O viață în documentar - Maeștri
poster Tatăl meu și cu mine
Nick Broomfield • Marea Britanie • 2019 • 95 min
poster Marianne și Leonard: Cuvinte de dragoste
Nick Broomfield • Marea Britanie • 2019 • 97 min
poster Povestea unui ucigaș în serie
Nick Broomfield • Marea Britanie • 2014 • 110 min

Nick Broomfield este unul din cei mai influenți regizori de documentar din lume. Într-o carieră ce se întinde pe cinci decenii, el a regizat 35 de documentare investigând poveștile unor celebrități de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac Shakur, ale unor politicieni precum Margaret Thatcher și Sarah Palin și ale unor ucigași în serie precum Aileen Wournos și Lonnie David Franklin Jr., cunoscut drept Grim Sleeper. A făcut filme și despre copii din medii defavorizate, femei-soldat și prostituție.

Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional și apoi și-a dezvoltat propriul stil care a ajuns să îl definească – apărând în propriile documentare și făcând din interacțiunile cu subiecții filmelor sale un element cheie din film. Regizorul recunoaște deschis că intruziunea realizatorului de film în situația pe care o filmează are inevitabil un impact și o modifică, dar crede că este un mod de abordare mai onest decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. El vrea ca spectatorii să fie conștienți de interacțiunea realizator-subiect, pentru a putea decide singuri unde rezidă adevărul.

Filmele sale au primit numeroase premii prestigioase (inclusiv BAFTA, Royal Television Society Award, Peabody, Grierson şi Flaherty sau trofee la festivalul de la Sundance) și au influențat documentariști cunoscuți precum Louis Theroux și Morgan Spurlock.

Astra Film Festival prezintă trei din filmele lui Nick Broomfield: Marianne şi Leonard: Cuvinte de dragoste (2019), o privire profundă în relația excepționalului muzician Leonard Cohen și a muzei lui norvegiene, Marianne Ihlen, Tatăl meu și cu mine (2019), un documentar foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf, și Povestea unui ucigaş în serie (2014), o investigație în cazul notoriului asasin cunoscut sub numele de “Adormitul sumbru”, care a terorizat regiunea Los Angeles timp de peste 25 de ani.