleasa Social, în amenajarea traseului din Caraș-Severin, dar în paralel cu eforturile și realizările acestora, urmărim și parcursul unui ghid și al unui grup de patru femei, care redescoperă farmecul României pitorești experimentând acest drum. Un film ce categoric ne dă dor de ducă.
18:30
Q&A
(15) min
(15) min

Valuri pe uscat
Raluca David • Romania • 2021 • 64 min
Viața lui Lucian se împarte între Ecuador, Portugalia și vizitele în țara natală - Republica Moldova, între problemele sale și ale celor cu care interacționează, între telefoane, drumuri, familie, oraș și valuri. El visează să își reprezinte țara la Jocurile Olimpice.
Asta presupune să facă tot ce poate și ce trebuie, de la abordarea federației, cu insistență, la lecții de surf. Ilustrând nu doar visul acestuia, dar și problemele birocratice la un loc cu toate piedicile celor aflați la un început de drum, documentarul prezintă pendularea surferului între valurile din apă și cele de pe uscat. Cu peisaje exotice intercalate cu cele pitorești și citadine și cu o coloană sonoră remarcabilă, amărăciunea situațiilor la care sunt expuși este totuși formulată de bunelu’ – „Tu nu știi ce-i aici, în Moldova.”
Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu
Ora
Detalii
Secțiuni
12:00
Eveniment urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie
(40) min
(40) min

iHuman
Tonje Hessen Schei • Norvegia • 2019 • 63 min
Pentru ce este folosită inteligenţa artificială? Reprezintă ea Binele sau Răul? Și, cel mai important, cât la sută din viața omului va fi controlată de această tehnologie în viitor?
„Inteligența artificială este fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i se poate întâmpla omenirii” – o spun cercetătorii și oamenii de știință care studiază întocmai impactul pe care evoluția rapidă și impresionantă a acestei tehnologii îl va avea asupra noastră în viitor, dar și ce înseamnă, de fapt, inteligența artificială acum.