Cinemateca Astra Film, invitație la film documentar de cea mai bună calitate

Cinemateca Astra Film își redeschide porțile vara aceasta și revine în luna iunie cu patru din cele mai bune filme documentare premiate la ultima ediție a festivalului. Programul debutează joi, 6 iunie, cu proiecția documentarului Amar (2023), de Diana Gavra și continuă, în fiecare zi de joi a lunii, cu alte filme aplaudate la AFF2023: Dulcele sărut al pământului (2023), de Gautier Gumpper, Vântul schimbării (2022), de Nikoloz Bezhanishvili și Locul unde nimeni nu zice „te iubesc” (2023), de Sergio Guataquira Sarmiento. Proiecțiile vor avea loc la Sibiu, la Sala Astra Film Cinema, Piața Mică nr. 11. 
Cinemateca Astra Film este un program Astra Film inițiat în cadrul Programului Sibiu Capitală Europeană 2007. Vara aceasta, se va desfășura în fiecare zi de joi, de la ora 18:00. Biletele pot fi procurate la sala de cinema, în seara proiecției. Prețul unui bilet este de 10 pentru adulți, iar pentru pensionari, elevi și studenți este de 5 lei. Pentru rezervări, sunați la 0751166516. Accesul se va face începând cu ora 17:45.

Program Cinemateca Astra Film în luna iunie 

Joi, 6 iunie 2024, ora 18:00 | Amar (2023), r. Diana Gavra

Producție România-Spania, documentarul durează 125 de minute și prezintă povestea unor hoți de buzunare cu experiență în majoritatea țărilor europene, pentru care această activitate e ridicată la rang de artă. Pătrundem astfel în viața lor personală și profesională și descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Filmul Dianei Gavra prezintă bucăți de viață reală, moduri de operare, inclusiv studiul „victimei”, arătând felul în care hoții de buzunare văd lumea din jur. Momente de umor irezistibil alternează cu secvențe de-a dreptul dramatice, încărcate de emoție pură.
La ediția aniversară de anul trecut a Astra Film Festival, Amar a fost recompensat cu Premiul pentru Perspective noi. Potrivit motivației juriului, documentarul a construit, cu tenacitate și curaj, „o relație de încredere și intimitate cu protagoniștii pentru a ne apropia de un grup de oameni pentru care a fura din buzunare este – așa cum descriu ei – „un mod de viață”. Cu obiectivitate, fără senzaționalism, oferind eroilor spațiu pentru a-și exprima sincer viața complicată - acest film dezvăluie cu măiestrie personalitatea oamenilor din spatele stereotipurilor”.

Joi, 13 iunie, ora 18:00 | Dulcele sărut al pământului (2023), r. Gautier Gumpper

Producția franțuzească prezintă, timp de 108 minute, protestul pașnic și constructiv al lui Ștefan Hladiuc, care s-a simțit nedreptățit de o instanță din România și a venit să își găsească dreptatea la CEDO. El a ales să trăiască sub un pod din Strasbourg, unde muncește de dimineața până seara un petec de pământ, pe care l-a transformat într-o adevărată grădină de flori, o oază de frumusețe, care mângâie atât privirea trecătorilor, cât și liniștea lui interioară. O poveste unică și specială, o producție cu iz filozofic, prin modul de exprimare a valorilor pe care le are personajul principal.
Filmul lui Gautier Gumpper a fost considerat Cel mai bun film documentar al competiției România. Potrivit membrilor juriului, „este un film care prezintă frumusețea vieții născută din luptă, din dorința de a conserva demnitatea, integritatea individuală. Folosind un stil limitat din punct de vedere formal, auster, se dezvoltă progresiv și cu măiestrie o narațiune despre viața la marginea societății. Cu demnitate și cu o forță poetică modelatoare utilizând cu virtuozitate mijloacele cinematice, autorul creează acea intimitate afectivă cu protagonistul și îl face auzit pe cel lipsit de voce.”

Joi, 20 iunie, ora 18:00 | Vântul schimbării (2022), r. Nikoloz Bezhanishvili

Producție din Georgia, filmul lui Nikoloz Bezhanishvili, prezentat la AFF 2023, durează 94 de minute și aduce în prim-plan un grup de staliniști nostalgici din orașul Gori, locul de naștere al lui Stalin, revoltați de demolarea statuii fostului dictator. Ei pornesc o campanie de reabilitare, încercând să se împotrivească acestui „sacrilegiu”. Vântul Schimbării este un documentar care, în unele momente, pare că frizează ficțiunea, cu multe situații hilare și personaje triste, despre o generație captivă în trecut, care nu observă că, în jurul ei, lumea s-a schimbat irevocabil.
Filmul lui Nikoloz Bezhanishivili a fost desemnat Cel mai bun documentar în cadrul secțiunii competiționale Europa Centrală și de Est. „Țesând o linie subțire în portretizarea bărbaților și a femeilor peste care istoria și-a lăsat amprenta, documentarul acesta este îndrăzneț și în același timp delicat, prezentându-și personajele cu o empatie rece: nici ca eroi, nici ca antieroi sau victime”, au explicat membrii juriului la decernarea premiului.

Joi, 27 iunie , ora 18:00 | Locul unde nimeni nu zice „te iubesc” (2023), r. Sergio Guataquira Sarmiento.

Producție Belgia-Franța (93 minute), filmul este o incursiune participativă în comunitatea amerindiană Cácua din Columbia care scoate la iveală, cu luciditate și sensibilitate, rănile invizibile ale colonialismului. Sarmiento pornește la drum cu scopul de a realiza o cercetare etnografică informală despre cauzele valurilor alarmante de suicid din rândurile populației indigene columbiene. Sub aparența unui coming-of age, filmul devine, progresiv, arena unui dialog intra- și transcultural, complex și emoționant, despre identitate, iubire, tradiții și limbaj. Problematica (ne) înțelegerii celuilalt este pusă în scenă într-o cheie poetică, senzorială și intimistă, atingând în cele din urmă notele unei căutări existențiale profunde.
Filmul regizorului de origine amerindiană Sergio Guataquira Sarmiento a fost desemnat Cel mai bun film al secțiunii competiționale Voci emergente ale documentarului. „Un film pitoresc, emoționant, cu multe substraturi; călătoria personală a regizorului în căutarea propriei lui identități deschide un narativ despre efectele colonialismului. Această oscilație între experiența personală și istorie este abordată dintr-un unghi atât intim și fermecător, cât și comic (…) La baza filmului stă o prietenie din ce în ce mai puternică între regizor și „ghidul” său (…) o călătorie pornită cu umilință și claritate, documentată și povestită cu măiestrie”, a motivat juriul, care a apreciat în mod deosebit „șansa de a lua parte la descoperirile regizorului despre o cultură pe cale de dispariție, care sălășluiește în însuși ADN-ul lui”.

Alte știri
/images/FIIVOLUNTAR_AFF2024_3.jpeg
Noutate. Voluntari de toate vârstele la Astra Film Festival
04 iun. 2024
Festivalul Astra Film deschide înscrierile pentru voluntari și acceptă persoane de orice vârstă, singura condiție fiind împlinirea vârstei minime legale pentru activități de voluntariat (14 ani).
/images/WhatsApp%20Image%202024-03-26%20at%2009.14.58_3cad242b.jpg
Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
26 mar. 2024
Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu se va afla și în acest an sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind considerat drept unul dintre evenimentele majore de pe agenda culturală din țara noastră. Ediția din acest an a festivalului va avea loc la Sibiu, în perioada 20-27 octombrie 2024.
/images/1200x600_2.jpg
Au început înscrierile pentru Astra Film Festival 2024
23 ian. 2024
S-au deschis înscrierile pentru ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu. AFF 2024 va avea loc anul acesta în perioada 20-27 octombrie, iar regizorii din toată lumea își pot înscrie documentarele până pe 15 aprilie.
/images/18_20.10.2023-Calea%20Laptelui-Marius%20Sumlea-09.jpg
Premiile Astra Film Festival 2023
22 oct. 2023
Cele mai bune filme ale ediției aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunțate sâmbătă seara la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni și de emoție, ca de fiecare dată când o competiție își alege câștigătorii.
/images/CALEA LAPTELUI.03_10_foto AFF.jpeg
Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
18 oct. 2023
Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.
/images/17.10.2023-Transhumanta-Marius Sumlea-11.jpeg
Expoziții-experiență la Astra Film Festival
17 oct. 2023
Publicul Astra Film Festival este invitat la patru expoziții deschise în Sibiu doar în perioada festivalului, în spații pline de poveste, de la sediul Astra Film din Piața Mică și foaierul Sălii Thalia, la Promenada Mall și Mini Dome-ul instalat în Piața Mare. Accesul este gratuit, iar experiența, unică, spun organizatorii.
/images/image0.jpeg
Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival
16 oct. 2023
Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30 în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului.