Fețele războiului
poster Copiii dușmanului
Gorki Glaser-Müller • Danemarca, Suedia, Qatar • 2021 • 97 min
poster Chris, elvețianul
Anja Kofmel • Germania, Republica Cehă, Finlanda • 2018 • 90 min
Odată cu războiul care a început în Ucraina anul acesta, s-a evaporat şi iluzia că în Europa nu va mai fi război. Chiar dacă nu se poartă lupte pe teritoriul Uniunii Europene, suntem în plin război economic şi mediatic şi analiştii avertizează că această stare se prelungeşte pe tot deceniul. Pentru a înţelege mai bine ceea ce urmează din acest punct de vedere, propunem un program tematic prin care expunem feţele nevăzute ale războiului prin două filme ce oferă poveşti cutremurătoare despre ce înseamnă de fapt războiul azi şi efectele lui în societate.

În cel mai recent război din regiune, cel care a dus la destrămarea Iugoslaviei, „Chris, elveţianul”, un corespondent de război, se implică în lupte şi este ucis de camarazii lui mercenari. Războiul, deci, înseamnă haosul generalizat prin care răul absolut nu mai are niciun frâu şi poţi scăpa de moarte doar printr-un noroc ieşit din comun. În documentarul „Copiii duşmanului” vedem cum cele mai nevinovate victime ale războaielor sunt copiii. Această poveste cutremurătoare retrasează destinul unui cuplu tânăr din Suedia care se alătură împreună cu copiii lor trupelor ISIS.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, încă este devreme să avem un documentar cuprinzător, însă dorim să aducem în atenţie o prelegere concludentă prin care să observăm în detaliu ideologia de război a Rusiei. Prelegerea "Ortodoxia nucleară și rolul Bisericii Ortodoxe Ruse în războiul de ocupație al regimului Putin" este prezentată de Vasile Ernu.