RegulamentCea de a 27-a ediție a Astra Film Festival se va desfășura la Sibiu în perioada 4-13 septembrie și 19-25 octombrie 2020..

Festivalul Astra Film a luat naștere în 1993 și a devenit una dintre platformele principale de film documentar din România și Europa de Est. Astra Film Festival caută documentare cu o puternică prezență a punctului de vedere al autorului, atât în formă, cât și în conținut. Sunt apreciate calitățile cinematografice și onestitatea abordării subiectului de către autor, în special documentarele creative și filmele de autor. Termenul limită pentru înscrieri a fost 2 martie 2020.

PROGRAM ȘI ELIGIBILITATE

Filmele înscrise trebuie să fie documentare. Pentru selecția Astra Film Festival 2020 căutăm documentare cu durată de minim 40 de minute. Doar pentru secțiunea DocSchool se acceptă scurtmetraje (o durată de cel puțin 15 min.). Astra Film Festival este format din programe de competiție și secțiuni necompetitive. Nu puteți înscrie filmul dvs. direct pentru un program anume. Dacă este acceptat în festival, echipa noastră de programare va decide în ce categorie va fi introdus. Vă rugăm să rețineți că pentru competiție filmele eligibile trebuie să fie produse în anul 2019 sau 2020. La această ediție, limita nu se aplică filmelor care intră în secțiuni necompetitive. Decizia de programare a filmelor selectate într-o anumită secțiune de festival este luată de Consiliul Festivalului.

ÎNSCRIERE

Toate filmele trebuie înscrise prin completarea formularului de trimitere online, disponibil pe site-ul festivalului în perioada de înscrieri. Înscrierea va fi luată în considerare odată ce festivalul va primi varianta de preview a filmului. Filmele trimise pentru procesul de preselecție trebuie să fie în versiunea finală și cu subtitrare în limba engleză (dacă sunt vorbite în altă limbă). Oferiți o previzualizare online protejată prin parolă. Asigurați-vă că filmul poate fi descărcat și că link-ul rămâne valabil până la sfârșitul festivalului. Festivalul păstrează materialul de vizualizare în arhiva festivalului cu scopul exclusiv de documentare și vizualizare de către profesioniști. Dacă filmul este selectat, trebuie să furnizați informații suplimentare pentru catalogul festivalului, publicitate, proiecția filmului și participarea regizorului. Un comitet de selecție format din profesioniști selectează filmele pentru secțiunile competitive. Înscrierea unui film oferă organizatorilor Festivalului dreptul de a-l selecta și ecraniza în programele Festivalului (programe competitive, non-competitive și extinse). Autorii și/sau deținătorii drepturilor de autor nu pot retrage filmul după trimiterea online.

JURII ȘI PREMII

Juriile internaționale vor fi compuse din oameni de cultură respectați și specialiști în cinematografie. Jurații vor selecta filmele câștigătoare pentru premiile Festivalului. Finaliștii sunt nominalizați la următoarele premii:
Cel mai bun documentar internațional (documentare internaționale cu durata normală);
Cel mai bun documentar din Europa Centrală și de Est (documentare produse de și / sau pe probleme contemporane est-europene, durată normală);
Cel mai bun documentar românesc (producții / coproducții românești);
Cel mai bun documentar secțiunea DocSchool (producții europene de școli de film);
Premiile în valoare totală de 25.000 de euro vor fi acordate autorilor filmelor câștigătoare.

SELECŢIE

Selecția oficială va fi publicată pe site-ul festivalului până la sfârșitul lunii august. Nu se vor trimite scrisori sau e-mailuri de refuz/respingere. Odată selectat un film, titularul dreptului de autor autorizează automat ASTRA FILM să îl ecranizeze în programul Festivalului. Titularii dreptului de autor asupra filmelor selectate pentru una dintre cele patru secțiuni competitive ale festivalului sunt de acord cu proiectarea filmului gratuit și nu vor solicita o taxă de ecranizare. Toate programările filmelor selectate sunt la latitudinea programatorilor Festivalului.

PRINT TRAFFIC

Festivalul va acoperi costurile de transport și retur ale copiilor de ecranizare.

PARTICIPARE

Filmele prezentate la Astra Film Festival fac obiectul discuțiilor moderate cu autorii, în cinematografe, după proiecții. Festivalul invită autorul (autorii) filmelor din program sau un delegat din partea regizorului / producătorului să fie prezenți la proiecția oficială. Cazarea este oferită de organizatori.

PREZENTARE ȘI ACCEPTARE CONDIȚII

Odată selectat un film, festivalul are dreptul:
- Să utilizeze maximum trei minute de videoclip din documentar în scopuri publicitare și online, cu excepția cazului în care este oferit un trailer oficial;
- Să publice trailerul filmului pe canalul YouTube al Festivalului de Film Astra;
- Să folosească toate materialele publicitare pentru promovarea festivalului;
- Să programeze în mod gratuit filmele selectate în secțiunile competitive;
- Să programeze filmele premiate, gratuit, în cadrul programelor extinse ale Festivalului de Film Astra.